Word lid en maak het verschil
Word lid
Diabetesvereniging Nederland in Coalitie Leefstijl in de Zorg

26 oktober 2023

Diabetesvereniging Nederland in Coalitie Leefstijl in de Zorg

De Coalitie Leefstijl in de Zorg is een samenwerking van een groot aantal organisaties in de zorg, patiënten, onderwijs, wetenschap en beleid. Diabetesvereniging Nederland houdt zich binnen de Coalitie Leefstijl in de Zorg bezig met de rol en het belang van patiënten.

Wat is leefstijl?

Leefstijl is een verzamelwoord voor alle manieren waarop je je leven leeft. Dat doe je bewust, maar ook onbewust. Onderdelen van je leefstijl zijn bijvoorbeeld slaap, voeding, beweging, stress, roken, alcohol en het wel of niet hebben van sociale contacten. Al deze dingen hebben invloed op je gezondheid. In de afgelopen jaren is nog duidelijker geworden hoe belangrijk je leefstijl is voor je gezondheid en je kwaliteit van leven.

Waarom Leefstijl in de Zorg?

Leefstijl moet een vast en volledig onderdeel van de geneeskundige zorg zijn, naast medicatie en medische ingrepen en technologie. Dat betekent dat leefstijl in de gezondheidszorg een veel belangrijkere rol krijgt. Daardoor zullen er ook dingen veranderen in de gezondheidszorg.

Het kan betekenen dat arts/zorgverlener en patiënt misschien andere gesprekken voeren. Dat er andere gezondheidsoplossingen nodig zijn. En dat de nadruk bij de behandeling misschien gaat verschuiven van medicatie naar leefstijl. Ook kan het zijn dat mensen andere behoefte aan informatie krijgen. Of ander soort hulpverlening nodig zijn.

Wat vindt Diabetesvereniging Nederland?

Wij zijn erg blij dat leefstijl als onderdeel van de behandeling veel meer als vanzelfsprekend wordt gezien. Zeker bij een chronische ziekte als diabetes is het heel belangrijk dat er naar alle aspecten wordt gekeken. Zoals bijvoorbeeld de invloed van je slaap of (ont)spanning op je diabetes.

En dat er niet alleen naar wordt gevraagd, maar dat er ook samen met je wordt gekeken naar mogelijke oplossingen. We zijn dan ook blij dat wij mensen met diabetes (en in het algemeen alle patiënten) een duidelijke rol én stem kunnen geven in deze ontwikkeling door onze ervaringsdeskundigheid in te brengen.

Meer lezen over Coalitie Leefstijl in de Zorg:

Standpunt Leefstijlzorg bij diabetes type 2

Standpunt leefstijlzorg bij diabetes type 1

Keuzehulp diabetes type 2 Leefstijl en medicijnen

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid