Word lid en maak het verschil
Word lid
Brief aan Ministerie over medicijntekort: actie vereist

11 januari 2024

Brief aan Ministerie over medicijntekort: actie vereist

Diabetesvereniging Nederland heeft op 11 januari een brief gestuurd aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met het dringende verzoek tot aandacht voor de aanhoudende tekorten aan semaglutide (Ozempic) en liraglutide (Victoza) voor mensen met diabetes type 2. Een kopie van deze brief is ook verzonden naar het CBG en de IGJ.

Wat is de aanleiding voor deze brief?

Het tekort aan semaglutide (Ozempic) speelt sinds 2022. In 2023 is dit tekort verder opgelopen en is ook een tekort ontstaan aan liraglutide (Victoza). De tekorten troffen eerst vooral mensen die in overleg met hun zorgverlener wilden starten met het medicijn. Sinds najaar 2023 hebben ook mensen die het medicijn al langer gebruiken last van de tekorten. Op dit moment krijgen we dagelijks meerdere meldingen binnen over het tekort.

Wat doen semaglutide (Ozempic) en liraglutide (Victoza)?

Beide medicijnen behoren tot de GLP1-receptoragonisten en worden ingezet om de bloedglucosewaarden van mensen met diabetes type 2 onder controle te krijgen en te houden.

Aan wie worden semaglutide (Ozempic) en liraglutide (Victoza) voorgeschreven?

Semaglutide (Ozempic) en liraglutide (Victoza) worden voorgeschreven aan mensen met diabetes die een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten hebben of een BMI boven 30, waarbij andere bloedglucoseverlagende medicatie al op de hoogst verdraagbare dosis wordt ingenomen. Deze geneesmiddelen beschermen tegen hartfalen, verlagen de gemiddelde glucosewaarden en zorgen voor gewichtsverlies.

Het niet kunnen gebruiken van deze medicatie verhoogt het risico op hartfalen, gewichtstoename en stijging van de bloedglucosewaarde. Dit laatste resulteert in een aanzienlijk verhoogd risico op andere complicaties, met name in de zenuwen, wat kan leiden tot blindheid en amputaties van ledematen.

Wat is het alternatief?

In Nederland hebben mensen met diabetes type 2 die afhankelijk zijn van deze middelen het afgelopen jaar ondervonden dat zij soms langer moesten wachten om hun medicatie te verkrijgen in de apotheek, minder medicatie ontvingen of een andere dosering kregen. In sommige gevallen moesten zij zelfs overstappen naar een ander geneesmiddel of konden zij de medicatie tijdelijk niet gebruiken.

Het overstappen op een ander medicijn als gevolg van tekorten leidt doorgaans tot onrust, onzekerheid en vaak ook bijwerkingen. Bovendien is er een groep mensen die sinds de zomer van 2022 niet eens kunnen starten met deze effectieve geneesmiddelen. Als gevolg van deze tekorten ontvangt een aanzienlijke groep mensen met type 2 diabetes niet de optimale behandeling voor hun aandoening.

Wat vragen we van het Ministerie van VWS?

Namens mensen met diabetes type 2 hebben wij het ministerie dringend verzocht om deze tekorten nauwlettend te monitoren en actie te ondernemen, zodat mensen met diabetes type 2 zo snel mogelijk weer de voor hen optimale behandeling kunnen ontvangen. Een kopie van de brief is gestuurd naar het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) en de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd).

Over het Meldpunt medicijntekorten

Diabetesvereniging Nederland heeft in juli 2023 het Meldpunt medicijntekorten geopend nadat Apothekersvereniging KNMP alarm sloeg over de recordhogte van het tekort aan medicijnen in Nederland. Via dit Meldpunt verzamelen we anoniem meldingen van medicijntekorten, maar ook van meldingen over overstapproblemen/oplossingen en aanverwante meldingen.

Meldingen uit het Meldpunt medicijntekorten

We hebben in de brief een aantal meldingen meegestuurd. Hieronder drie citaten uit deze lange lijst van meldingen:

Melding 9 januari 2024
Ozempic niet verkrijgbaar en moest over op Rybelsus, maar ik ben erg ziek van de tabletten. Nu een lagere dosering en gaat wat beter maar vraag me af of de werking goed is voor mijn diabetes.

Melding 5 januari 2024
Eerst geen victoza meer. Daarna over op ozempic. Nu is dat ook niet meer leverbaar. Krijg nu lyxumia.

Melding 28 december 2023
Sinds 13 jaar heb ik diabetes. Ik spuit al 8 jaar victoza, maar sinds 9 dagen is het middel niet meer verkrijgbaar. Als alternatief heb ik Rybelsus tabletten gekregen. Zit nu zwaar in de problemen.

Meer lezen over medicijntekorten:

Tekort aan Ozempic en Victoza blijft in 2024

Verkoop vervalste Ozempic pennen in Europa

Meldpunt medicijntenkorten ontvangt tientallen meldingen

Diabetesvereniging Nederland opent Meldpunt medicijntekorten

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid