Word lid en maak het verschil
Word lid

20 maart 2023

Proefperiode Insulinepomp sinds kort mogelijk

Diabetesvereniging Nederland zet zich in voor keuzevrijheid en het maken van goede keuzes voor passende diabetestechnologie. Daarom zijn wij geen voorstander van de vierjaarscontracten van insulinepompen. De vierjaarscontracten zijn er nog steeds, maar inmiddels is een proefperiode voor insulinepompen wel mogelijk.

Het is nu mogelijk om een insulinepomp in gebruik te nemen met een proefperiode. Binnen een afgesproken tijd kun je besluiten om de insulinepomp niet verder te gebruiken. Per fabrikant gelden andere regels. De een heeft een proefperiode van een jaar, de ander van 3 maanden, de ander heeft weer andere regels. Bekijk de regels per fabrikant bij Proefperiode insulinepompen.

Denk goed na over je keuze voor een insulinepomp

Voor het overstappen en proberen van een insulinepomp moeten je behandelteam, de fabrikant, de leverancier en zorgverzekeraar veel regelen. Het is daarom niet mogelijk om zomaar verschillende insulinepompen te testen voordat je je definitieve keuze maakt. Je moet dus eerst een goed overwogen keuze maken en daarna test je je eerste keus. Is de pomp niets voor jou, bijvoorbeeld omdat het niet bijdraagt aan je gezondheid of kwaliteit van leven, dan kan je besluiten toch af te zien van de pomp.

Dubbelcheck de proefperiode met je behandelaar

Controleer altijd goed met je behandelaar of er bij de pomp van jouw keuze een proefperiode is afgesproken. Als de insulinepomp niet bevalt of niet helpt om jouw behandeldoelen te behalen, dan kan je altijd overstappen op insulinepennen. Wil je toch een andere insulinepomp gaan gebruiken, dan moet je dat wel heel goed kunnen aantonen met argumenten.

Wat vindt Diabetesvereniging Nederland?

In de ideale situatie zou iemand met diabetes altijd moeten kunnen overstappen op een behandelmethode die het beste past. Zodat iemand optimale gezondheid heeft en optimaal kan leven zonder de maatschappij met onnodige zorgkosten op te dragen. Met de snelheid van technologie ontwikkelingen op dit moment is een 4-jarig contract een lange tijd. Wij zien dat graag anders.

Een proefperiode op het gebruik van een insulinepomp vindt Diabetesvereniging Nederland dan ook erg belangrijk om er zo zeker mogelijk van te zijn dat dit ook daadwerkelijk de meest passende behandelmethode is die doelmatig wordt ingezet.

Meer lezen:

Meer over insuline toedienen

Welke insulinepompen zijn er verkrijgbaar in Nederland

Welke insulinepomp past in een (hybrid) closed loop systeem

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid