Word lid en maak het verschil
Word lid
Reacties op brief over diabetestechnologie aan o.a. Tweede Kamer

11 juli 2023

Reacties op brief over diabetestechnologie aan o.a. Tweede Kamer

Op donderdag 15 juni stuurde Diabetesvereniging Nederland een brief aan een groot aantal organisaties over het nog steeds ontbreken van een vergoeding voor CGM en Hybride Closed Loop technologie. Op deze brief volgden meerdere reacties.

Waarom stuurde Diabetesvereniging Nederland een brief?

Diabetesvereniging Nederland verbaast zich over het nog steeds ontbreken van een vergoeding voor CGM en Hybride Closed Loop technologie. Vooral ook omdat deze hulpmiddelen inmiddels niet meer duurder zijn dan de wel vergoede alternatieven. Op 15 juni stuurde Diabetesvereniging Nederland hierover een brief aan de Tweede Kamer, het Ministerie van VWS, de Zorgautoriteit, Zorginstituut Nederland en zorgverzekeraars.

Wat staat er in de brief?

Wij geven in de brief aan dat er geen reden meer is om de technologieën niet te vergoeden. In de brief wordt vooral ook ingegaan op het verschil tussen FGM en de verschillende CGM die even duur of goedkoper zijn.

Lees het nieuwsbericht Diabetesvereniging Nederland stuurt brief aan o.a. Tweede Kamer met daarin de volledige inhoud van de brief.

Reacties op brief van Diabetesvereniging Nederland

  • Tweede Kamerlid Liane den Haan vroeg een week later in een debat aan de Minister waarom er geen gebruik wordt gemaakt van ‘laaghangend fruit’, bijvoorbeeld door het gebruik van sensoren in de thuiszorg. De Minister antwoordde het geheel eens te zijn om innovaties in te zetten.
  • Vanuit de zorgverzekeraars kregen wij de reactie dat de zorgverzekeraars in een gezamenlijk overleg gaan praten over dit onderwerp en we van hen een gezamenlijk antwoord krijgen. Een van de voorzitters gaf daarbij aan dat diabeteshulpmiddelen essentieel zijn bij medisch zelfmanagement.
  • Vanuit de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) kregen we de reactie dat men het helemaal eens is dat zelfmanagement en technologische support naadloos in het denken over passende zorg past. Wel vroegen zij zich af of dit specifieke onderwerp bij hen thuis hoort.
  • Na een werkbezoek van Tweede Kamerlid Judith Tielen (VVD) aan Diabetesvereniging Nederland vroeg zij op woensdag 5 juli in een debat aandacht voor het meer inzetten van medische technologie. Zij gebruikte daarin uitgebreid het voorbeeld diabetestechnologie.

Lees meer:

Diabetesvereniging Nederland stuurt brief aan o.a. Tweede Kamer
Minister Kuipers over innovaties
Wat is het verschil tussen CGM en FGM?
Bekijk de video over de vergoeding van diabetestechnologie
Het standpunt van Diabetesvereniging Nederland rond diabetestechnologie

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid