Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Stappenplan voor veilige overstap naar biosimilar insuline

Volgens berichten in o.a. de Telegraaf van dinsdag 9 april, zijn er mensen met diabetes die zonder overleg en nadere informatie worden overgezet van Lantus insuline met de stofnaam glargine op Abasaglar insuline (een biosimilar insuline ook met de stof glargine). Diabetesvereniging Nederland (DVN) heeft meegewerkt aan een stappenplan dat zorgt voor een veilige overstap naar een ander medicijn onder goede begeleiding.

Stappenplan voor veilige overstap naar biosimilar insuline

Gezien de berichtgeving in de Telegraaf over de werkwijze en klachten die worden ervaren met het overgaan op een ander medicijn, brengen we dit stappenplan nogmaals onder de aandacht.

Krijg je andere insuline voorgeschreven?

Als een medicijn langere tijd op de markt is, verloopt het exclusieve recht op het maken en verkopen ervan. Andere producenten mogen het middel vanaf dat moment namaken. Of je als Lantus gebruiker wel of niet overstapt op Abasaglar bespreek je met je behandelaar op basis van een stappenplan. Word je zonder berichtgeving bij de apotheek geconfronteerd met andere insuline? Neem dan contact op met je voorschrijver en beslis in overleg of je wel of niet gaat wisselen van medicijn. Gebruik je (sinds kort) Abasaglar-insuline en ervaar je schommelingen van je bloedglucosewaarden of andere klachten? Neem ook dan contact op met je behandelaar.

Medicijn met zelfde werkzame stof

Een vergelijkbaar medicijn dat met micro organismen is geproduceerd en dezelfde werkzame stof bevat, heet een biosimilar. Een voorbeeld van het eerste medicijn voor diabetes waarvoor een vergelijkbaar medicijn op de markt is gekomen, is Lantus insuline (fabrikant Sanofi) met de stofnaam Glargine. Hiervoor bestaat een biosimilar Abasaglar (fabrikant Lilly). Een biosimilar kan goedkoper zijn voor zorgverzekeraars.

Zonder risico overstappen

Als een zorgverzekeraar een biosimilar goedkoper kan inkopen, helpt dat zorgpremies betaalbaar te houden. Ook al zijn de kosten lager, je mag niet zomaar op een biosimilar worden overgezet. Dit moet veilig en zonder risico’s gebeuren. Daarom heeft DVN meegewerkt aan een stappenplan dat de overstap naar een biosimilar goed regelt. 

Voor wie geldt het overstappen?

Gebruik je Lantus? Dan kan het zijn dat je (huis)arts met je in gesprek gaat om in plaats van Lantus  Abasaglar voor te schrijven. Omdat de Europese geneesmiddelen Autoriteit (EMA) Abasaglar heeft beoordeeld en overtuigd is van de gelijke werking van dit medicijn in vergelijking met Lantus, is er wat hen betreft geen reden om niet over te stappen. Omdat wisseling naar welk medicijn dan ook verandering met zich mee kan brengen, zijn voorschrijvers vooralsnog terughoudend met het overzetten van kinderen, zwangeren en mensen die daar zeer angstig voor zijn.

Persoonlijke begeleiding

Het stappenplan, bevat duidelijke stappen die je behandelaar samen met jou doorloopt. Belangrijke aandachtspunten in dit plan zijn:

  • als mogelijke aanstaande gebruiker van de biosimilar-insuline krijg je begrijpelijke informatie over het ‘nieuwe’ medicijn in vergelijking met je ‘oude’ medicijn.
  • je krijgt een uitleg over de begeleiding van de overgang naar de biosimilar en wat je van je behandelaar mag verwachten.
  • indien nodig krijg je bedenktijd alvorens je overgaat naar de biosimilar insuline.
  • brengt de overstap te grote bezwaren met zich mee? Dan kan je behandelaar het originele medicijn blijven voorschrijven.
  • als in overleg besloten wordt om over te stappen, maak je verdere afspraken over de datum waarop je overstapt en hoe je bloedglucosewaarden in de gaten worden gehouden vanaf dat moment. Er wordt ook een afspraak ingepland voor een instructiemoment voor het gebruik van de voorgevulde insulinepen voor Abasaglar die net even anders werkt dan je gewend bent.
  • stap jij na overleg met je behandelaar over op een biosimilar-insuline maar verloopt dit niet naar wens? Bespreek dit dan met je behandelaar en apotheker!

Dit stappenplan is van toepassing op elke overstap naar een andere insuline.  

Betrokken partijen

Om er voor te zorgen dat mensen die Lantus gebruiken, veilig kunnen overgaan op Abasaglar, is een stappenplan ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse Diabetesfederatie (NDF), Diabetesvereniging Nederland, de apothekersvereniging (KNMP) en zorgverzekeraar VGZ. Ook SGE, een groep huisartsen, praktijkondersteuners en apothekers zijn hierbij betrokken geweest en hebben het uitgetest. Het stappenplan is in principe van toepassing op elke overgang van een origineel biologisch insuline naar een biosimilar-insuline.

Wat is jouw ervaring met het stappenplan?

Een goede en veilige overstap van het ene naar het andere medicijn is van het grootste belang voor gebruikers. Volgens het artikel in de Telegraaf (9 april 2019) zouden mensen met diabetes die Lantus-insuline gebruiken zonder overleg overgezet worden op biosimilar insuline. Heb jij een vergelijkbare ervaring? Laat het weten via het topic op DiabetesTrefpunt. We zijn benieuwd naar je ervaringen.

Lees ook

Terug naar het overzicht

Help je mee voor bredere vergoedingen?Want voluit leven is voor iedereen van belang.
WORD LID