Word lid en maak het verschil
Word lid

24 maart 2022

Langere wachttijd rijexamen probleem door geldigheid gezondheidsverklaring?

Het CBR verwacht dat de wachttijd voor praktijkexamens voor het autorijbewijs nog tot de zomer gaat oplopen. Dit door uitval van examinatoren en kandidaten als gevolg van corona. Is dat een probleem in verband met de geldigheid van je gezondheidsverklaring? DVN zocht het uit.

Dit is een nieuwsartikel uit 2022. De actuele situatie vind je op: Autorijden en diabetes

 

Hoe zit het ook al weer met de gezondheidsverklaring

Je moet lichamelijk en geestelijk gezond genoeg zijn om je rijbewijs te halen. Iedereen die voor het eerst start met autorijlessen, moet vooraf een Gezondheidsverklaring invullen (voorheen heette dit de Eigen Verklaring). Ook mensen zonder diabetes. Op deze verklaring staat de vraag of je diabetes hebt. Als dat zo is, ben je verplicht deze vraag met ‘ja’ te beantwoorden. Het CBR beoordeelt vervolgens of je geestelijk en lichamelijk gezond genoeg bent om te rijden.

De Gezondheidsverklaring is 1 jaar geldig

Een Gezondheidsverklaring is 1 jaar geldig. Dat betekent dat vanaf het moment dat je de Gezondheidsverklaring hebt ingevuld je een jaar de tijd hebt voor het indienen bij het CBR en het ontvangen van het besluit van het CBR. Het getekend krijgen van de Gezondheidsverklaring door je arts(en) kan soms even duren. En ook het CBR moet de tijd hebben om een beoordeling te doen. Daarom adviseren we altijd om het traject rond de Gezondheidsverklaring op tijd op te starten zeker als meerdere artsen deze moeten tekenen.

Het besluit om je rijgeschikt te verklaren is 3 jaar geldig!

Heb je je gezondheidsverklaring tijdig ingeleverd en heb je het besluit gekregen dat je rijgeschikt bent verklaard, dan heb je drie jaar de tijd om je rijbewijs te halen. Je kunt dus binnen die drie jaar doorgaan met je rijopleiding en je praktijkexamen aanvragen. De langere wachttijden voor het autorijexamen zijn vervelend, maar gelukkig hoef je je omtrent de gezondheidsdverklaring dus geen zorgen te maken.

Lees meer over autorijden en diabetes:

Autorijden met diabetes
Hoe lang de tijd om praktijkexamen te doen?

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid