Let op: Deze regeling eindigt op 1 juni 2021, omdat er volgens het CBR geen vertragingen meer in het aanvraagproces zijn.
Mensen die geen medische indicatie hebben en 75 jaar zijn, mogen een jaar langer autorijden dan dat hun rijbewijs geldig is. Door deze regeling komt er bij het CBR tijdelijk meer tijd vrij om met de groep mensen die wél een medische aandoening heeft aan de slag te gaan. Dus ook mensen met diabetes hoeven dan hopelijk minder lang op verlenging van hun rijbewijs te wachten.
Voor het verlengen van het rijbewijs is geen keuring nodig als je reeds in bezit was van het rijbewijs toen je diabetes kreeg. Bij verlenging van het rijbewijs hoef je geen medische verklaring meer in te vullen, dus het CBR weet niet dat je diabetes hebt als je het kreeg nadat je je rijbewijs haalde. Je bent in dat geval ook niet strafbaar. Dat zou wel zo zijn als je de Gezondheidsverklaring niet naar waarheid invult. Dus geen verplichte verklaring = geen verplichte melding. Het is voor de verzekering ook niet vereist. Je dient dus zelf te bepalen of je wilt melden dat je diabetes hebt.
Als je echter een rijbewijs met aantekening hebt (omdat er al sprake was van diabetes toen je het rijbewijs voor de eerste keer kreeg) is er elke 5 jaar een keuring nodig.
Niet als daar niet specifiek om gevraagd wordt. Als je een rijbewijs hebt gehaald, ben je immers bekwaam om te rijden. Alleen bij de aanschaf van hele dure auto’s wordt er soms door de verzekeraar naar gevraagd.
Het rijbewijs van mensen met diabetes is maximaal 5 jaar geldig, dus niet de gebruikelijke 10 jaar. Dit is vastgelegd in Europese regelgeving.
Nee, in de praktijk keuren artsen hun eigen patiënten niet. Als het CBR aangeeft dat je gekeurd moet worden, kun je zelf een arts zoeken. Via de site van het CBR vind je contactgegevens.
Heb je langer dan tien jaar diabetes, dan heb je ook een verklaring nodig van de oogarts. Vaak kan je hiervoor in het ziekenhuis waar je onder behandeling bent terecht. Zeg bij het maken van de afspraak dat het om een rijbewijskeuring gaat. Het officiële formulier van het CBR voor de oogarts kan je hier downloaden. Ook deze verklaring zal je zelf moeten betalen. Om er zeker van te zijn dat je geen extra kosten maakt kun je wachten op het verzoek van het CBR om een keuring door de oogarts. Je kunt ook al jouw eigen oogarts vragen om dit formulier in te vullen. Tekst van het CBR reglement: “Bij mensen met diabetes is ten minste elke vijf of tien jaar een oogartsrapport vereist. Dat mag een recent rapport (maximaal zes maanden oud) van de eigen oogarts zijn.”
Dit mag jouw eigen oogarts zijn, maar ook een andere. Als er specialistisch onderzoek moet plaatsvinden, kan het zijn dat jouw eigen oogarts dit niet kan en zal een andere specialist gezocht moeten worden. Maar in de meeste gevallen volstaat een onderzoek door de eigen oogarts.
Het oogonderzoek voor het rijbewijs is net iets anders dan een regulier diabetes oogonderzoek. Het oogartsbezoek mag tot 6 maanden geleden zijn uitgevoerd. Maar dan moet dat wel een onderzoek zijn geweest waarbij het vragenformulier van het CBR is ingevuld. Een oogarts kan zo’n onderzoek prima combineren met de jaarlijkse controle.
Op het moment dat het zicht slecht is in één van jouw ogen, zul je onherroepelijk worden afgekeurd voor een verlenging van jouw rijbewijs. Het is voor iemand met een geldig rijbewijs sowieso niet toegestaan te rijden met een zichtbeperking (ongeacht of je diabetes hebt); en dat is ook volstrekt logisch. Advies: wacht af tot het zicht volledig hersteld is en ga dan pas rijden (of voor de oogkeuring).
Bij het aangeven dat je diabetes hebt, via de Gezondheidsverklaring, wordt gekeken naar de aard en ernst van je aandoening en welke rijbewijzen je aanvraagt. Afhankelijk van de uitkomst kan dit betekenen dat je met diverse keurende artsen te maken krijgt. Dat bepaalt de uiteindelijke duur van het traject. Als je het rijbewijs wilt verlengen dan is het slim om minimaal 4 maanden voor de verloopdatum te starten met het traject. Voor een groot rijbewijs is minimaal 6 maanden verstandig.
Het kan zijn dat je een rijtest moet afleggen. Deze rijtest legt het CBR op als er complicaties zijn die hebben geleid tot een functiestoornis met invloed op veilig rijden. Bijvoorbeeld neuropathie of amputaties. Op basis van een positieve uitslag van dit onderzoek krijg je het rijbewijs voor maximaal drie jaar.
Nee. Het CBR kan uitsluitend overgaan tot inname van het rijbewijs indien er sprake is geweest van een hypo in het verkeer. Bij de verlenging van het rijbewijs worden ernstige hypo's gedurende het afgelopen jaar wel meegenomen in de besluitvorming.
Als je op je gezondheidsverklaring hebt ingevuld dat je een epileptische aanval had tijdens een hypo, is dit niet terecht. Het CBR is dan overgegaan tot invordering vanwege een epileptische aanval. Deze epileptische aanval kan direct gelinkt worden aan de diabetes, doch niet aan epilepsie. De oorzaak van de twee is wezenlijk verschillend!
Advies: teken schriftelijk bezwaar aan, op grond van een foutieve beoordeling door de Divisie Rijgeschiktheid van het CBR. Er is géén sprake van epilepsie; er is sprake geweest van heftige gevolgen van een hypo.
Het is mogelijk om het C of D rijbewijs te halen. Je hebt een opleiding nodig om Code 95 op je rijbewijs te ontvangen.
Beroepschauffeurs die reeds bij een werkgever in dienst zijn en dan diabetes krijgen, lopen tegen een heleboel problemen op. Insulineafhankelijkheid betekent extra keuringen (1x in de 3 jaar, soms zelfs 1x per jaar) en zorgvuldige registratie van het ziektebeeld. Bij hypo-ongevoeligheid mag je niet meer rijden, en mocht je tijdens het rijden verrast worden door een hypo en daardoor een ongeluk krijgen, dan ben je het rijbewijs kwijt. Dit betekent dat werkgevers niet zitten te springen om iemand met diabetes überhaupt aan te nemen. En is het bij vrachtwagenchauffeurs moeilijk, buschauffeur worden is al helemaal niet mogelijk. Met andere woorden: het is een zeer onzekere stap om beroepschauffeur te worden, met bijzonder weinig kans van slagen.
Alle kosten voor keuringen van chauffeurs met een C/D rijbewijs dienen zelf betaald te worden en het rijbewijs is maximaal 3 jaar geldig. “Regeling eisen geschiktheid 2000” is een wettelijke regel die het CBR strikt naleeft. De voorwaarden die aan het groot rijbewijs verbonden zijn vind je hier: website CBR.
In principe is het voor het CBR geen probleem, mits er sprake is van een goede glucose-instelling, geen hypo-unawareness, geen retinopathie en minstens twee meetmomenten per dag. Wij adviseren vaker dan twee maal te meten en te zorgen dat er altijd glucose, langwerkende koolhydraten en insuline in de auto op voorraad zijn.
Wat we wel merken is dat de werkgever er vaak van overtuigd moet worden dat diabetes geen bezwaar voor uitoefening van het beroep taxichauffeur betekent. Want hoewel er geen juridische grond is om mensen met diabetes te verbieden te rijden, kan een onwillige werkgever toch lelijk dwars liggen.