Word lid en maak het verschil
Word lid

13 juli 2021

Helft mensen met diabetes type 2 kent gezondheidsrisico’s eigen ziekte niet

Persbericht 13 juli 2021 | Diabetesvereniging Nederland

4 op 5 patiënten vindt gezonde leefstijl een uitdaging

Mensen met diabetes type 2 blijken zelf weinig kennis te hebben van hun aandoening, 48% is onbekend met het verhoogde risico op hart- en vaatziekten en meer dan driekwart weet niet dat cholesterol en bloeddruk hierin een rol spelen. De helft van de mensen met diabetes type 2 geeft aan dat de huisarts hen laat of zelfs helemaal niet informeert over de risico’s. Dit blijkt uit onderzoek van Diabetesvereniging Nederland.

Als je diabetes hebt, heb je meer kans op hart- en vaatziekten. Dit komt door aderverkalking, hoog cholesterol of hoge bloeddruk. De meeste Nederlanders vinden primair huisartsen verantwoordelijk voor het informeren van patiënten over gezondheidsrisico’s van diabetes.

Angela de Rooij-Peek van patiëntenvereniging Diabetesvereniging Nederland: ‘We zien dat veel mensen met diabetes type 2 de risico’s van hun aandoening onderschatten en kennis en ondersteuning nodig hebben om een gezonde leefstijl aan te meten. Wij krijgen vanuit verschillende hoeken het signaal dat artsen en praktijkondersteuners hier onvoldoende of zelfs helemaal niets over vertellen. Waarschijnlijk hebben zij al hun handen vol aan het beheersen van diabetes en is er geen tijd om het over andere cruciale zaken te hebben. Hart- en vaatziekten kunnen levensbedreigend zijn. Je kunt bijvoorbeeld een hartaanval of een beroerte krijgen. En dat terwijl er iets aan te doen is.’

Nederland beweegt minder sinds corona

Veel Nederlanders weten dat diabetes type 2 vaak voorkomen kan worden door gezond te leven. ‘Het klinkt voor de hand liggend, maar we kunnen het niet genoeg benadrukken: als je eenmaal diabetes hebt, is een gezonde leefstijl aanmeten essentieel om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen’, aldus Angela de Rooij-Peek. Toch blijkt een gezonde leefstijl voor veel Nederlanders een uitdaging. Sinds de coronapandemie zijn we namelijk vooral minder gaan sporten (32%) en bewegen (25%) (bron: Ipsos in opdracht van NOC*NSF).

Top 5 grootste uitdaging aanpassen leefstijl volgens mensen met diabetes type 2

  1. Meer bewegen (34%)
  2. Gezond eten (18%)
  3. Meer sporten (13%)
  4. Niet roken (12%)
  5. Betere nachtrust (8%)

Coronakilo’s verliezen? Vraag om hulp

De meeste patiënten vinden een gezonde leefstijl lastig. ‘Zitten is het nieuwe roken’, zeggen ze weleens. Sinds corona doen we dat nog veel meer. We begrijpen dat patronen veranderen heel lastig is. Probeer daarom je omgeving te betrekken om je te motiveren en vraag vooral ook hulp aan je arts. Hij of zij kan je verder helpen en eventueel doorverwijzen voor extra ondersteuning’, aldus Angela de Rooij-Peek. Sinds corona zegt 32% van de Nederlanders minder snel contact op te nemen met huisarts. ‘Door corona heerst wellicht het idee dat de huisarts het al druk genoeg heeft. Deze aanname mag niet ten koste gaan van iemands gezondheid. Probeer gezonder te eten, te stoppen met roken en meer te bewegen. Lukt dit niet of ervaar je klachten? Wacht dan niet om contact op te nemen met je huisarts.’

De risicocheck: Heb jij een verhoogd risico op hart- en vaatziekten?

Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2 en naar schatting zit nog eens 1 miljoen in een voorfase van deze ziekte. Daarom lanceert Diabetesvereniging Nederland vandaag een campagne om Nederland bewust te maken van het verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij deze aandoening. Heb je diabetes type 2? Doe dan de risicocheck op onze site en neem bij vragen of klachten contact op met je arts.

De data uit dit bericht zijn gebaseerd op een onderzoek van Diabetesvereniging Nederland uitgevoerd door Motivaction onder meer dan 1.000 Nederlanders, waaronder mensen met diabetes.

Lees meer over risico’s op hart- en vaatziekten bij diabetes type 2

Hart- en vaatziekten en diabetes

Heb je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten? Doe de risicocheck

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid