Word lid en maak het verschil
Word lid
Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten

Met diabetes type 1 of diabetes type 2 heb je meer kans op hart- en vaatziekten. Hoge bloedglucosewaarden, hoge bloeddruk en een hoog cholesterol zorgen ervoor dat bloedvaten snel verkalken. De bloedvaten versmallen, waardoor het bloed moeilijker stroomt.

  Meer kans op hart- en vaatziekten?

  Met diabetes type 1 of diabetes type 2 heb je meer kans op hart- en vaatziekten. Hoge bloedglucosewaarden, hoge bloeddruk en een hoog cholesterol zorgen ervoor dat bloedvaten snel verkalken. De bloedvaten versmallen, waardoor het bloed moeilijker stroomt. Ook wordt het moeilijker voor je hart om het bloed rond te pompen. In het begin merk je daar bijna niets van, maar later wél. Het kan grote problemen geven, zoals een hartaanval of een beroerte.

  Oorzaken hart- en vaatziekten

  Je hele lichaam heeft bloed nodig. Je hart pompt het bloed rond en de bloedvaten vervoeren het bloed. Beschadigen je hart en bloedvaten, dan kunnen er problemen ontstaan. Waarom zijn een te hoog cholesterol en een hoge bloeddruk slecht voor je bloedvaten?

  Te hoog cholesterol

  Te veel cholesterol zorgt ervoor dat aderen langzaam dicht gaan zitten. Je lichaam maakt meer cholesterol als je veel ongezonde vetten eet. Die zitten bijvoorbeeld in vlees, koek, gebak en snacks. Ook overgewicht en erfelijke aanleg kunnen zorgen voor een hoog cholesterol.

  Risico op hart- en vaatziekten?

  Heb je diabetes type 2 en ben je benieuwd of jij een hoger risico hebt op hart-en vaatziekten?

  Man met bloeddrukmeter om zijn pols

  Hoge bloeddruk

  Bij een hoge bloeddruk moet je hart harder werken om het bloed rond te pompen. Door de hoge druk kunnen de bloedvaten beschadigen. Cholesterol hoopt zich dan gemakkelijker op in de vaten. Je kunt een hoge bloeddruk krijgen als je bloedvaten dicht gaan zitten, maar ook bij:

  • Overgewicht
  • Roken
  • Veel alcohol drinken
  • Te weinig bewegen
  • Te zout eten

  Veel groente, fruit, zuivel, noten, volle graanproducten en peulvruchten eten, kan de bloeddruk verlagen.

  Controle bloeddruk en cholesterol

  Laat je bloeddruk en cholesterol minstens een keer per jaar controleren bij je huisarts. Gebruik je medicijnen om je bloeddruk te verlagen? Dan controleert je dokter je vaker.
  Is je bloeddruk of cholesterol niet goed en heb je diabetes? Dan krijg je vaak sneller medicijnen.

  Hart- en vaatziekten

  De volgende hart- en vaatziekten komen veel voor:

  Aderverkalking

  Bij aderverkalking worden je vaten dikker en stijver. Dit gebeurt bij iedereen. Als je diabetes hebt, gaat dit proces sneller. Vooral bij hoge bloedsuikers, een te hoog cholesterol en een hoge bloeddruk. Vetten en andere stofjes in het bloed kleven dan sneller aan de wanden. Hierdoor slibben de bloedvaten dicht. Je organen krijgen dan minder bloed en zuurstof.

  Beroerte

  Bij een beroerte krijgt een deel van de hersenen geen zuurstof. Dit komt omdat een bloedvat in de hersenen verstopt raakt of stuk gaat. Het bloed kan dan niet doorstromen. Je merkt het meteen als mensen een beroerte hebben. Ze hebben bijvoorbeeld een scheve mond of een verlamde arm. Of ze kunnen niet goed praten of zijn verward. Bel direct 112 als dit gebeurt. Hoe sneller de behandeling start, hoe beter. Lees ook: EHBO bij een beroerte.

  Hartaanval

  Bij een hartaanval krijgt een deel van het hart geen bloed en zuurstof meer. Meestal is er een bloedvat verstopt. De klachten bij een hartinfarct verschillen tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben meestal pijn op de borst of in de linkerschouder en -bovenarm. Ook kunnen ze zweten, misselijk zijn of braken. Vrouwen hebben vaker pijn in de kaken, rug en nek. Ze zijn vaak extreem moe, benauwd of duizelig.

  Een hartaanval kan ervoor zorgen dat het hart helemaal stopt met pompen. Het hart staat stil en er gaat geen bloed meer naar de hersenen. Daarom is het heel belangrijk dat direct te beginnen met reanimeren. Zo voorkom je dat de hersenen beschadigen of erger.

  Lees ook: Reanimeren in zes stappen.

  Hartfalen

  Bij hartfalen werkt je hart minder goed en pompt het minder bloed rond. Dit komt vaak door een beschadiging aan het hart. Een hartaanval kan je hart beschadigen. Maar ook hoge bloeddruk, nierproblemen en diabetes.

  In het begin merk je niet dat je hart achteruitgaat. Op een gegeven moment komen de klachten. Je voelt je moe en je krijgt dikke voeten of enkels. Ook moet je ’s nachts vaker plassen en kun je moeilijker ademen.

  Heb je deze klachten? Bespreek ze gelijk met je huisarts! Het is belangrijk dat je snel start met de behandeling (medicijnen en een gezonder leven). Je hart hoeft dan niet meer zo hard te werken en raakt niet verder beschadigd.

  Diabetes en hart- en vaatziekten

  Hart- en vaatziekten voorkomen

  Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om hart- en vaatziekten te voorkomen:

  • Rook niet.
  • Voorkom overgewicht of probeer af te vallen.
  • Beweeg voldoende.
  • Eet weinig zout en verzadigde vetten.
  • Eet voeding met veel vezels, zoals groenten en fruit.
  • Drink geen alcohol, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag.
  • Drink maximaal 4 kopjes koffie zonder suiker per dag. Gefilterde koffie is beter voor je cholesterolgehalte.
  • Zorg dat je bloedsuikers niet te hoog worden.
  • Neem je medicijnen volgens de aanwijzingen op de bijsluiter.

  Grip op je gezondheid

  Wil jij niet voor verrassingen komen te staan met je gezondheid? Neem dan zelf de regie, tijdens de 5-weekse challenge van voluitlevenmetdiabetes.nl, in samenwerking met Diabetesvereniging Nederland.

  Downloads

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid