Word lid en maak het verschil
Word lid

19 januari 2021

Update over (Hybrid) Closed Loop technologie

De opkomst van nieuwe technologieën waarmee mensen hun bloedglucosewaarde kunnen meten en insuline kunnen toedienen zit in een stroomversnelling. Diabetesvereniging Nederland (DVN) werkt er hard aan om deze vergoed te krijgen. Een update over de ontwikkelingen van de afgelopen maanden.

Tandem t:slim X2 breed vergoed!

De Tandem t:slim X2 is een insulinepomp die in combinatie met de Dexcom G6 een (Hybrid) Closed Loop systeem kan vormen. Naast de Medtronic 670 en 780, is dit het derde commerciële Hybrid Closed Loop systeem op de Nederlandse markt.

De Tandem t:slim X2 is vorig jaar naar Nederland gekomen, maar werd nog niet (volledig) vergoed door alle zorgverzekeraars. Inmiddels heeft de leverancier contracten gesloten met hulpmiddelenleveranciers (zoals DVN Winkel) en daarmee wordt deze pomp volledig vergoed aan iedereen die in aanmerking komt voor een nieuwe pomp. De pomp en toebehoren worden vanaf nu dan ook via deze hulpmiddelenleveranciers geleverd.

Gebruikers van de Tandem t:slim X2 die ook een Dexcom G6 gebruiken kunnen een update krijgen naar het ‘Control IQ’ algoritme.

Geen vergoeding? Nieuwe mogelijkheden DIY Closed Loop systemen

Veel mensen besluiten niet te wachten op vergoeding en bouwen zelf een (Hybrid) Closed Loop systeem op basis van open-source softwarecodes. In de afgelopen maanden hebben wij te horen gekregen dat er enkele nieuwe mogelijkheden zijn. Zo zijn er mensen die de FSL2 sensor gebruiken (zonder opzetstuk) en de Omnipod (oude versie) in de AndroidAPS DIY versie. Informatie over deze systemen is te vinden in de Facebookgroep ‘Looped NL-BE’

Diabetesexperts.nl voor informatie over pompen en sensoren

Sinds eind vorig jaar is er een nieuwe website met goede informatie over insulinepompen en glucosesensoren: Diabetesexperts.nl. Wil jij je verdiepen in de verschillende pompen (zoals de Tandem t:slim X2) en sensoren, dan helpt deze informatie je verder.

Snelwerkende insulines i.c.m. Closed Loop Systeem

Snellerwerkende insulines, zoals Fiasp, kunnen in combinatie met een goedwerkend algoritme zorgen voor betere resultaten. Daarom wilt DVN ook uit technologisch oogpunt dat snellerwerkende insulines buiten het preferentiebeleid van zorgverzekeraars blijven.

Lees meer

Meer lezen over Closed Loop systemen? 

Preferentiebeleid op insulines

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid