Word lid en maak het verschil
Word lid
‘Daarom was aansluiting bij de Coalitie Leefstijl in de Zorg voor ons vanzelfsprekend’

29 mei 2024

‘Daarom was aansluiting bij de Coalitie Leefstijl in de Zorg voor ons vanzelfsprekend’

Edith Mulder, directeur van Diabetesvereniging Nederland, praat in een interview met Coalitie Leefstijl in de Zorg over het onlosmakelijke verband tussen diabetes en leefstijl: “Leefstijl beïnvloedt je diabetes én diabetes beïnvloedt je leefstijl.”

Diabetesvereniging Nederland is vanaf de start aangesloten bij de Coalitie Leefstijl in de Zorg. Diabetesvereniging Nederland geeft als patiëntenvereniging niet alleen mensen met diabetes een stem in de Coalitie, maar alle mensen met een chronische ziekte. Het is dan ook noodzakelijk dat de mensen waar het uiteindelijk om draait hierin vertegenwoordigd worden.

Wat is voor iemand met een chronische ziekte belangrijk? Welke behoeften en wensen leven er? Tegen welke uitdagingen lopen ze aan? Dat zijn vragen die alleen beantwoord kunnen worden door zij die hier dagelijks mee te maken hebben.

Niet alleen bij het maken van beleid is de inbreng van patiëntenverenigingen belangrijk. Er is ook een andere reden dat patiëntenverenigingen zo’n belangrijke rol spelen bij leefstijl, geeft Edith aan.

Veel chronisch zieken hebben groot belang bij een goede leefstijl. Zeker bij diabetes is dat het geval. Maar veel mensen zien hun arts slechts een paar keer per jaar. Diabetes is vooral een zelfzorgziekte. Het is dan ook niet haalbaar om alle uitdagingen in de spreekkamer op te lossen.
Uit het interview: “Jammer dat het lidmaatschap van verenigingen niet voor iedereen wordt vergoed. Terwijl dat zoveel kan betekenen voor mensen, hun gezondheid en hun deelname aan de maatschappij en het arbeidsproces. Dat geldt ook voor handige instrumenten en hulpmiddelen die patiënten vaak zelf moeten betalen, terwijl die juist hun gezondheid en welzijn kunnen verbeteren. En neem gezonde voeding: dat is vaak duurder. Die kosten vormen een obstakel. Ook daar ligt in mijn optiek een taak voor de overheid.”

Lees het volledige interview met Edith Mulder ‘Diabetes en Leefstijl‘ op de website van Coalitie Leefstijl in de Zorg.

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid