24 februari 2022
Thuistest voor vroegtijdig opsporen diabetes type 2
Afgelopen week kwam de zelftest voor het vroegtijdig opsporen van nierschade, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 in het nieuws. Een proef moet leiden tot een nationaal bevolkingsonderzoek onder 50- tot 75-jarigen. Diabetesvereniging Nederland (DVN) gaf adviezen bij de ontwikkeling van de zelftest.
Waarom een thuistest voor diabetes type 2?
Een gezondheidsonderzoek maakt je bewust van de gezondheidsrisico’s die je loopt. Met de informatie die je uit de thuistest krijgt kun je bewust gezonder gaan leven of -indien nodig- bij de (huis)arts een afspraak maken voor vervolgstappen.
Wat heeft DVN ingebracht?
Thuistesten maken voor veel mensen de drempel lager om actief de eigen gezondheid in de gaten te houden. DVN is daarom blij met deze proef en het voornemen om deze op den duur op te nemen in een nationaal bevolkingsonderzoek. De test is door gerenommeerde en betrouwbare fabrikanten ontwikkeld. DVN heeft in de ontwikkeling geadviseerd: vooral op het traject na een positieve uitkomst hebben we vanuit DVN onze ervaringen in kunnen brengen.
Alleen voor diabetes type 2?
Diabetes type 1 en diabetes type 2 zijn multifactoriële aandoeningen; dat wil zeggen dat het aandoeningen zijn waarbij zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren een rol spelen in het ontstaan. De proef met de thuistest beperkt zich tot type 2.
Veel mensen ervaren bij diabetes type 2 geen duidelijke symptomen en weten daarom niet dat ze het hebben. Wanneer de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt en behandeld, kunnen ernstige complicaties zoals nierfalen, beroerte, hartinfarct, of hartfalen worden voorkomen. Voorkomen van complicaties heeft een grote positieve impact op de kwaliteit van leven, meedoen in de samenleving en het voorkomen van vroegtijdige sterfte. Daarnaast zal vroege opsporing van de aandoeningen veel gezondheidsschade voorkomen en de gezondheidskosten verlagen.
Eerder opsporen betekent eerder behandelen
Waar loopt de proef?
160.000 mensen tussen de vijftig en vijfenzeventig jaar uit de regio’s Breda, Utrecht, Arnhem en Eindhoven worden uitgenodigd om mee te doen met het onderzoek. Dat gebeurt via het digitale Check@Home platform. De test bestaat uit een urinetest en een vragenlijst. Als de test uitwijst dat er vervolgonderzoek nodig is, dan gebeurt dat in de regio zodat de reguliere zorg niet extra wordt belast.
Soorten gezondheidstesten
Een gezondheidstest is een onderzoek bij mensen die meer willen weten over hun gezondheid. De huisarts is hier meestal niet bij betrokken. Er zijn verschillende redenen om een gezondheidstest te doen. Bijvoorbeeld omdat je zelf vragen hebt over je gezondheid, of omdat je werkgever je een gezondheidstest aanbiedt. Het RIVM heeft de verschillende gezondheidstesten toegelicht.
Meer lezen:
Lichamelijke complicaties bij diabetes
Heb ik diabetes?
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.
Schrijf je in met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates
Nieuwsbrief