Word lid en maak het verschil
Word lid

16 september 2021

Wijziging preferentiebeleid kortwerkende insulines VGZ per 1 oktober 2021

Per 1 oktober wijst VGZ ook de flacon insuline aspart Sanofi aan als preferent. Dat betekent dat VGZ verzekerden met een insulinepomp met daarin Novorapid ook moeten overstappen naar de insuline aspart Sanofi. Diabetesvereniging Nederland (DVN) heeft een stappenplan gemaakt waarin je ziet of je moet overstappen of niet.

Sinds 1 januari 2021 voert VGZ een preferentiebeleid op kortwerkende insulines. De insuline van het merk Sanofi is sindsdien preferent voor de insuline aspart en insuline lispro in wegwerppennen en penfills.

Wat verandert er per 1 oktober voor pompgebruikers bij VGZ?

Per 1 oktober wijst VGZ ook de flacon insuline aspart Sanofi aan als preferent. Dat betekent dat VGZ verzekerden met een insulinepomp met daarin Novorapid ook moeten overstappen naar de insuline aspart Sanofi. DVN heeft een stappenplan gemaakt waarin je ziet of je moet overstappen of niet.

Soort insuline  Preferent bij VGZ  Welke vorm 
Glargine Abasaglar (Eli Lilly) Wergwerppen
Isofaan Insulatard (Novo Nordisk) Wegwerppen, penfill
Aspart Insuline Aspart Sanofi* (Sanofi) Wegwerppen, penfill, flacon
Lispro  Insuline Lispro Sanofi** (Sanofi)  Wegwerppen, penfill, flacon

*Fiasp kan worden blijven gebruikt als dat medisch noodzakelijk is
**Lyumjev kan worden gestart als dat medisch noodzakelijk is

Hoe gaat het overstappen in zijn werk?

Afgesproken is dat de zorgverlener de overstap met je bespreekt, deze geeft dit vervolgens aan bij de apotheek. Pas als het met je besproken is, zal je overstappen op het andere merk insuline en krijg je voortaan dit merk mee van de apotheek. Het is niet de bedoeling dat dit pas in de apotheek gecommuniceerd wordt. Ook al zijn de kosten lager, je mag niet zomaar op een biosimilar worden overgezet. Dit moet veilig en zonder risicos gebeuren.

Deel je ervaring met de overstap

We horen graag jouw verhaal over de overstap. Zo kunnen we met jouw ervaringen en die van anderen gericht actie ondernemen om dit traject voor iedereen zo goed mogelijk te laten verlopen. Je kunt je verhaal delen via ons meldpunt preferentiebeleid.

Heb je nog andere vragen?

Bekijk dan de veelgestelde vragen over het preferentiebeleid en biosimilars of neem contact op met de DVN Ledenservice

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid