Word lid en maak het verschil
Word lid

27 maart 2020

Zelfmanagement in quarantaine

Het managen van je diabetes is elke dag een uitdaging. Maar nu de wereld om ons heen door het coronavirus er heel anders uitziet, is zelfmanagement een extra uitdaging. De reguliere zorg is veelal uitgesteld. De adviezen van elkaar en aan elkaar hebben we nu echt nodig. Onze ervaringsdeskundigen delen graag hun tips met je!

Hoe hoger je weerstand, hoe beter je bestand bent tegen ziekten. Het stabiel houden van je bloedglucosewaardes is hierbij heel belangrijk; deze hebben enorm veel invloed op je weerstand! Om je bloedglucosewaarden in balans te houden, zijn zaken als regelmaat, goede nachtrust, ontspanning, gezond eten en medicatie belangrijk. Maar nu alles rond de thuisquarantaine zo anders is dan anders, wordt je aardig op de proef gesteld. Een extra uitdaging dus voor het managen van je diabetes.

Slaap

Je bloedsuikers blijven stabieler bij een gezond ritme van dag en nacht. Slaap daarom niet meer dan je normaal doet. Houd een slaapritme aan. Dat mag best een uurtje verschoven worden nu je misschien thuis werkt en minder reistijd hebt, maar slaap niet meer dan 9 uur. En ga op dezelfde tijden naar bed.

Stress

Van angst om besmet te raken met het coronavirus en de gevolgen van de quarantaine krijg je misschien stress. Hierdoor ga je misschien snacken of juist minder eten, negatief denken, je zorgen maken om je kinderen of ouders. Of je raakt misschien wel zo uit je doen dat je je diabetes (helemaal) negeert. En heb je kleine kinderen thuis, dan ligt de stress van het ook nog juf of meester moeten zijn op de loer. Dat is niet goed voor je bloedsuikerwaarden!

Ook de adrenaline die je lichaam aanmaakt bij stress, heeft een negatief (verhogend) effect op je glucosewaarden. Hoe moeilijk soms ook: beweeg mee met de stroom. Dus: ontspan! En maak het niet iets van jezelf alleen door erover te praten met anderen. Dat kan ook onlina via het Trefpunt.

Ontspanning

Probeer even lekker niks te doen en te denken. Staar uit het raam naar de lente die volop is begonnen. Kijk filmpjes met ontspanningsoefeningen en doe vooral mee. Zoek afleiding in een puzzel, het fotoboek maken dat je nog niet klaar hebt, bel of skype met iemand op die je al lang niet hebt gesproken. En tot slot: denk aan de tijd na corona die ook echt weer gaat aanbreken en welke leuke dingen je dan weer wilt doen. Dit komt je bloedglucosewaarden absoluut ten goede. En omdat je je daar dan weer minder gestrest over voelt is het een extra reden om je diabetes (en je stress) serieus te nemen.

Tip: download de VGZ mindfulness app.

Eten

Heb je door de quarantainemaatregelen meer tijd? Ga dan aan de slag met dat gezonde recept dat je al een tijdje wilde uitproberen. Kook een keer koolhydraatbeperkt. Maak eens een vegetarisch recept waar je eerder nooit de tijd voor nam. Maak smoothies, fruitbakjes, salades of soepen met alleen maar verse ingrediënten. Het is wat lastiger koolhydraten tellen als je onbekende gerechten of combinaties uit probeert, maar een weegschaal en koolhydratentabel helpen je op weg.

Bijkomend voordeel? Doordat je langer bezig bent met het bereiden van het gerecht en bewuster bezig bent met de ingrediënten, zal je merken dat je eerder genoeg gegeten hebt. Je loopt dan minder risico dat ongezonde verleidingen op de loer liggen. En misschien is nu je het naar buiten gaan tot een minimum moet beperken ook een mooi moment om ongezonde, vaak suikerhoudende tussendoortjes helemaal in de ban doet. Als je ze niet in huis haalt, kun je er immers ook niets van nemen. Let maar eens op hoe fijn dát voor je bloedglucosewaarden is!

Medicatie

Neem je medicatie op de voorgeschreven tijd! Zowel insuline als orale bloedsuikerverlagende medicatie zijn een belangrijke schakel in het zelfmanagement ‘spel’. Ben je hierin normaal gesproken minder precies? Dan is deze tijd waarin je meer thuis bent een moment om een nieuw evenwicht te vinden. Blijf je houden aan de adviezen van je arts. Slik of prik je nog wel de afgesproken tijd voor een maaltijd? Is je pomp wel goed ingesteld of kun je hem misschien nog een beetje beter finetunen? Als je iets kunt verbeteren aan je medicatie-inname is dat in deze situatie pure winst voor je bloedglucosewaarden.

Bekijk je medicatievoorraad kritisch. Wachten tot je de laatste druppels in de laatste flacon of de laatste pil uit het laatste potje gebruikt, is nu de apotheken het drukker hebben, niet verstandig. Tip is dus: bestel op tijd!

Bewegen

Als je door de coronamaatregelen alleen maar stil zit achter je laptop, tv of boek, dan is dat slecht voor je bloedglucosewaarden! Wees creatief, doe voorzichtig, maar beweeg. Gelukkig mogen we nog gewoon naar buiten en werkt het lenteweer daarin goed mee. Maar geniet vooral van vogels, natuur en zon! Wandel, fiets, jog of ga touwtje springen als dat lukt. Pak het onkruid tussen de tegels aan, lap je ramen. Laat zaken als de dakgoot vegen even achterwege (wees voorzichtig).

Houd je aan de voorschriften om 1,5 meter afstand te houden van anderen, vermijd het met 3 of meer mensen samen te sporten en wees alert op ruimschoots ontwijken van anderen. Meer dan dat kun je écht niet doen.

Wil of kun je toch echt niet naar buiten? Dan zijn ook binnen diverse mogelijkheden om te bewegen. Dit kan via een van de vele YouTube-filmpjes die in deze tijd online staan met goede oefeningen om in conditie te blijven. Pak de Wii of Playstation erbij en beweeg. Loop een paar keer per dag de trap op en af. Doe mee met ‘Nederland in Beweging’.

Hoe manage jij je diabetes?

Het managen van je diabetes is in deze tijd een absolute uitdaging. Maar het is te doen. Er zijn nog veel meer mogelijkheden die we graag horen en delen met anderen. Deel daarom jouw tips om je leefstijl in de quarantainetijd zo optimaal mogelijk te maken via het Trefpunt.

Benieuwd wat Diabetesvereniging Nederland nog meer voor je doet om voluit leven met diabetes mogelijk te maken? Lees wat een lidmaatschap je brengt en hoe je ons werk voor een betere diabeteszorg in Nederland steunt!

Lees meer

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid