Word lid en maak het verschil
Word lid

31 januari 2022

Individuele toeslag student bij medische beperking

Een student die vanwege zijn/haar medische situatie geen bijbaan kan volhouden heeft soms recht op een toelage vanuit de gemeente. Per 1 april 2022 wordt deze regeling in heel Nederland gelijk getrokken. DVN legt uit hoe een en ander gaat werken.

Waarom een studietoelage?

Studenten die vanwege hun diabetes geen bijbaan kunnen oppakken naast hun studie kunnen bij hun gemeente een maandelijkse studietoeslag aanvragen. Dit financiële steuntje moet studenten met een medische beperking helpen hun studie af te maken, zodat er een betere kans is op een baan.

Hoe werkt deze studietoelage?

Op dit moment verschilt de hoogte van de studietoeslag per gemeente. Er zijn ook gemeenten die geen regeling hebben. Per 1 april 2022 gaat dat veranderen. Dan moeten alle gemeenten dezelfde bedragen verstrekken. Het maakt dan niet meer uit waar je woont. Studenten vanaf 21 jaar krijgen 300 euro per maand en studenten vanaf 18 tot en met 20 jaar minimaal 150 euro.

Wanneer kom je in aanmerking voor de studietoelage?

Als je structureel niet kunt werken naast je studie vanwege je diabetes, bijvoorbeeld omdat je de extra inspanning niet kunt opbrengen, dan kun je de toeslag aanvragen bij je gemeente. De toeslag is bestemd voor studenten die studiefinanciering ontvangen. Als je een Wajong-uitkering ontvangt dan kom je niet in aanmerking. Er wordt naar je inkomen en vermogen gekeken.

Hoe vraag je de studietoelage aan?

Meestal kun je op de website van de gemeente waar je woont informatie vinden over de ‘Individuele Studietoeslag’ die valt onder de bijzondere bijstand en het aanvragen ervan. Neem contact op met je gemeente als je het niet kunt vinden.

MIjn gemeente heeft deze regeling (nog) niet

Wacht niet tot 1 april. Vraag er nu vast naar zodat je gemeente de eventuele stappen nu alvast voor je kan nemen. Je kunt deze nieuwsbrief (Gemeentenieuws SZW, zie 1 Individuele Studietoeslag) onder de aandacht brengen van de gemeente. Hierin worden gemeenten opgeroepen om alvast bedragen van de toeslag aan te passen in de geest van de regeling die per 1 april ingaat.

Lukt het niet of heb je een andere vraag?

Loop je tegen problemen aan bij je contact hierover met de gemeente? Of heb je andere vragen over studeren met diabetes of andere aspecten in je leven? Leden van DVN kunnen altijd contact opnemen voor advies, antwoorden of individuele belangenbehartiging.

Meer lezen:

Voorwaarden studietoeslag
Officiële wettekst Artikel 36b Individuele Studietoelage Participatiewet
Jongeren met diabetes

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid