Word lid en maak het verschil
Word lid

31 mei 2021

Aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes stijgt

Het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes steeg in de periode 2015-2019 met 30%. Dit blijkt uit een recente studie van het Nivel in opdracht van het Diabetes Fonds. Diabetesvereniging Nederland (DVN) werkt samen met verloskundigenpraktijken en andere partners om zwangerschapsdiabetes eerder te ontdekken en ontwikkeling tot type 2 te voorkomen.

Hoe vaak komt zwangerschapsdiabetes voor?

Het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes neemt hard toe. Op dit moment zijn er jaarlijks ruim 12.000 vrouwen met zwangerschapsdiabetes. In 2015 waren dat er nog rond de 9.000. Enerzijds is deze stijging het gevolg van een betere screening op zwangerschapsdiabetes. Dat is een goede ontwikkeling. Maar ook is de gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen zwanger zijn gestegen. Dat heeft een negatief effect op het aantal gevallen van zwangerschapsdiabetes. Bijna 20% van de vrouwen tussen de 40-44 jaar krijgt zwangerschapsdiabetes.

Waardoor ontstaat zwangerschapsdiabetes?

Als je zwanger bent, word je minder gevoelig voor insuline. Dat doen je hormonen. Meestal maakt het lichaam dan zelf automatisch meer insuline aan, maar soms gaat dat niet goed. Er ontstaat dan een tijdelijke vorm van diabetes: zwangerschapsdiabetes. Zwangerschapsdiabetes ontstaat vaak tussen de 24ͤ  en 28ͤ  zwangerschapsweek. Sommige vrouwen hebben meer risico op zwangerschapsdiabetes.

Hoe ontdek je zwangerschapsdiabetes?

Er is een richtlijn voor verloskundigen waarin staat welke vrouwen getest moeten worden. Hoewel het steeds vaker wordt onderzocht, gebeurt dit in de praktijk niet altijd. Als een of meerdere risicoverhogende factoren voor jou gelden, vraag dan zelf bij de verloskundige om een test. DVN werkt nauw samen met verloskundigenorganisaties om de noodzaak tot screening en vroegtijdige ontdekking van zwangerschapsdiabetes te bevorderen. Daarnaast praat DVN met diverse partners zoals 2diabeat over hoe we vrouwen stimuleren om na zwangerschapsdiabetes hun leefstijl en beweging direct aan te passen.

Verhoogde kans op diabetes type 2 na zwangerschapsdiabetes

De helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgt binnen vijf tot tien jaar diabetes type 2. Ook hun kinderen hebben een grotere kans op het krijgen van diabetes type 2 in hun latere leven. Laat je bloedglucosewaarden daarom elk jaar controleren bij de huisarts. Let direct na je bevalling en in de jaren erna op een gezonde leefstijl. Dit kan diabetes type 2 uitstellen en zelfs voorkomen.

Lees meer over zwangerschapsdiabetes:

Wat is zwangerschapsdiabetes

Persbericht Diabetesfonds download

Leefstijl en beweegadviezen ter voorkoming type 2

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid