diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Opgroeien met diabetesdiscipline: 10 tips

30% van de gevolgen van diabetes overkomen je, 70% heb je meer zelf in de hand. Iedere levensfase heeft eigen valkuilen bij het volhouden van diabetes. Hoe ga je ermee om als je net aan het puberen bent of voor de zoveelste keer je HbA1c ziet stijgen? Hoe werkt zelfdiscipline in het leven met diabetes bij kinderen en pubers? 10 tips voor ouders.

Opgroeien met diabetesdiscipline: 10 tips

Wij geven tips die bijdragen aan zelfdiscipline om diabetes lang vol te kunnen houden en complicaties uit te stellen of te voorkomen.  En natuurlijk voel je je er op de korte termijn ook veel prettiger bij.

Oppeppers voor kinderen van 4 - 12 jaar

Op deze leeftijd ligt de praktische uitvoering van discipline nog sterk bij de ouders. Toch hebben bassischoolleerlingen ook altijd  hun eigen ‘opletknop’ aanstaan, bijvoorbeeld bij een traktatie op school of een ijsje tijdens een chilmoment.

1. Voed in vertrouwen op. Geef kinderen ruimte en het vertrouwen dat ze het best zelf kunnen. Zeker als ze 10-11 jaar zijn (prepuberteit).

2. Ga een keertje niet mee op schoolreis maar geef goede instructies aan begeleiders. Daarmee groeit het zelfvertrouwen en ook de zelfdiscipline.

3. Beloon goed gedrag en help waar nodig.

4. Betrek je kind bij besprekingen met artsen en zorgverleners. Informatie verloopt vaak via de ouders. Je kind kan meer aan dan je denkt.

5. Luister goed naar je kind en geef niet alleen instructies!

Oppeppers voor pubers van 12 - 18 jaar

De puberteit is één grote ontdekkingstocht. Het grootste struikelblok rond discipline is het opzoeken (en overschrijden) van grenzen. Dat is voor diabetes niet anders.

1. Zucht iets minder vaak (hardop) en word niet gelijk boos als je puber fouten maakt. Voor iedereen (met en zonder diabetes) geldt: van fouten kun je leren.

2. Beloon je puber hoe klein een succesje ook is. Als het een periode wat minder gaat er er zit dan ineens een goede dag tussen: bedenk iets leuks.

3. Blijf informatie over diabetes delen en blijf praten met je puber. Ook van informatie die het het ene oor in gaat en het andere oor weer uit, blijft altijd wel wat hangen. De wijze waarop je het brengt is mede bepalend voor het succes. Humor werkt vaak goed.

4. Stel samen een gebruiksaanwijzing van je kind op: hoe wil je puber behandeld worden? Wat is wel/niet haalbaar?

5. Het is fijn als diabetesdingen met jou als ouder worden besproken.Werkt dat niet voor je puber? Geef dan aan dat je het prettig vindt dat je zoon of dochter het in elk geval met iemand deelt. Vrienden, vriendinnen, andere leeftijdsgenoten op een diabetesforum of Facebookgroep van JONG  spelen vaak een belangrijke rol in het bemoedigen en motiveren.
 

Lees het volledige artikel over zelfdiscipline (ook met tips voor mensen van 18 jaar en ouder!) in Diabc magazine

Bron: Diabc december 2017

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen