Word lid en maak het verschil
Word lid
Nieuwe rondes coronaprik en griepprik vanaf oktober 2023

28 september 2023

Nieuwe rondes coronaprik en griepprik vanaf oktober 2023

Voor de griepprik is het advies deze tussen half oktober en eind november te halen. De coronaprik kan vanaf 2 oktober worden gehaald. Je leest hieronder voor wie de prikken zijn bedoeld en hoe je een afspraak kunt maken.

Hoe is het op dit moment met corona in Nederland

Het coronavirus is er nog steeds en kan opleven. Daarom is de coronaprik belangrijk voor mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door het virus. De coronaprik zorgt ervoor dat je minder kans hebt op een ziekenhuisopname en het verkleint de kans op ernstig ziek worden en/of overlijden door corona. Het is niet nodig dat iedereen in Nederland een coronaprik krijgt. In Nederland is een brede bescherming tegen corona opgebouwd.

Vanaf 2 oktober: nieuwe ronde coronaprik

Mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona mogen vanaf 2 oktober een coronaprik halen. Dit kan alleen op afspraak. Voor mensen met diabetes geldt dat als ze op de lijst staan van de griepprik, ze ook in aanmerking komen voor de coronaprik. Je kiest zelf of je de coronaprik gaat halen. Het is niet verplicht. Twijfel je, overleg dan met je zorgverlener.

Voor wie is de coronaprik bedoeld?

De coronaprik is beschikbaar voor 60-plussers, volwassenen die een griepprik-uitnodiging krijgen, medisch hoog risicogroepen en zwangeren. Ook zorgmedewerkers, die direct met patiënten of cliënten werken, mogen een coronaprik halen. Mensen die niet tot de doelgroep behoren, maar vanwege een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts, toch een coronaprik willen halen, mogen ook een afspraak maken. De coronaprik is niet verplicht. Je kiest zelf of je de coronaprik gaat halen.

Krijg ik een uitnodiging voor de coronaprik?

Er worden alleen brieven verstuurd naar mensen vanaf 60 jaar. Dit gebeurt vanaf 19 september. Andere doelgroepen kunnen zelf vanaf 16 oktober een afspraak maken bij de GGD.

Hoe maak ik een afspraak voor de coronaprik?

Maak een afspraak via DigiD op de website planjeprik.nl. Je kunt ook bellen van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur met telefoonnummer 0800-7070 om een afspraak te maken. Doe dit voor eind december 2023, daarna is het niet meer mogelijk. (Voor zwangeren en medische hoog risicogroepen is de coronaprik het hele jaar beschikbaar).

Hoe gaat het met de griepprik?

De griep komt alleen voor in de winter, meestal tussen december en maart. Daarom is het verstandig om de griepprik te halen tussen half oktober en eind november. Het duurt ongeveer 2 weken na de griepprik tot je lichaam genoeg afweerstoffen heeft gemaakt tegen griep. Als je bij de doelgroep hoort van de griepprik krijg je van de huisarts een brief met de uitnodiging. Eind november nog niets ontvangen? Neem dan even contact op met de huisarts.

De combinatie griepprik en coronaprik

Er hoeft geen tijd te zitten tussen de griepprik en de coronaprik. U kunt ze gelijktijdig of kort na elkaar halen. Het is vaak niet mogelijk om het te combineren omdat de griepprik bij de huisarts wordt gehaald. En de coronaprik bij een GGD-locatie. Heb je vragen over de griepprik of coronaprik, stel ze dan aan de zorgverlener of vraag om de bijsluiter.

Meer weten over griepprik en coronaprik?

Verkoudheid of griep bij diabetes

Weerstand bij diabetes

Coronaprik: praktische informatie van de overheid

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid