Word lid en maak het verschil
Word lid

20 maart 2020

Zijn er voldoende diabetesmedicijnen en diabeteshulpmiddelen?

Diabetesvereniging Nederland (DVN) houdt goed in de gaten welke gevolgen de verspreiding van het coronavirus heeft op de voorraden diabetesmedicijnen, diabetesmaterialen en -hulpmiddelen. Hierover hebben we vrijwel dagelijks contact met betrokken partijen. Er is voldoende voorraad. Mensen met diabetes krijgen de normale hoeveelheden tabletten of insuline mee. En kunnen op de gebruikelijke manier hun materialen of hulpmiddelen bestellen.

Medicijnen

Mensen met diabetes kunnen op de normale wijze hun bestellingen doen voor insuline of tabletten. Je krijgt ook niet meer mee dan de gebruikelijke hoeveelheid, juist om de diabetesmedicatie voor iedereen beschikbaar te houden.

Toezicht

De fabrikanten hebben genoeg op voorraad, de leveranciers bestellen weer van de fabrikanten en leggen ook een voorraad aan. Deze voorraden worden door de fabrikanten en leveranciers goed in de gaten gehouden en aangevuld. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), KNMP en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zien erop toe dat niemand zonder medicatie komt te zitten.

Lockdown

Wat als er toch een lockdown komt, oftewel als Nederland helemaal op slot gaat? Bij een lockdown moet je in huis blijven en mag je alleen bij uitzondering op straat voor boodschappen of doktersbezoek. Het leveren van beschikbare medicatie zal dus doorgaan, onder strengere regels.

Tekorten voorkomen

Op dit moment zijn er geen signalen van geneesmiddelentekorten vanwege het coronavirus bekend. Als er wel tekorten dreigen te ontstaan zal de overheid er alles aan doen zodat mensen hun benodigde medicijnen geleverd blijven krijgen. Ook wordt er op Europees niveau al gewerkt aan een noodplan voor het aanpakken van eventuele medicijntekorten door het coronavirus. Dit gebeurt onder leiding van het Europees Medicijnagentschap (EMA).

Hulpmiddelen en diabetesmaterialen

De leveranciers houden de voorraden diabetesmaterialen en hulpmiddelen zoveel mogelijk op peil. En hebben extra voorzorgsmaatregelen genomen vanwege het coronavirus. Je kunt geen grotere hoeveelheden materialen en hulpmiddelen geleverd krijgen (zoals bloedglucoseteststripjes, bloedglucosemeters, prikpennen, lancetten, pomptoebehoren en sensoren), dan voorgeschreven door je behandelaar. Ook kun je de gebruikelijke periodieke leveringen aanhouden.

Levering bestellingen

Geef tijdig je bestellingen door via de website van je leverancier en bel bij voorkeur alleen met de klantenservice van de leveranciers voor spoedeisende zaken. De telefoonlijnen zijn namelijk wat drukker bezet vanwege de vele vragen over de gevolgen van het coronavirus. Bij levering van de hulpmiddelen door PostNL tekent de bezorger na jouw mondelinge toestemming voor ontvangst, zodat je niet meer zelf hoeft te tekenen. Hiervoor worden de laatste 3 cijfers van je legitimatiebewijs gevraagd.

Ontsmettingsproducten en mondkapjes

Het is niet nodig en zinvol om mondkapjes te bestellen. Ze worden vaak verkeerd gebruikt en beschermen dan nauwelijks tegen het virus. Mondkapjes zijn alleen bestemd voor medisch personeel. Zij hebben deze mondkapjes hard nodig en zij weten ook hoe ze deze correct moeten gebruiken. Er zijn webshops die ze nog wel aanbieden, maar deze zijn vaak niet betrouwbaar. Ontsmettingsproducten zijn ook beperkt leverbaar. Als je alle hygiënemaatregelen goed opvolgt geeft dit uiteindelijk de beste bescherming!

Wat doet DVN

We houden de beschikbaarheid van diabetesmedicatie, diabetesmaterialen en -hulpmiddelen goed in de gaten. Mocht er iets in de situatie veranderen, dan houden we je hiervan op de hoogte!

Heb je ondanks onze berichtgeving toch problemen met de levering van hulpmiddelen of medicijnen? Meld het ons.

Lees meer

Over het coronavirus (Covid-19) en diabetes.

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid