Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Mogelijke Brexit-gevolgen voor levering van medicatie en hulpmiddelen

Het Brits Parlement heeft (wederom) gesproken: premier Boris Johnson wist nieuw uittredingsakkoord niet door het parlement te krijgen. Gevolg: uitstel van de Brexit tot 31 januari 2020 en nieuwe verkiezingen op 12 december. De kans op een ‘no deal’ Brexit lijkt iets minder groot en er is nog steeds onzekerheid op veel gebieden. Update op basis van actuele informatie op 28 oktober 2019.

Mogelijke Brexit-gevolgen voor levering van medicatie en hulpmiddelen

Wat betreft beschikbaarheid en kosten van geneesmiddelen en hulpmiddelen voor mensen met diabetes, heeft de afgelopen periode er voor gezorgd dat de zorgsector tijd had om zaken te regelen. Het ministerie van Volksgezondheid en Sport (VWS), fabrikanten en leveranciers inventariseerden de mogelijke gevolgen voor de beschikbaarheid van geneesmiddelen en hulpmiddelen al langere tijd. Dit om in te kunnen spelen op de nieuwe situatie. Mede door de afgelopen lange periode van uitstel lijken, voor zover nu bekend, bedrijven goed voorbereid. Zij hebben de benodigde acties genomen en procedures aangepast.

Regelingen

Het ministerie van VWS geeft aan dat we in Nederland niet bang hoeven te zijn voor tekorten. Dit kan door tijdelijke versoepeling van Europese importregelingen en doordat  bedrijven van medicatie en hulpmiddelen redelijk snel een vestigingsplaats in Europa kunnen regelen, om van daar uit hun producten op de Europese markt te brengen.

Daarnaast geeft het ministerie aan dat er flinke voorraden van de betreffende medicatie in Nederland aanwezig zijn. Voor hulpmiddelen is een dergelijke lijst nog niet bekend. Dat wordt op dit moment nog geïnventariseerd. Fabrikanten van diabeteshulpmiddelen worden hiervoor door DVN actief bevraagd over leveringszekerheid na 29 maart 2019.

Europese wetgeving

Naast de gevolgen van de Brexit, wordt er ook gewerkt aan nieuwe Europese wetgeving voor hulpmiddelen. DVN is daarover, samen met andere partijen, in overleg met het ministerie van VWS. Deze wetgeving is erop gericht kwaliteitseisen van alle hulpmiddelen (waaronder diabeteshulpmiddelen) te verhogen, gericht op de veiligheid van de gebruiker.

Meer weten?

Voor meer informatie over de impact van de Brexit kun je terecht bij het Brexitloket van de Rijksoverheid. Heb je vragen en of klachten naar aanleiding van de Brexit? Neem dan contact op met de Inspectie Gezondheidszorg.

Lees ook

Zodra er meer bekend is over de (mogelijke) gevolgen van de Brexit en de Europese wetgeving, berichten we hierover in ons nieuwsoverzicht

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen