17 december 2020
RT-CGM per 2021 vergoed uit hulpmiddelenbudget
Per 1 januari 2021 worden RT-CGM sensoren op een andere manier vergoed. Tot nu werden ze vergoed uit het Medisch Specialistische Budget (MSZ), vanaf januari uit het Hulpmiddelenbudget. Wat betekent dit voor jou?
RT-CGM wordt voortaan uit hulpmiddelenbudget vergoed. Dit heeft vooral effect op hoe de financieringsstromen van de RT-CGM lopen. Voorheen betaalde de zorgverzekeraars de ziekenhuizen een totaalpakket diabeteszorg, inclusief RT-CGM. De ziekenhuizen betaalden vervolgens de fabrikanten per CGM. Je ontving de RT-CGM dan direct van de fabrikant. Dit systeem zorgde ervoor dat ‘Ziekenhuispotjes’ ‘op’ waren en ziekenhuizen niet aan iedereen die binnen de RT-CGM criteria vielen een RT-CGM voorschreven.
RT-CGM door hulomiddelenleverancier geleverd
Per 1 januari 2021 betaalt de zorgverzekeraar de hulpmiddelenleverancier (zoals DVN Winkel) per RT-CGM. Het ziekenhuis heeft daarom geen financiële rol meer in de vergoeding van RT-CGM. Ziekenhuizen kunnen dus iedereen die binnen de RT-CGM criteria vallen een RT-CGM voorschrijven. De RT-CGM wordt niet meer door de fabrikant geleverd, maar door de hulpmiddelenleverancier, tegelijk met bijvoorbeeld je pen of pomp toebehoren.
Ik gebruik nu RT-CGM, wat betekent dit voor mij?
Deze transitie moet geruisloos verlopen. Je zal jouw sensoren ‘gewoon’ moeten ontvangen, maar nu van de hulpmiddelenleverancier in plaats van de fabrikant. Je ontvangt hier bericht over.
Ik gebruik nu RT-CGM, moet ik mijn RT-CGM inleveren en overstappen op de FGM?
Nee, bestaande RT-CGM gebruikers mogen deze gewoon blijven gebruiken binnen de bestaande afspraken.
Ik gebruik nu geen RT-CGM, maar val wel binnen de criteria, wat betekent dit voor mij?
Als je binnen de criteria valt, dan zou je gewoon een RT-CGM voorgeschreven moeten krijgen, behalve als daar andere (medische) overwegingen voor zijn om dat niet te doen. Dit was zo, en dit blijft zo.
Op dit moment zal je in ieder geval niet meer afhankelijk zijn van ‘ziekenhuispotjes’. Neem dan ook contact met je zorgverlener op om opnieuw te kijken of je dit keer een RT-CGM voorgeschreven kan krijgen.
Wat zijn de criteria voor RT-CGM?
– Kinderen met diabetes type 1
– Volwassenen met slecht ingesteld diabetes type 1 (ondanks standaard controle blijvend hoog HbA1c >8% of >64 mmol/mol)Patiënten met diabetes type 1, die kampen met herhaalde ernstige hypoglykemieën en/ of die ongevoelig zijn om hypoglykemie waar te nemen (‘hypoglycemia unawareness’)
– Zwangere vrouwen met bestaande diabetes (type 1 en 2)
– Vrouwen met een zwangerschapswens bij een preconceptionele diabetes (type 1 en type 2)
Wanneer heb ik ‘hypoglycemia unawareness’?
Als de bloedsuiker onder de 3.9 mmol/l daalt behoor je een sterke fysieke reactie te krijgen. Je zenuwstelsel geeft alarmsignalen af en in je lichaam horen er processen op gang te komen zoals het vrijgeven van glucose. Bij veel mensen met diabetes treden deze alarmsignalen van het zenuwstelsel later/lager in en zijn deze minder krachtig. Dit is ‘hypoglycemia unawareness’. Naar schatting hebben ongeveer 40% van de mensen met diabetes type 1 last van ‘hypoglycemia unawareness’(zie artikel). Uit een ander artikel blijkt dat mensen die zeggen hypo’s te voelen, alsnog 62% van de tijd geen hypo signaal voelen als deze er wel zou moeten zijn.
Loop hier niet te lang mee rond, want het kan steeds erger worden en kan leiden tot zeer ernstige gevolgen. Voel je Hypo’s niet direct onder de 3.9 mmol/l, bespreek dan met je zorgverlener hoe een RT-CGM je kan helpen.
Ik heb nu een RT-CGM, maar wil graag gebruik maken van de FGM, kan dat?
Dat kan. Maar als je last hebt van ‘hypoglycemia unawareness’ raden we dat niet aan. De FSL2 heeft geen voorspellende alarmen, je moet eerst flashen voordat je de waarde ziet, je kan het alarm (per ongeluk) uit zetten en je krijgt slechts één alarm per hypo/hyper.
Als je naar de FGM wil overstappen kan je dat aangeven bij jouw zorgverlener.
Probleem? DVN helpt leden met Individuele belangenbehartiging
Loop je tegen een probleem aan? Ga in gesprek met zorgverzekeraar/hulpmiddelenleverancier/zorgverlener en probeer het op te lossen. Lukt dit niet? Voor leden van DVN kunnen wij individuele belangenbehartiging verlenen, wij steunen je dan om het probleem op te lossen.
Word lid en meld je probleem bij onze ledenservice!
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.
Schrijf je in met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates
Nieuwsbrief