Word lid en maak het verschil
Word lid
Keto-dieet

Keto-dieet

Bij een keto-dieet eet je heel weinig koolhydraten. In plaats daarvan eet je vooral meer vetten en eiwitten. Sommige mensen volgen dit dieet om af te vallen of als behandeling van diabetes.

    Wat is het keto-dieet?

    Het keto-dieet (of ketogeen dieet) is een dieet waarbij je heel weinig koolhydraten eet (20 -50 gram koolhydraten per dag).  In plaats daarvan eet je vooral meer vetten en eiwitten, zoals vlees, vis, noten, zaden en gezonde oliën. Sommige mensen volgen dit dieet om af te vallen of als behandeling van bepaalde aandoeningen zoals epilepsie of diabetes.

    Hoe werkt een keto-dieet?

    Je lichaam heeft energie nodig. Dit haalt het uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Als eerste gebruikt je lichaam koolhydraten als het energie nodig heeft. Heb je weinig koolhydraten (glucose) in je lichaam, dan gaat je lichaam vetten afbreken. Hierbij komen zogenaamde ketonen vrij, die als energiebron worden gebruikt. Dit noemen we ketose.

    Afvallen

    Als je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt, val je af. Ketose kan ervoor zorgen dat je sneller een vol gevoel hebt. Daardoor eet je minder, krijg je minder energie binnen en val je af.

    Het keto-dieet bij diabetes type 2

    Bij mensen met diabetes type 2 kan een keto-dieet niet alleen helpen bij het afvallen. Het kan er ook voor zorgen dat je gevoeliger wordt voor insuline. En omdat je minder koolhydraten eet bij dit dieet, helpt het ook je bloedglucosewaarden stabiel(er) te houden. Sommige mensen hebben hierdoor minder medicijnen nodig. Je kunt dit dieet beter niet volgen als je SGLT2-remmers gebruikt, omdat je dan een groter risico hebt op een ketoacidose of hypo’s.

    Alles over een gezonde leefstijl

    Meer weten over gezonde voeding en beweging bij diabetes? Je vindt het op Voluitlevenmetdiabetes.nl van Diabetesvereniging Nederland.

    Moeder met twee dochters aan tafel voor de lunch

    Het keto-dieet bij diabetes type 1

    Heb je diabetes type 1, dan is het keto-dieet ook niet zo’n goed idee. Het kan ook bij diabetes type 1 voor zorgen voor meer hypo’s of een ketoacidose.

    Nadelen van het keto-dieet

    Naast het feit dat bij sommige mensen het risico op ketoacidose groter is, zijn er ook mensen die andere klachten krijgen. Bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn en misselijkheid. Dit komt vooral voor als je net start met het dieet, omdat je lichaam moet wennen aan het gebruik van vetten als energiebron. Ook is het dieet voor sommige mensen moeilijk vol te houden omdat je bepaalde producten niet meer mag eten (of heel weinig).

    Overleg met je zorgverlener

    Wil je het keto-dieet gaan volgen, overleg dit dan altijd eerst met je zorgverlener omdat het ook effect kan hebben op de hoeveelheid medicijnen die je nodig hebt. Ook is het verstandig om met een diëtist te kijken of je genoeg voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels binnenkrijgt.

    Meer informatie over dit dieet en andere diëten vind je op diabetes.nl

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid