20 april 2021
Kies het voedingspatroon dat bij je past
Wat is het ultieme diabetesdieet? Is dat koolhydraatarm, plantaardig of juist mediterraan eten? De nieuwe Voedingsrichtlijn Diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie biedt veel keuze. Alles draait om het voedingspatroon te vinden dat bij je past.
Natuurlijk weet iedereen met diabetes dat een gezond voedingspatroon de basis is om lekker in je vel te zitten. Maar wat is dat nu precies? En hoe houd je het vol? Want wat bij de één werkt, hoeft bij een ander totaal niet aan te slaan. Daarbij zijn de verschillende typen diabetes ook bepalend, reageren bloedglucosewaarden soms anders op bepaalde voeding en moet je rekening houden met diabetescomplicaties.
Nieuwe voedingsrichtlijn
Met dat uitgangspunt heeft een speciale werkgroep in opdracht van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) en het Diabetesfonds de Voedingsrichtlijn diabetes 2020 aangepast. Edith Feskens, hoogleraar global nutrition van de Wageningen Universiteit en voorzitter van de werkgroep, legt in Diabc uit wat er veranderd is in deze kersverse richtlijn. “Met alle nieuwste wetenschappelijke informatie is deze voedingsrichtlijn, die stamt uit 2006, flink uitgebreid. Zo is er extra aandacht voor voedingspatronen die helpen om de bloedsuikerwaarde in balans te houden en langer gezond te blijven, zoals mediterraan, vegetarisch en koolhydraatbeperkt eten. Maar er staan ook praktische adviezen in voor de begeleiding van mensen met overgewicht, zoals bijvoorbeeld het populaire intermittent fasting.”
Rijk aan groente
Het resultaat is een lijvig rapport met diverse voedingspatronen, die stuk voor stuk geschikt zijn voor mensen met diabetes. Zo kun je zelf kiezen wat bij je past, zolang het maar volwaardig en kwalitatief goed voedsel bevat. Want stelt de richtlijn: ‘Een voedingspatroon rijk aan groente en fruit, volkoren graanproducten, noten, peulvruchten, plantaardige oliën, met weinig toegevoegd suiker, zout en bewerkt vlees en zonder suikerhoudende dranken is geschikt voor mensen met diabetes.’
Deze uitgangspunten komen terug in een koolhydraatbeperkt, vetbeperkt, mediterraan, DASH-dieet (om een hoge bloeddruk te verlagen) en vegetarisch voedingspatroon, maar ook bij de Schijf van Vijf. Zo heb je meer keuze, maar geen eenduidig advies. “Er bestaat geen one size fits all”, zegt Feskens. “Deze richtlijn geeft juist meer vrijheid om samen met je zorgverlener te komen tot een persoonsgericht dieetadvies. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Als je een voedingspatroon ontdekt wat bij je past, ben je beter gemotiveerd en houd je het langer vol.”
Vraag hulp bij een diëtist
Dan de voedingspatronen: de richtlijn stelt dat het mediterrane en DASH-voedingspatroon het meest volwaardig zijn. Hierbij is het risico op tekorten klein. Bij een koolhydraatbeperkt, vetbeperkt, vegetarisch/veganistisch voedingspatroon is dit risico iets groter en moet je goed letten dat je voldoende vezels, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Daarom is het belangrijk dat je advies inwint, bijvoorbeeld bij een diëtist. Een verandering van eetpatroon kan het ook effect hebben op je medicatie. Bespreek een verandering dan ook met je arts/behandelaar.
Meer lezen
Lees alles over de voedingsrichtlijn en vraag het gratis e-book aan.
Tekst: Dana Ploeger
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.
Schrijf je in met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates
Nieuwsbrief