Word lid en maak het verschil
Word lid

21 mei 2019

Wat heeft diabetes je gebracht?

Dit was de vraag van onze Facebookpoll in april. 80% van de ruim 300 reacties geeft aan ‘niks positiefs’. 20% laat weten dat er toch ook mooie dingen zijn die vanwege de diabetes op hun pad zijn gekomen.

De waarheid ligt vast ergens in het midden. Dat is meestal het geval bij een stelling met uitersten. Een van onze Facebookvolgers verwoordde dat als volgt: “Niets in het leven is zwart-wit. Deze stelling is dat wel. Er zijn leuke en minder leuke dingen in het leven met diabetes. Positief blijven en af en toe er tegenaan schoppen mag ook.”

Natuurlijk merkten meerdere mensen op dat het soms het een en soms het ander is. Het leverde veel reacties op. Persoonlijke verhalen die stuk voor stuk het delen waard zijn. We delen er een aantal. Ter herkenning of ter inspiratie.

Gedoe en ellende

 • Het heeft mij alleen maar dingen afgenomen: werk, gezondheid, sociaal leven, vrijheid, keuzes, en (helaas ook) de hoop op genezing (40 jaar diabetes type 1).
 • Veel ellende, frustratie, angst, ziek voelen en  stress heeft het mij gebracht. Al 28 jaar ‘niet in te stellen’. Ik haat het!
 • Veel verlies! Verlies van mijn broer door diabetes. Voor mijzelf (type 1 lada), veel lichamelijke klachten na te lang als type 2 te zijn beschouwd.  Veel spuitplekken en tegenwerking van de zorgverzekering (!). Ook meerdere auto immuun ziektes ontwikkeld (ziekte van Hashimoto en reuma). Natuurlijk ben ik blij dat insuline bestaat, maar was liever gewoon gezond gebleven.
 • Een uitzichtloos leven. Elke dag pijn (charcot voet), ‘honger’ omdat je toch minder moet eten, sterke behoefte naar lekkere dingen, obsessief bezig zijn met de waarden en immobieler worden. En ondanks minder calorieen toch 30 kg aankomenvanwege spuiten. Het is niet makkelijk het behandelteam laat weten dat ze ook niet weten wat ze nog voor je kunnen doen.
 • Als ik mocht kiezen dan wist ik het wel. Werk kwijt. Altijd pijn. Altijd moe. Maar ik ben niet bij de pakken neer gaan zitten. Gaat het werken niet, gaat sporten wel. Dat is voor mij de beste afleiding van de pijn. Zwemmen, net als vroeger en lekker door heel Nederland fietsen. Positief:negatief = 31:69. Het ergste vind ik nog dat mensen oordelen dat als je je flink houdt, het wel meevalt. Empathie is dun gezaaid.
 • Diabetes 3C na alvleesklieronsteking. Een huisarts die niet luistert, maar uiteindelijk wel. Zeer vermoeiend. Eindelijk na jaren pillen die niet hielpen, mag ik nu insuline spuiten. Ik krijg mijn energie weer terug. En er wordt geluisterd. Dat is heel fijn.
 • Een hoop complicaties, medici die niet snappen dat er ook mensen zijn die verschillen en waar de standaard wel of niet past, heeft deze rotziekte weinig positiefs overgelaten (38 jaar diabetes).

Een beetje van beiden

 • Diabetes is een aanslag op alles. 24-7 omschakelen. Totaal anders moeten  leven en de boel stabiel proberen te krijgen. Kwalitatief uitermate teleurstellend. Je maakt er het beste van binnen de mogelijkheden.
 • Er zijn leuke en minder leuke dingen in het leven met diabetes. Positief zijn en blijven geeft minder stress. Ik héb diabetes, ik bén de ziekte niet. Er is gelukkig zoveel ten goede veranderd in de behandeling. Dat geeft moed (50 jaar diabetes type 1).
 • Ik ben zo benieuwd hoe mijn leven was verlopen zonder diabetes. Het heeft toch veel invloed gehad op gemaakte keuzes in studie of werk, hoe sommige liefdes verlopen zijn, ook al heb ik lang gedacht dat dat niet zo was (40 jaar diabetes type 1).
 • Tja … ben in ieder geval dankbaar dat ik in Nederland geboren ben. Beter hier met diabetes, dan in een hoop andere landen zonder diabetes.
 • Veel ontmoetingen met prachtige mensen. Zorgverleners die alles voor je proberen en vertrouwen hebben in je zelfredzaamheid en je steunen. Andere mensen met diabetes type 1 die elkaar steunen. Vreemden die je herkennen aan pomp of sensor,  jeaanspreken het gevoel geven dat je er niet alleen voor staat. Wereldwijde initiatieven die het leven leefbaarder maken. Natuurlijk is er ook een keerzijde: de farma, goochelen met cijfers, hypo’s… maar al met al slaat bij mij de weegschaal positief uit.
 • Natuurlijk leer je ervan, maar als ik zou mogen kiezen, zou ik toch liever geen diabetes hebben.
 • Natuurlijk niet iets waar je op zit te wachten. Maar het is nou eenmaal zo en we maken er gewoon het beste van. Het positieve is dat m’n dochter vaak ‘speciale ‘ uitstapjes had. Hoogvliegers en Dreamnight at the Zoo bijvoorbeeld. Wanneer maak je dat anders mee.

Oog voor wat er (wel) is

 • Kennis van voeding, sport, het lichaam, geest en wat echt belangrijk is in het leven. Dus los van de uitdaging heeft diabetes type 1 me een sterker persoon gemaakt!  Aan anderen die dit anders zien: alles is perceptie, en perceptie kan je veranderen.
 • Ik heb 15 jaar diabetes type 2. Gevolg van 3 x zwangerschapsdiabetes en een stressvol leven. Ik ben 63 en het gaat beter met me sinds ik twee hondjes heb en niet meer werk! Ik leef alsof het er niet is! Misschien niet slim, maar het maakt mij wel gelukkiger!
 • Ik ben heel anders naar voeding gaan kijken, regelmatiger gaan leven, meer gaan bewegen en neem mijn rust.
 • Nog meer liefde en respect voor mijn mannen! Het heeft ons nog sterker gemaakt toen onze 2 jongens diabetes type 1 kregen op hun 2e en 4e levensjaar!
 • Diabetes en Diabetesvereniging Nederland hebben mij veel kennis bijgebracht én mijn echtgenoot! Zonder diabetes hadden wij elkaar niet leren kennen!
 • Het heeft mij discipline gebracht, liefde en dankbaarheid. Dankbaar omdat er medicijnen zijn en er mensen zijn die voor ons willen zorgen en zich voor ons inzetten. Discipline omdat je moet opletten en je houden aan regels en schema’s. Liefde omdat ik andere mensen met diabetes heb leren kennen en er vrienschappen zijn ontstaan. Natuurlijk baal ik soms. Ik ben zelfs doodsbang voor naalden waarvoor ik bij  een psycholoog loop maar ik sta ondanks dat toch positief het leven en zie niet alleen maar het negatieve (23 jaar diabetes).
 • Ik heb nog nooit mijn leven aangepast aan mijn diabetes. Maar ik pas mijn diabetes aan aan mijn leven. Ik heb gereisd over de wereld, heb een eigen onderneming, heb Parijs – Roubaix gefietst (172 km), een leuke vriendin en 2 geweldige kinderen. Ik heb een geweldig leven. Natuurlijk heeft de een meer last van onregelmatigheden dan de ander. Maar zo heeft iedereen wel iets. Mijn visie: laat je niet leiden door dingen die je overkomen, maar pak de regie. Klagen is verspilde energie. Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus (25 jaar diabetes).

Lees alle reacties op deze poll op onze Facebookpagina.

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid