Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Vergoeding kosten diabeteszorg

Diabetes kan leiden tot extra kosten. Soms zijn er vergoedingen van je zorgkosten waarvoor je in aanmerking komt. Hieronder vind je een overzicht van de diverse mogelijkheden. Ben je lid van DVN en heb je vragen? Neem dan zeker contact met ons op. Lees ook het DVN standpunt vergoedingen van diabetestechnologie.

Een deel van je gemaakte diabeteszorgkosten kun je mogelijk terugkrijgen via je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Wij leggen uit hoe je dit doet en welke kosten je hierin mag meenemen. Ook een aantal tips om je zorgkosten te verlagen. 

Drempelbedrag voor belastingaftrek bij diabeteszorg

Wil je in aanmerking komen voor belastingaftrek? Dan moeten je zorgkosten boven een bepaald drempelbedrag uitkomen. Bekijk de bedragen en gebruik deze tool om het aftrekbedrag voor diverse ziektekosten en kosten die ermee samenhangen te berekenen.

Betaal je de zorgkosten van je kind, omdat je kind niet in staat is de kosten zelf te betalen? En is je kind jonger dan 27 jaar? Ook dan kun je in aanmerking komen voor belastingaftrek. Je komt alleen in aanmerking voor belastingaftrek als je een zorgverzekering hebt. Lees hieronder welke kosten aftrekbaar zijn.

Vervoerskosten voor diabeteszorg

Met het openbaar vervoer, taxi of met de auto naar je arts of behandelaar? Deze kosten zijn aftrekbaar. Ging je met de auto? Dan mag je de werkelijke kosten per kilometer aftrekken. Met de informatie van de Consumentenbond kun je deze zelf berekenen. Heb je al een vergoeding gekregen voor ziekenvervoer? Breng deze dan in mindering.

Insulinepompverzekering

Betaalde premies voor je insulinepompverzekering zijn meestal aftrekbaar. Bekijk je zorgverzekering om te zien wat jouw zorgverzekeraar vergoedt.

diabetes.nl

Lees ook meer over zorgkosten & vergoedingen op diabetes.nl

Naar diabetes.nl

Medicijnen voor de behandeling van diabetes

Je mag alle kosten aftrekken voor medicijnen en verbandmiddelen die zijn voorgeschreven door een bevoegd arts. Alle uitgaven voor medicijnen die je als geneesmiddel gebruikt zijn aftrekbaar, ook homeopatische middelen. Uitgaven voor medicijnen ter voorkoming van een ziekte kun je niet aftrekken. Let wel: het gaat alleen om de kosten die de zorgverzekeraar niet vergoedt en buiten de wettelijke eigen bijdrage vallen (maximaal 250 euro per kalenderjaar).

Dieetkosten bij diabeteszorg

Volg je op voorschrift van een arts of diëtist een dieet? Je mag een vast bedrag voor je dieetkosten aftrekken als je dieet op de dieetlijst staat. Op de dieetlijst vind je ook het aftrekbare bedrag per dieet.

Kosten diabetes verlagen

Als je diabetes hebt zijn je zorgkosten vaak hoog. Met een aantal tips kun je proberen deze te verlagen.

  • Sluit je aan bij een collectief. Wij bieden collectieve zorgverzekeringen aan, met korting voor DVN-leden.
  • Ben je aanvullend verzekerd of overweeg je een aanvullende zorgverzekering? Zoek uit welke voordelen je aanvullende verzekering biedt op het gebied van o.a. bewegen, leefstijl. tandzorg, voetzorg en mantelzorg. Bekijk of je zo kosten bespaart.
  • Check op Medicijnkosten.nl welke verzekeraars jouw medicatie vergoeden en welke voorwaarden er zijn.
  • Bekijk of jouw zorgverzekeraar je lidmaatschapskosten van DVN vergoedt vanuit een aanvullende verzekering. Op de website van Independer staat een overzicht.

Lees meer:

DVN standpunt over vergoedingen diabetestechnologie

Help jij ons?

Help jij ons?

Word lid of doneer voor een beter leven met diabetes.

Word lid Doneer

Deel je mening in het DVN PanelWant diabetes heb je niet alleen.
AANMELDEN VOOR DVN PANEL