diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
 • Contact
 • Informatie voor
 • Over DVN
 • Inloggen
help mee

Kiezen in de zorg: een goede voorbereiding helpt!

Als je een behandeling nodig hebt, wil je een ziekenhuis, kliniek of zorgverlener vinden die bij je wensen past. Maar hoe doe je dat? Dat kan onder andere met Zorgkaart Nederland, de grootste ervaringstite in de zorg.

Kiezen in de zorg: een goede voorbereiding helpt!

Zorgkaart Nederland is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland. Patiënten kunnen hier hun ervaring met een zorgverlener en zorginstelling achterlaten en helpen daarmee andere patiënten bij het kiezen. De site bevat blogs, keuzehulpen en informatie over aandoeningen. Inmiddels staan er 670.000 ervaringen in de zorg online.

Tips ter voorbereiding op je zorgkeuze

 • Bepaal wat je belangrijk vindt

Je wilt bijvoorbeeld niet te ver reizen, dat het klikt met de zorgverlener, dat hij of zij veel ervaring heeft en dat er een korte wachttijd is. Zet voor jezelf op een rij welke eisen je stelt aan een zorgverlener en ziekenhuis.

 • Zoek naar betrouwbare, objectieve informatie

Op de websites van ziekenhuizen vind je informatie over actuele wachttijden, keurmerken en sterftecijfers. Deze informatie vind je ook op Zorgkaart Nederland.

 • Lees ervaringen van anderen

Wil je weten wat andere patiënten voor ervaring hebben met een bepaalde zorgverlener of instelling? Op Zorgkaart Nederland vind je meer dan 126.000 zorgaanbieders en patiëntervaringen. De ervaringen van anderen kunnen je helpen met kiezen.

 • Bespreek met je huisarts wat voor jou belangrijk is

Geef bij je huisarts aan dat je wilt meedenken over de beste zorgverleners en het beste ziekenhuis voor de zorg die je nodig hebt. Voordat je huisarts je doorverwijst, besluit je zo samen welke specialist goed bij je past.

 • Zoek uit wat de eventuele kosten zijn

Je hebt het recht om zelf een zorgverlener of ziekenhuis te kiezen. Maar zorgverzekeraars sluiten contracten met zorgverleners en maken hierin steeds vaker keuzes. Zoek van te voren uit of je (een deel) moet betalen voor de zorgverlener van je keuze.

 • Maak zo mogelijk eerst kennis

Het is belangrijk dat jij, je kind of je partner zich op zijn gemak voelt bij de zorgverlener en in de kliniek of ziekenhuis. Bespreek in het eerste gesprek altijd zaken die je belangrijk vindt. Maak gerust aantekeningen of neem iemand mee. Weer thuis kun je dan alles nog even rustig nalezen. Als het eerste contact niet prettig verloopt, kun je om een andere zorgverlener vragen.

 • Second opinion

Heb je al een zorgverlener, maar twijfel je over de diagnose of behandeling die hij of zij voorstelt? Je kunt dan om de mening van een andere zorgverlener vragen. Je vindt het misschien lastig om je zorgverlener te vertellen dat je een tweede mening wilt, maar bedenk dat zo’n gesprek voor zorgverleners heel gewoon is.

Heb je zelf ervaringen met zorgverleners en zorginstellingen? Deel die dan ook via Zorgkaart Nederland. Daarmee help je anderen met het maken van een keuze.

Lees ook

Tips voor een goede voorbereiding op het bezoek aan een arts.

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen