Word lid en maak het verschil
Word lid

11 maart 2021

Tijd voor de belastingaangifte! Zo krijg je zorgkosten terug

Dit is een oud nieuwsbericht. Lees in plaats daarvan: Hoe krijg je je zorgkosten terug over 2021.

Leven met diabetes kan duur zijn. Je hebt mogelijk extra kosten voor medicatie, hulpmiddelen en nog veel meer. Een deel van die zorgkosten kun je terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. Je kunt aangifte doen over het jaar 2020.

Leven met een chronische ziekte of beperking kan duur zijn door bijvoorbeeld extra kosten voor medische zorg, hulpmiddelen, aanpassingen, kleding, reizen, dieetvoeding en nog veel meer. Een deel van die kosten kun je terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting door de aftrek van zorgkosten. Laat geen geld liggen.

Hoe werkt het

Voor de aftrek van zorgkosten gelden een aantal regels. Zo moet je de kosten in 2020 zelf betaald hebben. Kreeg je een vergoeding? Dan kun je dat deel niet ook nog eens aftrekken. Verder gelden er per onderdeel van de aftrek telkens andere regels. De belastingdienst heeft een overzicht van de zorgkosten die afgetrokken kunnen worden bij je aangifte. Eigen bijdragen voor zorg zijn niet aftrekbaar. Ook niet als het gaat om een eigen bijdrage voor zorg, voorzieningen of hulpmiddelen die wel in het lijstje staan. Het loont de moeite om het lijstje na te lopen. Meer informatie over deze aparte posten vind je ook op www.meerkosten.nl.

Bewaar alle facturen, bonnetjes of kopietjes van afspraken met medisch hulpverleners over bovenstaande posten. De Belastingdienst kan om een onderbouwing vragen. Kun je die niet geven, dan zal de inspecteur de aftrek niet accepteren.

Stappenplan en meer informatie

Er gelden allerlei regels die per onderdeel kunnen verschillen. Zorgkosten aftrekken is daarom niet altijd eenvoudig. Ieder(in) heeft een stappenplan ‘Zorgkosten terug van de belasting’ gemaakt over de aftrek van zorgkosten. Ook voor mensen met een laag inkomen of een uitkering kan dit interessant zijn. Het stappenplan is hier te downloaden en leidt je stap voor stap door de aangifte.

Op de website  Meerkosten.nl staat uitgebreide informatie. Ook is er een webinar Aftrekposten voor mensen met een chronische ziekte of beperking beschikbaar. Wil je graag meer hulp? Hier is een overzicht met organisaties die kunnen helpen.

Je kunt aangifte doen vanaf 1 maart t/m 1 mei 2021. Lukt dit niet? Dan kun je uitstel aanvragen tot 1 september. Bel hiervoor naar de Belastingtelefoon 0800-0543.

Tekst Stappenplan: Kees Dijkman. Deze informatie is aangeboden door het Netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte Ieder(in). De tekst is met de meeste zorgvuldigheid samengesteld, maar u kunt er geen rechten aan ontlenen.

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid