Word lid en maak het verschil
Word lid

7 september 2021

Nieuw: de Keuzehulp (Hybrid) Closed Loop

De Hybrid Closed Loop (HCL) is een revolutie voor mensen met diabetes type 1. Met de toename in opties voor een HCL wordt de keuze breder maar ook ingewikkelder. De Keuzehulp (Hybrid) Closed Loop van Diabetesvereniging Nederland (DVN) biedt handvatten om deze keuze te vergemakkelijken.

Wat is een (Hybrid) Closed Loop (HCL)?

Een HCL bestaat uit drie onderdelen: een insulinepomp, een glucosesensor en een aansturend algoritme. De glucosesensor meet de glucosewaarden in het lichaam, het algoritme interpreteert dat en stuurt vervolgens de insulinepomp aan om meer of minder insuline toe te dienen (precies dat wat de bètacellen van iemand zonder diabetes doen).

Weloverwogen kiezen voor een HCL

Steeds meer mensen met diabetes type 1 adopteren de technologie en er komen steeds nieuwere systemen beschikbaar. In mei 2021 kwam het nieuwste en derde HCL (met CE-keurmerk) op de markt. Daarnaast zijn er twee DIY-systemen beschikbaar op basis van open-source software. Deze ontwikkelingen maken de keuze voor een HCL ingewikkelder. De Keuzehulp HCL helpt hierbij. De keuzehulp vermeldt de specificaties en voor- en nadelen van de verschillende sensoren, pompen en algoritmes. De tool is ontwikkeld in samenwerking met leden van DVN, zorgprofessionals en fabrikanten.

Hoe werkt de keuzehulp HCL?

De keuzehulp HCL licht de verschillende facetten van de HCL-systemen toe en belicht factoren die kunnen meewegen in de beslissing zoals de mogelijkheden van personalisatie van het algoritme tot de vorm en kleur van de pomp. De tool vergelijkt de drie onderdelen van het systeem; de sensor, pomp en algoritme los van elkaar. Op basis van deze informatie en de individuele wensen vallen opties af en wordt de keuze tot het ideale persoonlijke systeem versimpeld. Uiteindelijk blijft de keuze voor een systeem persoonlijk en kan deze alleen door de gebruiker zelf bepaald worden.

Aanvullend advies over de HCL-keuze

Leden van DVN kunnen contact opnemen met DVN voor een persoonlijk advies of bij aanvullende vragen. Stem de keuze ook af met de zorgverlener. Daarnaast zijn er verschillende plekken waar vragen gesteld kunnen worden aan HCL-gebruikers zoals het Diabetestrefpunt en diverse Facebookgroepen.

Lees meer:

HCL Keuzehulp
Alles over (Hybrid) Closed Loop systemen
DVN standpunt over vergoedingen voor diabetestechnologie

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid