19 juli 2021
Waarom CGM verboden is!
Het was weer die tijd van het jaar; de Tour de France! De enige tijd in het jaar waarop niet alleen mensen met diabetes naar onderstaand soort grafieken kijken, maar heel Nederland dat doet.
Vorig jaar schreef ik al een blog over de noodzaak van ‘vlakke etappes’ en het gebruik van diabetestechnologie om dit te bereiken, lees het vooral nog eens terug.
Over dit soort data gesproken: de UCI (internationale wielren federatie) heeft CGM verboden voor alle wielrenners zonder diabetes. En terecht! CGM geeft je immers bijzonder waardevolle informatie, zorgt voor betere gezondheidsuitkomsten en je ‘presteert’ er beter mee; op sportief vlak, sociaal vlak, arbeidsvlak en noem het maar op. Niet voor niets dat het beste wielrenteam ter wereld Team Ineos (voormalig Team Sky) hier gebruik van maakte.
Als de meest fitte mensen ter wereld al profijt hebben van deze technologie, kun je je indenken wat dit kan doen voor mensen met diabetes, bij wie de glucoseregulatie niet meer functioneert en die elke dag een topsportprestatie moeten neerzetten om de glucose enigszins te reguleren…
De wetenschap staat er al vol van, zie bijvoorbeeld het overzicht van het DiabetesFonds. Veel droge data, maar wat betekent dergelijke technologie nou echt voor het individu? Dat komt toch lastig naar voren in de wetenschap. Laten we de ervaringen van een individu eens uitlichten.
In dit geval gaat het om een N=1 zelfgerapporteerde case. Het betreft een 35-jarige man, werkzaam als beleidsadviseur bij een patiëntenorganisatie en universitair geschoold. Het betreft een amateursporter die geen illusie meer heeft om de Tour de France te rijden, maar toch de nodige fietskilometers weet te maken.
De man in kwestie is op 1 november 2020 gestart met de CGM (en HCL) op basis van hypo-unawareness. Hieronder de diabetescijfers van deze persoon. Links de periode van 1 november 2020 tot vandaag. Rechts zie je een vergelijkbare periode tot 1 november 2020.
Cijfers liegen niet: 20% meer Time in Range, Hypo’s van 4% naar 1%, geen Hypo’s in de ‘Zeer laag’ range, van 6% naar 1% in de ‘Zeer hoog’ range. Deze staatjes zijn behoorlijk indrukwekkend, de performance managers van Team Ineos zullen onder de indruk zijn. Het betekent dat er minder diabetescomplicaties zullen optreden op de lange en korte termijn.
Maar wat betekent dit nou concreet in het leven van deze persoon? Dat is toch een stuk lastiger in cijfers uit te drukken. Maar het volgende is bijvoorbeeld aan bod gekomen:
- Minder bezig zijn met diabetes: niet het steeds meten, corrigeren, alert zijn
- Betere nachtrust (zie ook de nachtstatistieken)
- Beter herstel van sport, hypo’s e.d.
- Geen ‘brakke’ dagen meer
- Fitter gevoel
- Minder angst voor hypo’s
- Zekerder gevoel (bijvoorbeeld in seksualiteit)
- Betere concentratie
- Makkelijker om dingen aan te gaan, zoals werk, sociale afspraken e.d.
- Het gevoel dat, na 15 jaar diabetes, mijn ‘echte’ ik weer grotendeels terug is
- Meer kunnen, bijvoorbeeld op de fiets (wellicht komt die Tour de France nog in beeld)
Het moge duidelijk zijn. Volledig terecht dat CGM is verboden voor alle profwielrenners zónder diabetes, en tegelijkertijd moeten we deze technologieën beschikbaar maken voor eenieder mét (insulineafhankelijke) diabetes!
Lees ook:
Waarom vlakke etappes beter zijn dan bergetappes in de tour de diabetes
DVN standpunt over vergoedingen diabetestechnologie
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.
Schrijf je in met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates
Nieuwsbrief