Autorijden en je rijbewijs aanvragen of verlengen

Waar moet je rekening mee houden als je gaat autorijden met diabetes? Waar krijg mee te maken als je een nieuw rijbewijs gaat aanvragen of wilt verlengen? Lees onze informatie en tips.

Als je diabetes hebt, kun je in principe prima autorijden. Het is wel belangrijk dat je hypo’s op tijd voelt aankomen en weet wat te doen als je er een hebt. Lees de tips om veilig de weg op te gaan!

Een goede autoverzekering

Sluit je autoverzekering af via DVN en krijg ledenkorting of een betere dekking.

Je hebt diabetes en je wilt een rijbewijs aanvragen of verlengen

Iedereen die voor het eerst een rijbewijs aanvraagt, moet vooraf een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring) invullen. Ook mensen zonder diabetes. Op deze verklaring staat de vraag of je diabetes hebt. Als dat zo is, ben je verplicht deze vraag met ‘ja’ te beantwoorden. Vervolgens moet je bij iedere verlenging opnieuw de Gezondheidsverklaring invullen.

Wat moet je doen?

Dit zijn de stappen voor het aanvragen of verlengen van je rijbewijs:

  1. Begin op tijd! De verlenging kan wel 4 maanden in beslag nemen. Haal dus ruim van tevoren (4 maanden) een Gezondheidsverklaring (voorheen: Eigen Verklaring) bij je gemeente of download hem.

  2. Vul de Gezondheidsverklaring in. Hierop verwijs je in de ruimte die bedoeld is voor je behandelaar naar het Vragenformulier Diabetes Mellitus (zie punt 4).

  3. Print dit onderdeel van de Regeling Eisen Geschiktheid 2000 uit en geef hem aan je behandelaar zodat die hem kan gebruiken bij het invullen van het Vragenformulier Diabetes Mellitus. Hierin staan de wettelijke eisen voor autorijden met diabetes. Belangrijk is dat er ook in staat wat het CBR verstaat onder hypo unawareness. Dat is namelijk niet altijd hetzelfde als wat artsen eronder verstaan. Dit is van belang voor het juist invullen van het formulier.

  4. Laat daarna je behandelaar het Vragenformulier Diabetes Mellitus invullen. Hierop vermeldt de behandelaar bijvoorbeeld hoe je omgaat met hypo’s en of je complicaties hebt. Let op: dit is geen keuring, maar feitelijke informatie die je behandelaar op jouw verzoek aan het CBR geeft. Jouw behandelaar beoordeelt dus niet of je geschikt bent om te rijden.

  5. Stuur de ingevulde Gezondheidsverklaring en het Vragenformulier Diabetes Mellitus op naar het CBR.

Op basis van deze documenten besluit het CBR of ze aanvullende informatie, een keuring (door een internist of oogarts) of een rijtest nodig vindt. Daarna neemt het CBR een besluit over je rijgeschiktheid (wel/niet).


Houd er rekening mee dat de procedure tijd kost, dus begin op tijd met je aanvraag.


Kosten

Je kunt bij het aanvragen/verlengen van je rijbewijs te maken krijgen met kosten. Voorbeelden hiervan zijn:

  • De kosten van de Gezondheidsverklaring.
  • Kosten die een arts in rekening mag brengen voor het invullen van het Diabetes Mellitus Vragenformulier.
  • Als het CBR vindt dat je gekeurd moet worden, dan zijn de kosten daarvan voor jouw rekening.
     

Meer uitleg over de kosten van rijbewijskeuringen vind je op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit. Deze instantie bepaalt welke tarieven artsen maximaal in rekening mogen brengen.

Bekijk het filmpje van JDRF Nederland over wat er allemaal komt kijken bij het halen/verlengen van je rijbewijs als je diabetes type 1 hebt.

Je hebt al een rijbewijs en je krijgt diabetes

Krijg je diabetes terwijl je al je rijbewijs hebt, dan is er geen wettelijke plicht om dit te melden als je je rijbewijs wilt verlengen. Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) vindt het echter een morele plicht om dit wél te doen. Meld je dat je diabetes hebt, dan moet je vervolgens bij iedere verlenging van je rijbewijs de bovenstaande stappen 1 t/m 5 volgen.

Klacht over CBR?

Ben je het niet eens met de werkwijze van het CBR gedurende de aanvraag (duurt het bijvoorbeeld te lang?), dan kun je een klacht indienen.

Ben je het niet eens met het besluit van het CBR, dan kun je bezwaar maken. In de brief met het besluit vind je informatie over de procedure en de termijn om in bezwaar te gaan.

Een goede autoverzekering

Een goede autoverzekering

Sluit je autoverzekering af via DVN en krijg ledenkorting of een betere dekking.

Veelgestelde vragen over autorijden en diabetes

Het rijbewijs van mensen met diabetes is maximaal 5 jaar geldig, dus niet de gebruikelijke 10 jaar. Dit is vastgelegd in Europese regelgeving.

Nee, in de praktijk keuren artsen hun eigen patiënten niet. Als het CBR aangeeft dat je gekeurd moet worden, kun je zelf een arts zoeken. Via de site van het CBR vind je contactgegevens.

Niet als daar niet specifiek om gevraagd wordt. Als je een rijbewijs hebt gehaald, ben je immers bekwaam om te rijden. Alleen bij de aanschaf van hele dure auto’s wordt er soms door de verzekeraar naar gevraagd.

Lees ook

Veilig de weg op

Veilig de weg op

Hoe bereid je je voor op een autorit als je diabetes hebt? 7 tips!

Hoe meet je?

Hoe meet je?

Meten is weten. Meet regelmatig, daarmee controleer je jezelf.

Hypo

Hypo

Hoe herken je een hypo? En wat je kunt doen om deze te voorkomen.