Word lid en maak het verschil
Word lid
‘Moderne’ medicijnen diabetes type 2 niet genoeg gebruikt

16 mei 2023

‘Moderne’ medicijnen diabetes type 2 niet genoeg gebruikt

‘Moderne’ medicijnen voor diabetes type 2 worden niet genoeg gebruikt. Ook zijn mensen met diabetes en behandelaars niet altijd goed op de hoogte van de mogelijkheden om deze medicijnen te gebruiken. Dat leidt er bijvoorbeeld toe dat mensen hoge glucosewaarden hebben. En een hoog risico lopen op complicaties zoals hart- en nierfalen.

Opvallende uitkomst uit enquête DVN Panel

Diabetesvereniging Nederland baseert dit onder andere op uitkomsten van een enquête onder het DVN Panel. De enquête werd door 311 mensen met diabetes type 2 beantwoord. Ook is er de afgelopen weken met diverse experts en ervaringsdeskundigen over dit onderwerp gesproken.

Nieuwe richtlijn medicijnen bij diabetes type 2

In 2021 is een nieuwe richtlijn verschenen voor medicijnen bij diabetes type 2. Volgens deze richtlijn kunnen onder andere SGLT-2 remmers en GLP-1 agonisten sneller ingezet worden dan eerder het geval was. Deze medicijnen kunnen de glucosewaarden verder verlagen, wanneer dit met andere medicijnen niet genoeg lukt. Daarnaast zorgen deze medicijnen voor minder risico op bepaalde complicaties zoals hart- en nierfalen.

Samen beslissen over medicijnen

Diabetesvereniging Nederland vindt het belangrijk dat meer mensen op de hoogte zijn van het bestaan van richtlijnen, het bestaan van verschillende medicijnen en in welke situatie ze op de beste manier worden gebruikt. Zowel bij de behandelaars als bij de mensen met diabetes is het belangrijk dat er meer kennis is. Zij kunnen dan samen beslissen welke behandeling en welk medicijn het beste past.

Andere medicijnen nodig?

Denk jij dat er voor jouw situatie andere medicijnen nodig zijn? Bespreek dit dan met jouw zorgverlener bij je volgende afspraak.

Lees meer over medicijnen bij diabetes type 2

Bekijk het webinar Medicijnen bij diabetes type 2

Medicijnen bij diabetes type 2

Keuzehulp diabetes type 2

Keuzekaart Thuisarts

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid