Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Mogelijke Brexit-gevolgen voor levering van medicatie en hulpmiddelen

Het Brits Parlement heeft (wederom) gesproken: de afspraken die Theresa May maakte met het Europees Parlement over het uittreden van Engeland uit de Europese Unie, zijn afgewezen. Met de grote kans op een ‘no deal’ is er grote onzekerheid op veel gebieden. Zoals de beschikbaarheid en kosten van geneesmiddelen en hulpmiddelen, mogelijk ook voor mensen met diabetes. Update op basis van actuele informatie op 13 maart 2019.

Mogelijke Brexit-gevolgen voor levering van medicatie en hulpmiddelen

Het ministerie van Volksgezondheid en Sport (VWS), fabrikanten en leveranciers inventariseren  de mogelijke gevolgen voor de beschikbaarheid van geneesmiddelen en hulpmiddelen al langere tijd, om in te kunnen spelen op de nieuwe situatie.

Kamervragen

De Tweede Kamer heeft vragen gesteld aan minister Bruins over voorbereidingen om mogelijke medicijntekorten door de Brexit te voorkomen. Het college ter Beoordeling van de Geneesmiddelen (CBG) heeft een analyse uitgevoerd naar geneesmiddelen die in de Nederlandse zorg worden gebruikt en waarbij we afhankelijk zijn van het Verenigd Koninkrijk.

Dit heeft geleid tot een lijst met 50 geneesmiddelen met een risico op onzekere levering waarop verdere acties ondernomen kunnen worden. Deze lijst wordt helaas niet openbaar gemaakt. Dit wordt gedaan om hamsteren te voorkomen dat mogelijk juist tekorten in de hand werkt. Of er geen diabetesmedicatie op deze lijst staat is niet met 100% zekerheid te zeggen. Voor insuline en andere bloedglucoseverlagende medicijnen is Nederland niet afhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Een peiling van Diagned bij hulpmiddelenfabrikanten geeft aan dat het overgrote deel van hen geen problemen verwacht bij een harde Brexit.

Regelingen

Het ministerie van VWS geeft aan dat we in Nederland niet bang hoeven te zijn voor tekorten. Dit kan door tijdelijke versoepeling van Europese importregelingen en doordat  bedrijven van medicatie en hulpmiddelen redelijk snel een vestigingsplaats in Europa kunnen regelen, om van daar uit hun producten op de Europese markt te brengen.

Daarnaast geeft het ministerie aan dat er flinke voorraden van de betreffende medicatie in Nederland aanwezig zijn. Voor hulpmiddelen is een dergelijke lijst nog niet bekend. Dat wordt op dit moment nog geïnventariseerd. Fabrikanten van diabeteshulpmiddelen worden hiervoor door DVN actief bevraagd over leveringszekerheid na 29 maart 2019.

Europese wetgeving

Naast de gevolgen van de Brexit, wordt er ook gewerkt aan nieuwe Europese wetgeving voor hulpmiddelen. DVN is daarover, samen met andere partijen, in overleg met het ministerie van VWS. Deze wetgeving is erop gericht kwaliteitseisen van alle hulpmiddelen (waaronder diabeteshulpmiddelen) te verhogen, gericht op de veiligheid van de gebruiker.

Meer weten?

Voor meer informatie over de impact van de Brexit kun je terecht bij het Brexitloket van de Rijksoverheid. Heb je vragen en of klachten naar aanleiding van de Brexit? Neem dan contact op met de Inspectie Gezondheidszorg.

Lees ook

Zodra er meer bekend is over de (mogelijke) gevolgen van de Brexit en de Europese wetgeving, berichten we hierover in ons nieuwsoverzicht

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen