Word lid en maak het verschil
Word lid
De OmniPod 5 vanaf nu beschikbaar in Nederland. Maar nog niet bij alle zorgverzekeraars.

7 mei 2024

De OmniPod 5 vanaf nu beschikbaar in Nederland. Maar nog niet bij alle zorgverzekeraars.

De OmniPod 5 insulinepomp is vanaf nu verkrijgbaar in Nederland. De OmniPod 5 kan gebruikt worden in een Hybrid Closed Loop systeem in combinatie met de FreeStyle Libre 2Plus sensor of met de Dexcom G6 sensor. Vooralsnog wordt de OmniPod 5 echter alleen nog maar vergoed door zorgverzekeraar Menzis. Andere zorgverzekeraars zijn nog in onderhandeling.

Wat voor insulinepomp is de OmniPod 5?

De OmniPod 5 is  een patch pomp, een insulinepomp die je direct op de huid bevestigd. De nieuwste versie is anders dan oudere versies doordat deze nu gekoppeld kan worden aan sensoren en een algoritme. Dit algoritme kan de glucosewaarden aanpassen als deze te hoog of laag (dreigen te) zijn.

Eerste patchpomp voor in een niet-open-source HCL-systeem

Het is daarmee de eerste pomp zonder slang die te gebruiken is als (niet-open-source) Hybrid Closed Loop systeem. Met open-source software is het mogelijk om ook eerdere generaties OmniPod en de Medtrum Nano pomp te koppelen.

Hoe werkt de OmniPod 5?

De OmniPod 5 werkt met een bijbehorende PDM ofwel afstandsbediening, een soort omgebouwde smartphone. Daar komen ook de sensorwaarden binnen. Naast dat de sensorwaarden en het algoritme op deze PDM staan, is er ook een directe koppeling tussen pomp en sensor, deze blijft dus werken ook als je de PDM thuis vergeten bent. Dit is uniek voor de OmniPod 5, toch raden we je niet aan de PDM thuis te laten liggen.

Algoritme van de OmniPod 5

Het algoritme corrigeert hoge en lage waarden, maar wordt omschreven als ‘minder aggressief’ dan andere algoritmes. Studies laten dan ook lagere Time-In-Range waarden zien dan andere algoritmes.

Hoe zit het met de vergoeding van de OmniPod 5?

Zorgverzekeraars spreken een prijs af met hulpmiddelenleveranciers, deze spreken weer een prijs af met de fabrikant. Daar zitten allerlei voorwaarden omheen. Soms zijn het de prijzen waar men over eens moet worden, soms de voorwaarden, soms beide. Soms duurt het daarom even tot bekend is of een zorgverzekeraar een hulpmiddel vergoedt.

Wat vindt Diabetesvereniging Nederland?

Diabetesvereniging Nederland is blij dat er een nieuwe pomp beschikbaar is voor gebruik in een Hybrid Closed Loop systeem. Het hulpmiddel moet daarvoor natuurlijk wel vergoed worden, zodat deze keuze er ook daadwerkelijk is. We hopen dan ook dat fabrikant, hulpmiddelenleverancier en verzekeraars er samen voor zorgen dat ook de OmniPod 5 zo snel mogelijk verkrijgbaar is voor gebruikers.

Criteria voor vergoedingen

Naast de vergoeding voor deze pomp moeten gebruikers voor een Hybrid Closed Loop systeem in aanmerking komen voor vergoeding van de sensor. Momenteel zijn de criteria voor het vergoeden van een sensor te strikt. Dit komt mede door de prijs die voor sommige duurdere sensoren wordt gevraagd.
De FreeStyle Libre 2Plus staat voor dezelfde jaarprijs geregistreerd als de FreeStyle Libre 2. Wij begrijpen niet waarom in dit geval deze sensoren niet hetzelfde vergoed kunnen worden.

We blijven vragen om bredere vergoeding van diabetestechnologie die zorgen voor meer kwaliteit van leven en minder complicaties en dus zorgkosten op de langere termijn.

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid