Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Proefperiode voor insulinepompen

Verschillende fabrikanten van insulinepompen werken met een proefperiode. In het overzicht onderaan de pagina zie je bij welke insulinepomp welke proefperiode hoort. 

Pomp

 

Kun je uit veel insulinepompen kiezen?

Op dit moment zijn er meer dan 10 insulinepompen waaruit iemand met diabetes kan kiezen. 
Pompen met slang en pompen zonder slang. Pompen die gekoppeld kunnen worden aan de sensor en pompen die dat (nog) niet kunnen. 

Om een goede pomp te kiezen is het belangrijk dat je weet welke pompen er zijn, en wat de voor- en nadelen van elke pomp zijn. 

Lees hiervoor bijvoorbeeld onze pagina’s ‘Pompen op de markt’ en ‘Hoe kies ik een Hybride Closed Loop’. Maar bekijk ook andere (online) bronnen en bespreek dit onderwerp met je behandelteam. 

Een insulinepomp kiezen uit een lijst?

Het bestuderen van een insulinepomp ‘op papier’ is natuurlijk heel wat anders dan een insulinepomp daadwerkelijk gebruiken. Omdat je momenteel 4 jaar met een insulinepomp moet doen is het fijn als je de pomp een bepaalde periode kan proef-gebruiken voordat je een definitieve keuze maakt. 

Kies weloverwogen voor een insulinepomp

Het overstappen en proberen van een insulinepomp brengt vaak veel werk met zich mee voor bijvoorbeeld jouw behandelteam, de fabrikant, de leverancier en zorgverzekeraar.

Het is daarom niet mogelijk om, zomaar, verschillende insulinepompen te testen voordat een definitieve keuze wordt gemaakt. Je moet dus een goed overwogen keuze maken, en daarna test je dus je eerste keus.

Dubbelcheck de proefperiode met je behandelaar

Dubbelcheck met je behandelaar of er bij de pomp van jouw keuze een proefperiode is afgesproken. Als deze niet bevalt of niet helpt om jouw behandeldoelen te behalen, dan kan je altijd overstappen op insulinepennen. Wil je toch een andere insulinepomp gaan gebruiken, dan zal je dat goed moeten beargumenteren.  

Zie onderstaande de verschillende proefperiodes per insulinepomp (op alfabet):

Dana-i
Voor de Dana-i pomp is er een flexibele proefperiode, van meestal een maand, op aanvraag mogelijk. Deze kan aangevraagd worden door de behandelaar, bij de hulpmiddelenleverancier. Een medewerker zal de technische uitleg/instructie geven en de benodigde materialen overhandigen.
In overleg is het mogelijk om de Dana-i pomp vóór een eventuele overstap te testen. 
Neem daarvoor contact op met de distributeur van de Dana-i pomp in Nederland; Zkope Healthcare.

Equil 
De Equil pomp kent standaard een proefperiode van 3 maanden. Deze begint bij ingebruikname van de pomp. De pomp kan aangevraagd worden door de behandelaar, bij de hulpmiddelenleverancier. Een medewerker zal de technische uitleg/instructie geven en de benodigde materialen overhandigen.
Daarnaast is er een ervaringskit die men gratis kan aanvragen met een 3D-geprinte replica, met dezelfde afmetingen en gewicht als de echte pomp. De ervaringskit kan men gratis aanvragen via www.equilpatchpomp.nl/ervaringskit

Kaleido
De Kaleido pomp kent een proefperiode van 3 maanden. 
Deze kan aangevraagd worden door de behandelaar, bij de hulpmiddelenleverancier. Een medewerker zal de technische uitleg/instructie geven en de benodigde materialen overhandigen.

Medtronic 780G
Op aanvraag van het behandelteam is een proefplaatsing van de Medtronic 780G mogelijk voor mensen die momenteel geen gebruik maken van een insulinepomp. Dit is een traject dat je op voorspraak van de diabetesverpleegkundige ingaat. Een medewerker zal de technische uitleg/instructie geven en de benodigde materialen overhandigen.
Je komt dan in een groep met anderen die ook met deze pomp starten, zodat men kan leren van elkaars ervaring en extra begeleiding krijgt. 

Medtrum Nano
De Medtrum Nano kent een proefperiode van 3 maanden. 
Deze kan aangevraagd worden door de behandelaar, bij de hulpmiddelenleverancier. Een medewerker zal de technische uitleg/instructie geven en de benodigde materialen overhandigen.

Menarini GlucoMen Day
De GlucoMen Day pomp kent een proefperiode van 3 maanden. 
Deze kan aangevraagd worden door de behandelaar, bij de hulpmiddelenleverancier. Een medewerker zal de technische uitleg/instructie geven en de benodigde materialen overhandigen.

OmniPod Dash
OmniPod kent een proefperiode van 1 jaar (‘de 365 dagen belofte’). 
Deze proefperiode gaat automatisch in bij het kiezen voor de OmniPod, binnen een jaar kan er zonder opgave van reden gestopt worden met de OmniPod. Na het eerste jaar zal het normale termijn van 4 jaar (dus nog 3 jaar te gaan) gelden.  
De OmniPod kan aangevraagd worden door de behandelaar, bij de hulpmiddelenleverancier.
Een medewerker zal de technische uitleg/instructie geven en de benodigde materialen overhandigen.
Ook kan men een Pod Probeer Kit bestellen. Een niet werkende OmniPod die wel op de huid geplakt kan worden om (deels) te ervaren hoe dit voelt. Deze kan aangevraagd worden op: https://www.omnipod.com/nl-nl/ist-omnipod-geschit-voor-mij/sample-pod

Tandem t:Slim X2
De Tandem pomp kent een bedenkperiode van 3 maanden. 
Deze kan aangevraagd worden door de behandelaar, bij de hulpmiddelenleverancier.
Een medewerker zal de technische uitleg/instructie geven en de benodigde materialen overhandigen.

YpsoPump + Loop
Op dit moment kent Ypsomed een proefperiode van 1 maand voor de Ypsopump. 
Vanaf 1 maart 2023 kan er een proefperiode aangevraagd worden van maximaal 3 maanden. Dat geldt zowel voor de Ypsopump als losse pomp als voor de Ypsopump in een Hybride Closed Loop. 
De proefperiode kan aangevraagd worden door de behandelaar, bij de hulpmiddelenleverancier. Een medewerker zal de technische uitleg/instructie geven en de benodigde materialen overhandigen.

Wat vindt Diabetesvereniging Nederland?

In de ideale situatie zou iemand met diabetes altijd moeten kunnen overstappen op een behandelmethode die het beste past. Zodat iemand optimale gezondheid heeft en optimaal kan leven, zonder de maatschappij met onnodige zorgkosten op te dragen.  

Met het huidige tempo van technologie ontwikkeling, is een 4-jarig contract een lange tijd. Wij zien dat graag anders. 

Een proefperiode op het gebruik van een insulinepomp vindt Diabetesvereniging Nederland dan ook erg belangrijk om er zo zeker mogelijk van te zijn dat dit ook daadwerkelijk de meest passende behandelmethode is.