diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Huisarts wijst te weinig op nadelen diabetesmedicatie

Huisartsen moeten patiënten met diabetes type 2 beter informeren over de nadelen van diabetesmedicatie, het belang van gezonde voeding en voldoende beweging. Te vaak schrijft de huisarts een behandeling met alleen medicatie voor, waarbij de diëtist niet wordt ingezet. Dit blijkt uit onze peiling onder bijna 1000 deelnemers met diabetes type 2.

Huisarts wijst te weinig op nadelen diabetesmedicatie

Er zijn in Nederland 1 miljoen mensen met diabetes type 2. In de eerste zes jaar na hun diagnose hebben mensen met diabetes type 2 een grotere kans om hun diabetes ‘om te keren’, zo blijkt uit eerder onderzoek. Gezonde voeding met minder koolhydraten geeft vaak goede resultaten voor gewicht, bloedglucosewaarden en bloedvaten. Vaak kan het lichaam dan genoeg insuline zelf produceren om de glucosewaarden goed te houden. Daarmee kunnen complicaties als hart- en vaatziekten, nierfalen en neuropathie worden uitgesteld of zelfs uitblijven.

Niet goed voor de gezondheid

Wie op een behandeling met alleen medicijnen wordt gezet, zal steeds meer tabletten moeten gebruiken en uiteindelijk zelfs insuline moeten spuiten om de bloedsuikerwaarden op peil te houden. Prof. dr. Hanno Pijl, internist-endocrinoloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC): 'Dokters grijpen bij diabetes type 2 te snel naar medicatie en dat is niet goed voor je gezondheid. Insuline zorgt er bijvoorbeeld voor dat de glucosewaarden stabieler zijn, maar de onderliggende ontstekingsreacties in het lichaam pak je daarmee niet aan. Je hebt dus nog steeds kans op complicaties.' Olof King, directeur van Diabetesvereniging Nederland, deelt de kritiek: ‘De eerste stap in de behandeling van diabetes type 2 zou volgens de richtlijn een leefstijlinterventie moeten zijn, maar in de praktijk grijpen veel artsen meteen naar medicijnen.’

1 op de 5 bezoekt niet of nauwelijks de diëtist

Op basis van de peiling van Diabetesvereniging Nederland in januari 2018 onder 955 mensen met diabetes type 2 blijkt dat 1 op de 5 ondervraagden nog nooit een diëtist heeft gezien. 25% wilde zelf niet de diëtist bezoeken, maar liefst 43% gaf aan dat de huisarts of praktijkondersteuner een bezoek aan de diëtist niet nodig vond of ter sprake had gebracht. Als mensen wel werden doorverwezen, bezocht 20% de diëtist maar één keer. 

Uit dezelfde vragenlijst blijkt dat mensen met diabetes type 2 vaak maar één of twee keer naar een diëtist gaan voor voedingsadvies. Terwijl voor een drastische verandering van leefstijl veel meer tijd en aandacht nodig is. ‘Huisartsen moeten hun patiënten goed informeren over medicatie, ook over de nadelen. Zij moeten ook langdurig investeren in leefstijlaanpassing met voeding en bewegen’, stelt Olof King, directeur van Diabetesvereniging Nederland.

Andere aanpak

Diabetesvereniging Nederland pleit samen met prof. Pijl voor een andere aanpak: 'In de huisartsenpraktijk moet er meer aandacht zijn voor de nadelen van medicatie en voor het belang van voeding om met name diabetes type 2 aan te pakken.' Ook de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) bevestigt dit. 'De diëtist speelt op papier een belangrijke rol in de zorg rond de patiënt met diabetes. De diëtist wordt veel te weinig daadwerkelijk ingezet. Iedere nieuwe diabetespatiënt heeft baat bij voedingsadvies en coaching door een diëtist bij verandering van leefstijl’, aldus Anja Evers, directeur van de NVD.

Wat doen wij?

Diabetesvereniging Nederland gaat in gesprek met de belangenverenigingen van huisartsen, diëtisten, zorgverzekeraars en praktijkondersteuners om ervoor te zorgen dat voeding als behandeling veel meer aandacht krijgt. 'Mensen met diabetes hebben recht op goede begeleiding om hun leefstijl blijvend te verbeteren. Het is ons bekend dat het erg lastig is om zelf je leefstijl aan te passen. Goede voorlichting over de voordelen ervan ten opzichte van meer medicijnen, zal veel mensen helpen om anders te gaan leven. Je zorgverlener moet je hierin wel ondersteunen’, aldus King.

Meer informatie

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen