Word lid en maak het verschil
Word lid

8 maart 2021

Rijbewijzen langer geldig

Door de lockdown als gevolg van de corona-pandemie heeft minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat besloten dat rijbewijzen die verlopen tussen 1 september 2020 en 30 juni 2021 tien maanden langer geldig blijven binnen de Europese Unie. Dat geldt ook voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar één of drie jaar geldig zijn.

Door de lockdown konden examens en keuringen niet plaats vinden. Terwijl die wel nodig zijn voor het behalen of verlengen van rijbewijzen. Ook DVN heeft vragen gehad van leden over het verlopen van het rijbewijs en de onmogelijkheid tot verlening door de lockdown.

Minister van Nieuwenhuizen van I&W heeft nu besloten dat theorie-certificaten, rijbewijzen, code 95 en examenuitslagen langer geldig blijven. Door de nieuwe regeling kunnen mensen van wie het rijbewijs is verlopen of verloopt tussen 1 september 2020 en 30 juni 2021 tien maanden langer rijden binnen de Europese Unie.

Langere geldigheid

Rijbewijzen die verlopen tussen 1 september 2020 en 30 juni 2021 blijven tien maanden langer geldig.

Voor rijbewijzen die verliepen of gaan verlopen geldt:

  • Het rijbewijs verliep in de periode tussen 1 februari en 1 juni 2020: het rijbewijs is nog geldig tot 1 juli 2021
  • Het rijbewijs verliep in de periode vanaf 1 juni tot 1 september 2020: het rijbewijs is nog 13 maanden na de verloopdatum geldig
  • Het rijbewijs verliep of verloopt in de periode vanaf 1 september 2020 tot 1 juli 2021: het rijbewijs is nog 10 maanden na de verloopdatum geldig.

Voor wie geldt de regeling?

De regeling geldt voor iedereen met een Europees rijbewijs. Dus ook voor rijbewijzen die vanwege een medische aandoening maar één of drie jaar geldig zijn. De herkeuringen bij het verlengen van een rijbewijs zijn er niet voor niets. Mensen wordt gevraagd om goed na te denken of het verstandig is de weg op te gaan voordat de medische keuring en de beoordeling van de rijgeschiktheid heeft plaatsgevonden.

Gerelateerd

Autorijden en je rijbewijs aanvragen met diabetes

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid