Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Standpunt Leefstijlzorg bij diabetes type 2

Diabetesvereniging Nederland vindt dat leefstijl een belangrijkere plaats in de Nederlandse gezondheidszorg moet krijgen. Daarom vertellen wij hieronder wat wij belangrijk vinden bij Leefstijlzorg. Deze punten nemen we ook mee bij al onze samenwerkingen.

DSC_4435

Waarom is leefstijl zo belangrijk?

Leefstijl en leefstijlzorg is een onderwerp waar veel over wordt gesproken in Nederland. Het bewijs voor de invloed van leefstijl op het ontstaan en behandelen van diabetes type 2 groeit. En daarmee accepteren we ook steeds meer dat leefstijl een grote rol heeft in de behandeling en in de gezondheidszorg.

Iedereen heeft een leefstijl

Leefstijl heeft iedereen. En iedereen heeft zijn eigen punten of ideeën. We verschillen allemaal in de hoeveelheid ruimte die er is voor verbetering in leefstijl. En we verschillen in de beste manier om dat voor elkaar te krijgen.

Maar wat is leefstijl en leefstijlzorg?

Er zijn verschillende manieren om uit te leggen wat leefstijl is. Een van de uitleggen is:

Leefstijl is het geheel van voeding, beweging, ontspanning, slaap, minder in aanraking komen met giftige stoffen en geestelijke en maatschappelijke ondersteuning. Leefstijl is heel belangrijk om gezond te zijn en te blijven (Lifestyle4Health).

Leefstijlzorg is alle zorg rondom leefstijlaanpassingen voor een betere gezondheid en een hogere kwaliteit van leven.

Leefstijlfactoren zijn alle dingen die invloed hebben op je leefstijl, zoals slaap, stress, voeding, beweging, roken en alcohol.

Heb je een vraag voor ons?

Stuur ons je vraag via het contactformulier. We proberen je vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden.

Stuur ons je vraag

De relatie tussen leefstijl en diabetes type 2

Leefstijl beïnvloedt je diabetes én diabetes beïnvloedt je leefstijl. Er zijn veel factoren die invloed hebben op het ontstaan van diabetes type 2. 

Hiervan zijn een aantal leefstijlfactoren. Ze hebben invloed op insulineresistentie, de glucosewaarden, op het HbA1c en op het risico op complicaties.

Andersom hebben andere factoren weer invloed op je leefstijl. Zoals het regelen van de glucosewaarden, medicatie, manier van insulinetoediening en diabetescomplicaties.

Een goede leefstijl is niet vanzelfsprekend

Een goede leefstijl is belangrijk voor mensen met diabetes type 2. Maar het hebben van diabetes type 2 kan een gezonde leefstijl en voluit leven ook tegenhouden. Het is dus niet altijd heel makkelijk om aan een gezonde leefstijl te werken. En het lukt ook niet voor iedereen op dezelfde manier.

Sinds ik de hond van mijn zoon drie keer per week leen en ben gaan wandelen, zijn mijn glucosewaarden beter en heb ik onderweg ook nog een babbel met de buren.
Loes, 64 jaar. 

Wat vindt Diabetesvereniging Nederland?

Diabetesvereniging Nederland vindt dat leefstijlzorg voor mensen met diabetes type 2 er zo uit moet zien:

  • Mensen met diabetes type 2 ontvangen goede informatie over leefstijl van hun zorgverleners en van Diabetesvereniging Nederland
  • Mensen met diabetes type 2 ontvangen persoonsgerichte leefstijlzorg van hun zorgverleners, met als doel kwaliteit van leven
  • Persoonsgerichte leefstijlzorg die past bij de persoon, zijn of haar leefomgeving, financiële mogelijkheden, gezondheidssituatie en gezondheidsvaardigheden
  • Mensen met diabetes type 2 hebben keuzemogelijkheid in leefstijlzorg. Immers 'one size does not fit all'. Er is een verschillend aanbod voor ondersteuning zowel digitaal als fysiek in de omgeving.

Wat doet Diabetesvereniging Nederland

Diabetesvereniging Nederland is nauw betrokken bij veel van deze ontwikkelingen en samenwerkingen zoals in de Coalitie Leefstijl in de Zorg en bij de Routekaart leefstijlgeneeskunde bij DM2 van Lifestyle4Health. Ook heeft Diabetesvereniging Nederland bijna dagelijks contact met partners in de leefstijl zoals de Bas van de Goor Foundation en Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

Word lid

Goede zorg is belangrijk bij diabetes. Wij zetten ons in voor ruimere vergoedingen en goede hulpmiddelen. Help jij ook mee?

Steun ons

Nog meer lezen over diabetes?Diabetes.nl biedt uitgebreide informatie, een agenda vol activiteiten en een plek om met mensen zoals jij in contact te komen.
NAAR DIABETES.NL