Word lid en maak het verschil
Word lid

7 maart 2023

Insulinepompen: Accu-Chek Insight en Combo verdwijnen, Kaleido komt terug

Fabrikant Roche informeerde Diabetesvereniging Nederland dat de Insight en Combo pompen na 1 april 2023 niet meer voorgeschreven kunnen worden. ViCentra geeft aan dat de Kaleido pomp opnieuw beschikbaar is, nadat deze begin 2020 van de markt afgehaald is.

Accu-Chek Insight en Combo insulinepompen verdwijnen
Deze insulinepompen kun je in Nederland niet meer kiezen na 1 april 2023. Gebruik je de pomp nu, dan kun je deze blijven gebruiken tot minimaal het einde van de garantieperiode.
De fabrikant geeft ons aan dat ze dit besluit niet graag nemen, maar dat uit bedrijfsmatige overwegingen moeten doen.

Gebruik je nu de Accu-Chek Insight met een RT-CGM, dan kun je misschien alsnog gebruik maken van de Diabeloop DBLG-1 Handheld met Hybride Closed Algoritme. Neem daarvoor contact op met je zorgverlener.

Kaleido insulinepomp terug in Nederland

De Kaleido pomp is weer verkrijgbaar. Begin 2020 werd de Kaleido insulinepomp tijdelijk van de markt gehaald. De problemen uit 2020 met de insulinecartridge zijn nu opgelost. Ook heeft de fabrikant het productieproces verbeterd. Na een testperiode is de pomp in 2023 weer te kiezen voor iedereen die in aanmerking komt voor insulinepomptherapie.

Gebruikers die in 2020 al de Kaleido gebruikten kunnen opnieuw gebruik maken van Kaleido, ook als ze momenteel een andere insulinepomp gebruiken.

De Kaleido pomp is een relatief kleine pomp waarbij je zelf de slanglengte kiest. De pomp plak je vervolgens op de huid, waardoor de pomp op een zogenoemde ‘patchpomp’ lijkt. De Kaleido is momenteel niet koppelbaar aan een CGM en/of Closed Loop Algoritme.

Wat vindt Diabetesvereniging Nederland?

Diabetesvereniging Nederland vindt keuzevrijheid van het grootste belang. Daarom moet iedereen op individueel niveau de juiste technologie kunnen krijgen. Een brede keuze in insulinepompen is erg belangrijk. Daarom vinden we het vertrek van de Accu-Chek Insight en Combo erg jammer. We zijn blij met de terugkomst van de Kaleido insulinepomp.

Uit onderzoek en veel persoonlijke ervaringen blijkt dat insulinepompen extra goed werken als ze zijn gekoppeld aan RT-CGM en een (Hybride) Closed Loop algoritme. Ook al komt niet iedereen op dit moment in aanmerking voor een RT-CGM, raden wij mensen toch aan om voor een insulinepomp te kiezen die koppelbaar is. Kijk voor een overzicht van pompen op onze webpagina ‘Hoe kies ik een HCL?’.

Lees meer:

Hoe kies ik een HCL?
Insuline toedienen

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid