10 januari 2022
Sensor gebruik voor mensen met diabetes onder de 18, hoe zit dat precies?
Diabetesvereniging Nederland (DVN) krijgt sinds oktober weer meer signalen over onduidelijkheid rond de vergoeding van sensoren bij mensen met diabetes onder de 18.
Hoe werken de vergoedingsregels voor iemand onder de 18 jaar?
Iedereen met diabetes onder de 18 jaar heeft automatisch op basis van leeftijd een indicatie voor zowel de rtCGM* (Dexcom, Medtronic, Menarini, Abbott FreeStyle Libre 3) als voor de FGM** (Freestyle Libre 2) én voor bloedglucosemeting via de vingerprikmethode.
Wat is een rtCGM of FGM? En wat is het verschil?
Zowel de rtCGM als de FGM zijn sensoren die de glucosewaarde meten in de vloeistof tussen de cellen onder je huid. Deze sensoren breng je aan op de huid, vaak op de bovenarm of de buik.
De rtCGM meet continu de glucosewaarden en stuurt deze naar een reader, ontvanger, mobiel of bij een Hybrid Closed Loop (HCL)*** naar je insulinepomp. Een rtCGM doet dus voortdurende en volautomatische metingen en in het geval van een HCL neemt de insulinepomp hierop ook automatisch actie.
Een FGM-sensor meet de glucosewaarden ook continu, maar deze worden pas zichtbaar als de sensor met de ontvanger wordt gescand. Een FGM kan niet worden gebruikt in een HCL.
Wat betekent een automatische indicatie?
Een automatische indicatie wil zeggen dat je voor vergoeding van bepaalde zorg in aanmerking komt. Een indicatie hebben betekent nog niet dat je automatisch ‘recht’ hebt op bepaalde zorg. Samen met je zorgverlener kijk je wat het beste bij jouw situatie en bij jou als patiënt past, op basis van de verschillende kenmerken van de verschillende systemen.
Zijn verschillende systemen gelijkwaardig in jouw situatie, dan heeft de zorgverlener de maatschappelijke taak om de meest doelmatige optie voor te schrijven.
Waarom rtCGM?
Een veel genoemde reden om te kiezen voor een rtCGM, is de mogelijkheid om deze te koppelen aan een insulinepomp zodat je een Hybrid Closed Loop systeem (HCL) krijgt. Indien je in aanmerking komt voor een rtCGM, zou je -bij de 4-jaarlijkse pompwissel- ook een koppelbare pomp vergoed kunnen krijgen. Andere redenen voor een rtCGM kunnen zijn: volgoptie, betere nauwkeurigheid en betere alarmeringsmogelijkheden.
Waarom FGM?
Redenen om voor FGM te kiezen zijn bijvoorbeeld de vorm van de sensor, de mogelijkheid om alarmen uit te zetten en de langere levensduur van de sensor (14 dagen). Maakt het je allemaal niet uit, dan is de FGM de standaardoptie.
Waarom Hybrid Closed Loop (HCL)?
De HCL is wetenschappelijk bewezen de meest effectieve manier om goede glucosewaarden te behalen. Het algoritme dat de pomp aanstuurt op basis van sensorwaarde neemt het nodige denkwerk uit handen, en de meeste mensen stellen dat hun kwaliteit van leven enorm verbeterd is. Wel moet je een insulinepomp en een sensor dragen en gaan er regelmatig alarmen af.
De keuze voor een HCL maken?
Gebruik je nu insulinepennen en wil je over op een HCL? Of mag je een nieuwe pomp uitkiezen en wil je nu of in de toekomst over naar een HCL? Bekijk dan onze keuzetool voor HCL systemen. Ben je lid van DVN, dan kun je ook contact opnemen voor vragen die je hebt over een HCL.
Ik wil een ander systeem, hoe pak ik dat aan?
Zet goed voor jezelf op een rij waarom je een bepaald systeem wilt gaan gebruiken, en bespreek dit daarna met je zorgverlener. Doorgaans is het vervolgens slechts een kwestie van een machtiging afgeven.
Hoe beslis ik welk systeem het beste is voor mijn kind?
Laat je als ouder goed voorlichten over de voor- en nadelen van de verschillende systemen en vanaf welke leeftijd de sensoren goedgekeurd zijn. Vaak kan de (kinder)diabetesverpleegkundige je meer vertellen over de systemen en wat er het beste bij jouw kind en gezinssituatie past. Denk daarbij aan de draagbaarheid van de sensor voor je kind, of je graag een volgsysteem wil gebruiken of dat een HCL misschien bij jullie situatie past. Heb je vragen? De belangenbehartigers van DVN helpen je graag verder.
Wat gebeurt er met de vergoedingsindicaties als ik (of mijn kind) 18 word(t)?
Als je voor je 18e de rtCGM gebruikt, behoud je na je 18e verjaardag je indicatie voor de rtCGM. Als je geen rtCGM gebruikt dan vervalt op je 18e verjaardag de indicatie voor de rtCGM. De indicatie voor FGM en bloedglucosemeting via de vingerprikmethode blijft bestaan.
Mijn zorgverlener vertelt mij hier niets over, wat nu?
Mogelijk heeft de zorgverlener niet in de gaten dat deze behoefte speelt, of zijn er andere zaken waaraan prioriteit gegeven wordt. Het is daarom extra belangrijk om zelf op de hoogte te zijn, je goed op de afspraken voor te bereiden en dit soort zaken te bespreken.
Ik kom er niet uit met mijn zorgverlener, wat nu?
Het kan gebeuren dat jouw zorgverlener een ander idee over de beste oplossing heeft dan jij. DVN biedt haar leden individuele belangenbehartiging aan om te kijken hoe de situatie is, wat er al voor stappen zijn genomen en of er andere opties zijn. Neem contact met ons op en beschrijf de situatie zo goed mogelijk.
Wat doet de DVN verder?
Via ons magazine Diabc, onze nieuwsbrieven, nieuwsberichten en social media maken we de vele mogelijkheden en ontwikkelingen binnen de diabetestechnologie breed bekend onder zowel achterban als zorgverleners. Dit doen we ook in onze gesprekken met zorgverleners en zorgorganisaties.
Lees meer over rtCGM en FGM:
Alles over glucosesensoren rtCGM en FGM
Hoe kies ik een HCL?
*Een rtCGM (ook vaak CGM genoemd naar Continue Glucose Monitoring) is een sensor die continue de bloedsuikerwaarde in je weefselvocht meet. Een rtCGM geeft in een HCL-systeeem informatie aan het algoritme in de insulinepomp en deze insulinepomp geeft als dat nodig is automatisch insuline af. Met een HCL hoef je bij een stijging of daling zelf niets te doen.
**Een FGM (Flash Glucose Monitoring) meet ook continue de bloedsuikerwaarde en met de sensor scan je zelf, je reader of telefoon geeft dan de bloedsuikerwaarde aan. Hierop neem je zelf actie op je insulinepomp of door insuline te spuiten. Voor veel mensen met diabetes is de FGM al een enorme vooruitgang ten opzichte van de vingerprikmethode. Het vraagt echter wel nog steeds voortdurende acties van de gebruiker, waarop zelf dan een inschatting gemaakt moet worden.
***Een HCL (Hybrid Closed Loop) is een systeem dat gebruik maakt van 3 componenten: een insulinepomp, een glucosesensor en een aansturend algoritme. De glucosesensor meet de glucosewaarden in het lichaam, het algoritme interpreteert dat en stuurt vervolgens de insulinepomp aan om meer of minder insuline toe te dienen (precies dat wat de bètacellen van iemand zonder diabetes doen). Lees meer op: Hoe kies ik een HCL.
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.
Schrijf je in met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates
Nieuwsbrief