Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
 • Contact
 • Informatie voor
 • Over DVN
 • Inloggen
help mee

Autorijden en je rijbewijs aanvragen of verlengen

Waar moet je rekening mee houden als je gaat autorijden met diabetes? Waar krijg je mee te maken als je een nieuw rijbewijs gaat aanvragen of wilt verlengen? Lees onze informatie en tips.

Laatste update 11 maart 2022

Als je diabetes hebt, kun je normaal gesproken gewoon autorijden. Het is wel belangrijk dat je hypo’s op tijd voelt aankomen en dat je weet wat je moet doen als je een hypo hebt. Lees de tips om veilig de weg op te gaan!

Je hebt diabetes en je wilt een rijbewijs aanvragen of verlengen

Iedereen die voor het eerst een rijbewijs aanvraagt, moet vooraf een Gezondheidsverklaring invullen (voorheen heette dit de Eigen Verklaring). Ook mensen zonder diabetes. Op deze verklaring staat de vraag of je diabetes hebt. Als dat zo is, ben je verplicht deze vraag met ‘ja’ te beantwoorden. Vervolgens moet je bij iedere verlenging opnieuw de Gezondheidsverklaring invullen.

Wat moet je doen?

 • Begin op tijd, zeker 4 maanden voor je rijbewijs verloopt. De verlenging neemt veel tijd in beslag.
 • Vul een Gezondheidsverklaring in (voorheen heette dit de Eigen Verklaring). Als je weet dat je naar een of meerdere artsen moet, adviseren wij om 5 maanden voor de verloopdatum van het rijbewijs de Gezondheidsverklaring in te dienen. Dit kan digitaal of op papier. Ons advies is om dit digitaal te doen. Dit kost minder verwerkingstijd en je kunt de verwerking volgen via Mijn CBR.

  Digitaal: voor een digitale verwerking heb je DigiD met sms-code nodig. De digitale Gezondheidsverklaring dien je digitaal in via Mijn CBR. Bekijk hier hoe je DigiD aanvraagt.

  Op papier: een papieren Gezondheidsverklaring koop je bij je gemeente, een CBR-examencentrum of de CBR-webshop. In de webshop betaal je €10,- extra kosten voor verzending per post en handmatige verwerking, bovenop de kosten van de Gezondheidsverklaring. De papieren Gezondheidsverklaring stuur je naar het CBR ter attentie van Divisie Rijgeschiktheid (afdeling medisch), Postbus 1062, 2280 CB Rijswijk.

 • Heb je op de Diabetes Mellitus-vraag in de Gezondheidsverklaring 'ja' ingevuld? Download dan het Vragenformulier Diabetes Mellitus. Neem dit formulier uitgeprint mee naar je behandelaar. 

 • Print paragraaf 5.2 van de Regeling Eisen Geschiktheid 2000 uit voor je behandelaar zodat dit gebruikt kan worden bij het invullen van het Vragenformulier Diabetes Mellitus. Hierin staan de wettelijke eisen voor autorijden met diabetes en wat het CBR verstaat onder hypo unawareness. Het is belangrijk dat met deze eisen rekening wordt gehouden bij het invullen van het formulier.
   
 • Laat je behandelaar het Vragenformulier Diabetes Mellitus invullen. Hierop vermeldt de behandelaar bijvoorbeeld hoe je omgaat met hypo’s en of je complicaties hebt. Let op: dit is geen keuring, maar feitelijke informatie die je behandelaar op jouw verzoek aan het CBR verstrekt. Je behandelaar beoordeelt dus niet of je geschikt bent om te rijden. Ook diabetesverpleegkundigen met een in het BIG-register geregistreerde ‘voorschijfbevoegdheid diabetes mellitus' mogen sinds 2019 de vragenlijst invullen.
   
 • Stuur het ingevulde Vragenformulier Diabetes Mellitus per post naar het CBR ter attentie van Divisie Rijgeschiktheid (afdeling medisch), Postbus 1062, 2280 CB Rijswijk. Let op! Als je behandelaar gebruik maakt van het medische platform Zorgdomein kan hij de formulieren via deze digitale weg naar het CBR versturen. Dit gaat sneller en het besluit kan doordoor aanzienlijk sneller bekend zijn.

Op basis van de documenten besluit het CBR of ze aanvullende informatie, een keuring (door een internist of oogarts) of een rijtest nodig vindt. Daarna neemt het CBR een besluit over je rijgeschiktheid (wel/niet).

Dit stappenplan en meer informatie over de procedures bij het CBR kun je vinden op www.cbr.nl/diabetes

Kosten

Je kunt bij het aanvragen/verlengen van je rijbewijs te maken krijgen met kosten. Voorbeelden hiervan zijn:

 • De kosten van de Gezondheidsverklaring.
 • Kosten die een arts in rekening mag brengen voor het invullen van het Diabetes Mellitus Vragenformulier.
 • Als het CBR vindt dat je gekeurd moet worden, dan zijn de kosten daarvan voor jouw rekening.

Klacht over CBR?

Ben je het niet eens met de werkwijze van het CBR gedurende de aanvraag (duurt het bijvoorbeeld te lang?), dan kun je een klacht indienen.

Ben je het niet eens met het besluit van het CBR, dan kun je bezwaar maken. In de brief met het besluit vind je informatie over de procedure en de termijn om in bezwaar te gaan.

Rijbewijs en CBR

Het halen en verlengen van het rijbewijs kan met diabetes erg frustrerend zijn. Lees wat we hier tegen doen in ons dossier over Rijbewijs en CBR.

Veelgestelde vragen

Word lid

Word lid

Krijg persoonlijk advies en hulp om voluit te leven met je diabetes.

Aanmelden

Met anderen praten over autorijden en CBRwant diabetes heb je niet alleen