Autorijden en je rijbewijs aanvragen of verlengen

Als je diabetes hebt, kun je in principe prima autorijden. Het is wel belangrijk dat je hypo’s op tijd voelt aankomen en weet wat te doen als je er een hebt. Daarnaast kun je bij het aanvragen of verlengen van je rijbewijs te maken krijgen met allerlei formulieren en keuringen. Lees onze tips.

Iedereen die rijexamen doet, moet vooraf een Eigen Verklaring invullen. Op deze verklaring staat de vraag of je diabetes hebt. Als dat zo is, ben je verplicht deze vraag met ‘ja’ te beantwoorden.

Een goede autoverzekering

Sluit je autoverzekering af via DVN en krijg ledenkorting of een betere dekking.

Heb je al een rijbewijs?

Krijg je diabetes terwijl je al je rijbewijs hebt, dan is er geen wettelijke plicht om dit te melden als je je rijbewijs wilt verlengen. Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) vindt het echter een morele plicht om dit wél te doen.

Aanvragen en verlengen van je rijbewijs

 

Kosten

Je kunt bij het aanvragen/verlengen van je rijbewijs te maken krijgen met kosten. Voorbeelden hiervan zijn:

 • De kosten van de Eigen Verklaring.
 • Kosten die een arts in rekening mag brengen voor het invullen van het Diabetes Mellitus Vragenformulier.
 • Als het CBR vindt dat je gekeurd moet worden, dan zijn de kosten daarvan voor jouw rekening.

 

Meer uitleg over de kosten van rijbewijskeuringen vind je op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit. Deze instantie bepaalt welke tarieven artsen maximaal in rekening mogen brengen.


Houd er rekening mee dat de procedure tijd kost, dus begin op tijd met je aanvraag.


Stappenplan

Dit zijn de stappen voor het aanvragen of verlengen van je rijbewijs:

 1. Vul de Eigen Verklaring in. Hierop verwijs je in de ruimte die bedoeld is voor je behandelaar naar het Vragenformulier Diabetes Mellitus (zie punt 4).
 2. Print dit onderdeel van de Regeling Eisen Geschiktheid 2000 uit en geef hem aan je behandelaar zodat die hem kan gebruiken bij het invullen van het Vragenformulier Diabetes Mellitus. Hierin staan de wettelijke eisen voor autorijden met diabetes. Belangrijk is dat er ook in staat wat het CBR verstaat onder hypo unawareness. Dat is namelijk niet altijd hetzelfde als wat artsen eronder verstaan. Dit is van belang voor het juist invullen van het formulier.
 3. Laat daarna je behandelaar het Vragenformulier Diabetes Mellitus invullen. Hierop vermeldt de behandelaar bijvoorbeeld hoe je omgaat met hypo’s en of je complicaties hebt. Let op: dit is geen keuring, maar feitelijke informatie die je behandelaar op jouw verzoek aan het CBR geeft. Jouw behandelaar beoordeelt dus niet of je geschikt bent om te rijden.
 4. Stuur de ingevulde Eigen Verklaring en het Vragenformulier Diabetes Mellitus op naar het CBR.
 5. Op basis van deze documenten besluit het CBR of ze aanvullende informatie, een keuring (door een internist of oogarts) of een rijtest nodig vindt. Daarna neemt het CBR een besluit over je rijgeschiktheid (wel/niet).
   

Klacht over CBR?

Ben je het niet eens met de werkwijze van het CBR gedurende de aanvraag (duurt het bijvoorbeeld te lang?), dan kun je een klacht indienen.

Ben je het niet eens met het besluit van het CBR, dan kun je bezwaar maken. In de brief met het besluit vind je informatie over de procedure en de termijn om in bezwaar te gaan.

Hoe lang is mijn rijbewijs geldig?

Het rijbewijs van mensen met diabetes is maximaal 5 jaar geldig. Dit is vastgelegd in Europese regelgeving. Het CBR bepaalt op basis van jouw medische gegevens voor welke termijn jouw rijbewijs wordt afgegeven. Dat kan dus ook minder dan 5 jaar zijn. NB: voor bijzondere rijbewijzen (bijvoorbeeld het groot rijbewijs) kunnen weer andere regels gelden.

7 tips voor je autorit

 1. Meet voor je vertrekt je bloedglucosewaarde. Streefwaarde: tussen 6 en 12 mmol/l.
 2. Is je waarde te laag? Stel hem bij met snelwerkende koolhydraten, zoals druivensuiker, limonadesiroop of frisdrank. Eet een boterham om de bloedglucosespiegel op peil te houden. Brood bevat traagwerkende koolhydraten.
 3. Neem de diabeteshulpmiddelen die je gebruikt mee; bijvoorbeeld een glucosemeter, teststrips, een insulinepen en insuline. En iets om een hypo weg te werken.
 4. Berg je diabetespas of medicijnkaart op bij je rijbewijs of in je portemonnee.
 5. Stel medepassagiers op de hoogte van je diabetes en vertel ze wat te doen als je een hypo krijgt.
 6. Neem tijdens lange autoritten elke twee uur een pauze en controleer je bloedglucosewaarde.
 7. Voel je tijdens het rijden een hypo aankomen? Eet dan meteen iets met snelwerkende koolhydraten. Stop daarna zo snel mogelijk op een veilige plek, meet je bloedglucosewaarde en stel deze eventueel verder bij met traagwerkende koolhydraten. Meet nogmaals en rijd pas verder wanneer je bloedglucosewaarde weer tussen de 6 en 12 mmol/l is.

Ga goed voorbereid op weg


Een goede autoverzekering

Een goede autoverzekering

Sluit je autoverzekering af via DVN en krijg ledenkorting of een betere dekking.

Lees ook

Autoverzekering

Autoverzekering

Profiteer van het ledenvoordeel en een scherpe prijs.

Hoe meet je?

Hoe meet je?

Meten is weten. Meet regelmatig, daarmee controleer je jezelf.

Koolhydraten

Koolhydraten

Lees hier wat je moet weten over koolhydraten als je diabetes hebt.