10 september 2021
NDF-standpunt Do-It-Yourself closed-loop-systemen
De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), heeft een standpunt ingenomen over DIY Loopen. Dit standpunt is tot stand gekomen op basis van de nieuwste internationale inzichten en in overleg met artsen, verpleegkundigen en vertegenwoordigers van Diabetesvereniging Nederland (DVN).
Lees hier het volledige standpunt Do-It-Yourself closed-loop-systemen van de NDF.
Wat betekent dit standpunt voor Loopen?
De vele voordelen van het gebruiken van DIY Loop worden onderkend. Belangrijk gevolg daarvan is dat als iemand met vragen over DIY Loop de spreekkamer in loopt, deze vlotter wordt gefaciliteerd. Met andere woorden door het innemen van dit standpunt wordt vanaf nu de positie van iemand die aan DIY Loopen begint eerder en beter geaccepteerd. Het maakt een gesprek met zorgverleners makkelijker. Het standpunt wordt uiteraard gecommuniceerd binnen de zorgverlening, maar het artikel kan in een gesprek met een behandelaar ook meegenomen en besproken worden.
Wat is een DIY Loop?
DIY Loop is een (Hybrid) Closed Loop (HCL) systeem, waarbij gebruik wordt gemaakt van insulinepompen en sensoren die door een zelfgebouwde app op de telefoon worden aangestuurd. DIY staat voor Do It Yourself, omdat je zelf het algoritme realiseert en de onderdelen zelf aan elkaar koppelt. In een DIY Loop kunnen verschillende pompen gebruikt worden, zoals de oude versie OmniPod en bepaalde types oude Medtronic pompen. Ook kunnen verschillende sensoren gebruikt worden, waaronder de Freestyle Libre (2). Hierdoor kunnen ook mensen die niet in aanmerking komen voor vergoeding van een nieuwe pomp of CGM-systeem gebruik maken van een HCL.
Waarom een DIY Loop?
Op basis van sensordata stuurt een algoritme op de telefoon de insulinepomp aan. Iemand met een HCL of DIY Loop hoeft hierdoor veel minder met diabetes bezig te zijn, terwijl de glucosewaarden bij de meeste gebruikers met reuzestappen verbeteren. Bijna honderd procent van de gebruikers geeft aan dat de stap naar DIY Loop een levensveranderende stap is geweest, waar ze niet meer zonder willen.
Hoe bouw je een DIY Loop?
Als je over de juiste insulinepomp beschikt is het ‘bouwen’ van een DIY Loop via een aantal stappen te realiseren op basis van opensource code op de eigen telefoon. Alle informatie over dit traject is te vinden op een van de volgende pagina’s:
Loop – iPhone – Apple
Heb je een iPhone en een Apple computer, dan gebruik je ‘Loop’. ‘Loop’ ondersteunt bepaalde oude versies van Medtronic pompen en de oudere versie van OmniPod.
AAPS – Android
Heb je een Android telefoon, dan gebruik je AAPS (Android Artificial Pancreas System) gebruiken. AAPS ondersteunt bepaalde oude versies van Medtronic pompen, de oudere versie van OmniPod, de Accu-Chek Insight en Combo en verschillende Dana pompen.
Moet je een whizzkid zijn voor het maken van een DIY Loop?
Je hoeft zeker geen whizzkid te zijn om een dergelijk systeem werkend te krijgen. Nagenoeg alle stappen zijn voorgekauwd en hoeven alleen doorlopen te worden. Iedereen met een goede kennis van telefoon en computer kan een DIY Loop bouwen. De oudste Looper in Nederland is 70+ en gebruikt het systeem zeer succesvol. Ben je totaal niet handig met telefoon en computer, dan is DIY Loop misschien minder geschikt. Wel moet je de tijd nemen om het hele proces te doorlopen en weten hoe je met verschillende problemen om moet gaan. Je krijgt bij DIY Loop geen ondersteuning van fabrikanten. Wel kan je terecht bij de zeer actieve ‘Looped’ community op Facebook.
Loop je tegen problemen aan met jouw behandelaar in je gesprekken over DIY Loop? Neem dan dit artikel en het NDF-standpunt mee naar de volgende afspraak en bespreek de mogelijkheden. Leden van DVN kunnen altijd contact opnemen voor meer informatie of een persoonlijk advies.
Meer lezen:
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.
Schrijf je in met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates
Nieuwsbrief