Word lid en maak het verschil
Word lid

16 september 2022

Twijfels over je diagnose?

“Heb je getwijfeld of je wel meteen de juiste diagnose hebt gekregen?”. Dit was de vraag van de Facebookpoll van Diabetesvereniging Nederland. Er is 315 keer gestemd. 34% van de mensen stemde ‘ja’, 66% stemde ‘nee’. En natuurlijk deelden veel mensen hun ervaringen.

Twijfel bij artsen

De reacties maken duidelijk dat er met regelmaat getwijfeld wordt aan de diagnose. Enkele mensen deelden de ervaring dat met name de arts twijfelde over of het nu diabetes was of niet. “Ik heb nooit getwijfeld dat ik diabetes had. Alleen de huisarts wel. Voorstel van de huisarts was om met een psycholoog te praten. Dat heb ik niet gedaan. Na een aantal maanden ben ik opnieuw naar de huisarts gegaan en trof een vervanger die mijn vermoeden niet zo vreemd vond. Ondertussen was het zo ver dat ik acuut opgenomen moest worden met diabetes type 1”, vertelt Nico.

Combinatie van symptomen

Deze reacties op de poll over verkeerde diagnoses maken duidelijk hoe lastig het is de juiste diagnose te stellen. “Geen enkel symptoom wijst specifiek op diabetes, dat is lastig. Het gaat om de combinatie: moe zijn, veel plassen en veel drinken is een duidelijke combinatie die op diabetes kan wijzen. Maar vermoeidheidsklachten bijvoorbeeld hebben heel veel mensen en wijzen niet direct op diabetes. Net als opeens veel afvallen of altijd hoger hebben. Dat kan ook wijzen op bijvoorbeeld een blaasontsteking”, aldus Fred Storms (gepensioneerd internist en voormalig medisch adviseur van DVN) in Diabc Magazine. “Alleen bloedprikken wijst uit of je diabetes hebt, maar de huisarts moet daar genoeg aanleiding voor zien”.

Reacties

Een kleine greep uit de reacties die we via onze Facebookpoll ontvingen:

  • “In 1963 werd ik ziek. Vermoeid en veel drinken. Doorgestuurd naar het AZG (nu UMCG). Diagnose diabetes type 1. Direct drie eenheden insuline spuiten. In 1963 was ik 18 jaar. Na circa 40 jaar behandeling in het UMCG kreeg ik de mededeling: “je kan ook wel type 2 hebben”. Ik ben nu 74 jaar en spuit humalog en lantus. Ik weet nog steeds mijn type diabetes niet.”
  • “Ik had ontzettend veel dorst, moest heel vaak plassen, had overal jeuk en pijn in mijn nierstreek. Ik kon gewoon niet meer. Mijn huisarts zei dat mijn conditie gewoon slecht was en de pijn kwam door mijn slechte rugspieren. Ik moest maar flink gaan sporten. De volgende dag lag ik uitgedroogd en verzuurd in het ziekenhuis. Bloedglucosewaarde 29.8 mmol/l. Mijn huisarts vond dat hij niet iedereen met zulke vage klachten kon testen op diabetes. Gelukkig heb ik nu een andere arts want anders had ik hier nu niet meer gezeten.”
  • “35 jaar geleden kreeg ik te horen dat ik diabetes type 1 had van de internist. Ik loop nu sinds vijf jaar bij de praktijkondersteuner en die vertelde me vorig jaar dat ik type 2 had. Ik weet echt niet meer in welke groep ik nu zit en dat is best lastig, omdat altijd verwezen wordt naar type 1 of 2.”

Positieve ervaringen

Gelukkig zijn er ook positieve verhalen.

  • “Ik ging met verschillende klachten, die ik op een briefje geschreven had, naar de huisarts. Verschillende tabletten gehad, maar die werkten niet. Na een flinke dosis glucose in het ziekenhuis, was het meteen duidelijk: mijn alvleesklier werkte niet. Nu zijn we al weer 30 jaar verder. Mijn huisarts en ik zijn al lang met pensioen. Maar bij elk consult kwam de map tevoorschijn met mijn briefje van toen erin. Dus mijn tip: schrijf je klachten op voor de dokter zo kun je niks vergeten en de arts is er blij mee!”
  • “Bij mijn jongste zoon heeft de huisarts heel snel en goed gehandeld. Urinetest en door naar ziekenhuis. Zelf dachten wij aan blaasontsteking maar helaas het was diabetes type 1. Bij mijn oudste zoon hadden wij het direct in de gaten en was de diagnose zelf snel gesteld. Dus zelf een afspraak gemaakt bij de kinderarts die ons al bekend was.”

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid