Word lid en maak het verschil
Word lid

12 oktober 2021

Lager risico op dementie voor mensen met diabetes type 2 die risicofactoren onder controle houden

Wetenschappers van het Maastricht UMC+ analyseerden medische gegevens van bijna 88.000 mensen om tot deze conclusie te komen. De resultaten werden gepresenteerd tijdens het congres van de European Association for the Study of Diabetes op 29 september jl.

Met diabetes een verhoogd risico op dementie

Iemand met diabetes heeft een verhoogd risico op dementie. Dit kan echter beperkt worden door risicofactoren aan te pakken, zoals een hoge bloeddruk en ongezond eten. Hiermee kan de kans op dementie beperkt worden. Wetenschappers van Maastricht UMC+ hebben gegevens van 88.000 mensen geanalyseerd om deze conclusie te kunnen trekken. Het onderzoek is gepresenteerd op het congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) op 29 september jl.

De invloed van diabetes risicofactoren op dementie risico

Lage bloedsuikerwaarde (1), lage bloeddruk (2), geen overgewicht (3), een gezond voedingspatroon (4), geen eiwit in de urine (5), de aanbevolen hoeveelheid fysieke activiteit (6) en niet roken (7). Per risicofactor die onder controle is, blijkt het risico op dementie verder af te nemen. Hoe meer risicofactoren onder controle waren, hoe minder afwijkingen aan de hersenen en hoe beter de scores op het gebied van cognitieve functies.

Wat betekent dit onderzoek voor mensen met diabetes?

Het onderzoek laat opnieuw zien hoe belangrijk de keuze voor een gezonde leefstijl is, met aandacht voor gezond eten, bewegen en stoppen met roken. Ook is de juiste behandeling en goede medicatie essentieel.

Meer lezen over diabetes in relatie tot dementie:

Persbericht onderzoek Maastricht UMC+
Samenvatting artikel op EASD

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid