Word lid en maak het verschil
Word lid

22 februari 2023

Hoe trek je je zorgkosten af in de belastingaangifte

Vanaf 1 maart kun je belastingaangifte doen voor het jaar 2022. Zorg dat je daarin je zorgkosten op de juiste manier aftrekt. Diabetesvereniging Nederland heeft de belangrijkste informatie voor je op een rij gezet.

Wat betekent aftrekbaar zijn van zorgkosten?

Bepaalde medicijnen, hulpmiddelen, reiskosten of andere zorgkosten zijn aftrekbaar. Aftrekbaar betekent dat je deze kosten in de belastingaangifte van je inkomsten af mag halen. Je betaalt dan minder belasting. Het gaat alleen om kosten die niet door de verzekeraar worden vergoed. En je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hieronder lees je er meer over.

Om welke aftrekbare zorgkosten gaat het?

De Belastingdienst heeft precies aangegeven welke zorgkosten aftrekbaar zijn en welke niet. Je ziet dit in het overzicht Zorgkosten 2022 van de Belastingdienst. Soms mag je de kosten helemaal aftrekken van je inkomen. Soms mag je een deel aftrekken. Ook dat staat in het overzicht.

Wat zijn de voorwaarden voor het aftrekken van zorgkosten?

Als je al een vergoeding hebt ontvangen van je verzekering of van de overheid dan zijn de kosten meestal niet aftrekbaar. Als de kosten niet horen bij je diabetes of een andere ziekte of handicap dan zijn ze meestal niet aftrekbaar. Bekijk alle voorwaarden aftrek zorgkosten 2022. Sommige dieetkosten zijn bijvoorbeeld niet aftrekbaar. De dieetlijst 2022 van de Belastingdienst geeft meer informatie.

Gebruik het stappenplan aftrekbare zorgkosten

Ieder(in) is een grote Nederlandse organisatie voor mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte. Ieder(in) is opgericht om ervoor te zorgen dat iedereen deel uitmaakt van het leven in Nederland en niemand wordt buitengesloten. Diabetesvereniging Nederland is lid en ondersteuner van Ieder(in). Ieder(in) heeft een overzicht gemaakt van alle aftrekbare zorgkosten. Hierin staan ook de voorwaarden voor aftrekken. Lees alles in het Stappenplan aftrek van zorgkosten over het jaar 2022.

Wat is een drempelbedrag?

Je zorgkosten moeten boven het drempelbedrag uitkomen. Alleen als je in totaal meer zorgkosten hebt dan het drempelbedrag, mag je de kosten boven dit drempelbedrag aftrekken. Het drempelbedrag is afhankelijk van je inkomen. Heb je een fiscaal partner, dan is het drempelbedrag afhankelijk van het gezamenlijke inkomen. De online aangifte berekent je drempel automatisch. Kijk voor meer informatie op het overzicht drempelbedrag 2022 van de Belastingdienst.

Wat betekent verhoging van de zorgkosten?

Als je inkomen lager is dan een bepaald bedrag dan mag je de zorgkosten hoger maken. Op verhoging specifieke zorgkosten lees je tot welk inkomen dit mag en hoe het werkt.

Lees meer:

Vergoeding zorgkosten diabeteszorg

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid