Word lid en maak het verschil
Word lid

4 maart 2021

Nieuw (Hybrid) Closed Loop Systeem op de markt

Goed nieuws: er komt binnenkort een nieuw (Hybrid) Closed Loop systeem op de markt, het DBLG1 System van Diabeloop, welke op de markt wordt gebracht door Roche Diabetes Care.

Het DBLG1 System van Diabeloop gebruikt een handheld om het algoritme met de Accu-Chek Insight Insulinepomp en Dexcom G6 sensor te verbinden. Op basis van de sensorwaarde stuurt het algoritme de insulinepomp aan. Het kan de basale insulinetoediening aanpassen en micro-bolussen geven om bij te sturen. DBLG1 System wordt op markt gebracht door Roche Diabetes Care.

Wanneer is dit systeem beschikbaar in Nederland?

Wanneer het systeem volledig beschikbaar is voor mensen met diabetes is nog onzeker.

Het systeem kan voor mensen met diabetes vergoed en geleverd worden, zodra er afspraken zijn gemaakt met de zorgverzekeraars. Hoe lang dit zal duren is lastig te zeggen. In het verleden bleek dat sommige systemen door bepaalde zorgverzekeraars vergoed werden, en door andere (nog) niet.
We houden je hier vanzelfsprekend van op de hoogte en hopen op de korte termijn een update te plaatsen.

Wie komt er in aanmerking voor dit systeem?

Tot grote frustratie van DVN komen alleen de beperkte groep mensen die in aanmerking komen voor CGM, in aanmerking voor een dergelijk systeem.

De volgende groepen komen in aanmerking voor een CGM op basis van indicatie:

  • Kinderen met diabetes type 1
  • Volwassenen met slecht ingestelde diabetes type 1 (ondanks standaard controle blijvend hoog HbA1c >8% of >64 mmol/mol)
  • Patiënten met diabetes type 1, die kampen met herhaalde ernstige hypoglykemieën en/ of die ongevoelig zijn om hypoglykemie waar te nemen (‘hypoglycemia unawareness’)
  • Zwangere vrouwen met bestaande diabetes (type 1 en 2)
  • Vrouwen met een zwangerschapswens en diabetes (type 1 en type 2)

Overige mensen met diabetes die volledig insulineafhankelijk zijn, komen in aanmerking voor een FGM of kunnen vingerprikken. DVN probeert uit alle macht om deze indicatiegroepen te verbreden zodat meer mensen in aanmerking kunnen komen voor een (Hybrid) Closed Loop systeem.

Meer lezen

Welke andere (Hybrid) Closed Loop systemen zijn er beschikbaar?

Meer lezen over het DBLG1 System op de website van Diabeloop

Meer lezen over het DBLG1 System op de website van Accu-Chek

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid