Word lid en maak het verschil
Word lid

20 april 2021

Versnelde vaccinatie met medische indicatie

Minister Hugo de Jonge (VWS) heeft besloten om mensen met een medische indicatie tussen de 18 en 60 jaar versneld te vaccineren met het BioNTech/Pfizer of Moderna-vaccin. De eerste week van mei worden de eerste uitnodigingen verstuurd, zo wordt verwacht. Diabetesvereniging Nederland (DVN) is blij dat nu ook mensen met diabetes versneld aan de beurt zijn.

Hoe verloopt de vaccinatie van mensen met een medische indicatie?

Ouderen en mensen met een hoge medische indicatie, zoals mensen met het Downsyndroom en ziekten als Duchenne, ALS en leukemie komen in de landelijke vaccinatiestrategie als eersten aan de beurt. De tweede helft van mei zijn zij en alle 60-plussers met een eerste prik gevaccineerd. Mensen tussen de 18 en de 60 jaar met een medische indicatie krijgen een uitnodiging voor een afspraak van hun eigen huisarts. Met die uitnodiging op naam melden zij zich bij de GGD.

De voortdurend stevige druk op het vaccinatieproces

DVN heeft onophoudelijk stevig gelobbyd samen met onder andere de Patiëntenfederatie om mensen met een medische indicatie versneld te vaccineren. Mensen met diabetes hebben een groter kans op complicaties bij een mogelijke besmetting met COVID-19. De tweede helft van mei heeft iedereen met een verhoogd medisch risico een eerste prik gehad, aldus het ministerie van VWS. Begin juli geldt dat voor elke Nederlander boven de 18 jaar die dat wil. We zijn blij dat het ministerie naar de argumenten van ons en andere patiënten- en gezondheidsorganisaties heeft geluisterd en het vaccinatieproces voor mensen met een medische indicatie bespoedigd.

Hoe gaat het met het Janssen-vaccin?

Deze week is ook bekend geworden dat het vaccineren met het Janssen-vaccin van start kan gaan. Het voordeel van het Janssen-vaccin is dat slechts één prik nodig is om te beschermen tegen COVID-19. Het vacccinatietempo blijft zo hoog mogelijk maar is altijd afhankelijk van de leveringen van vaccins. Dit kwartaal worden bijna 17 miljoen vaccins verwacht.

Meer lezen over corona en diabetes:

Coronadossier van Diabetesvereniging Nederland

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid