Word lid en maak het verschil
Word lid

25 november 2021

Nieuwe richtlijn medicatie bij diabetes type 2

In deze nieuwe richtlijn wordt voor mensen met diabetes type 2 in sommige gevallen een nieuwe of andere combinatie van medicijnen als beste behandeling aangewezen. Diabetesvereniging Nederland (DVN) wordt altijd betrokken bij de samenstelling van de richtlijn. Hieronder leggen we uit wat de nieuwe richtlijn inhoudt.

Wat is deze nieuwe richtlijn?

Voor elke ziekte zijn er voor zorgverleners richtlijnen met daarin een geheel aan behandelingen en medicijnen. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) stelt deze richtlijnen samen en publiceert ze. DVN wordt bij het samenstellen van de richtlijnen rondom diabetes altijd betrokken. De NHG-richtlijn helpt zorgverleners doelmatig handelen bij een bepaald gezondheidsprobleem of een bepaalde klacht.

Waarom is er een nieuwe NHG-richtlijn?

De verschillende richtlijnen, waaronder die voor diabetes type 2, worden voortdurend bekeken en indien nodig aangepast. Bijvoorbeeld als er een nieuwe behandelmethode is, of nieuwe medicijnen die beter werken. Maar ook als er nieuwe inzichten zijn over andere combinaties van medicijnen die voor een beter resultaat zorgen. Deze nieuwe NHG-richtlijn komt voort uit succesvolle resultaten van de inzet van nieuwe medicijnen voor diabetes type 2 in de afgelopen jaren.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe NHG-richtlijn?

Mensen met diabetes met een zeer hoog cardiovasculair risico (zeer hoog risico op hart- en vaatziekten) wordt vanuit de NHG-richtlijn nu in principe altijd een SGLT-2 remmer voorgeschreven. In de NHG-richtlijn is een stappenplan opgenomen dat zowel gericht is op het behandelen van hyperglykemie als op de verlaging van het risico op hart- en vaatziekten en progressie van chronische nierschade en hartfalen door middel van deze SGLT-2 remmer.

Wat verandert er voor mij?

Waarschijnlijk verandert er niets of is dit al veranderd. Deze richtlijn legt namelijk het beleid vast dat de afgelopen periode over het algemeen al door is gevoerd. Huisartsen wachten niet met toepassing van de nieuwe behandeling of medicijnen tot de nieuwe richtlijn is gepubliceerd. Maar zetten deze in zodra het is goedgekeurd en verkrijgbaar is in Nederland.

Moet ik zelf iets met die nieuwe NHG-richtlijn?

In principe niet. Je zorgverlener is op de hoogte van deze NHG-richtlijn. En indien er een veranderde richtlijn in staat voor jouw behandeling en een andere actie nodig is dan zal de huisarts hierop al actie hebben ondernomen. Twijfel je? Neem dan altijd contact op met je zorgverlener. Je zelf actief bezig houden met je behandeling is altijd goed, een huisarts kan je informeren en daarna zul je Samen Beslissen.

De informatie uit deze keuzetabel kan je helpen om de voor jou juiste keuze te maken! Heb je vragen over deze nieuwe richtlijn of andere vragen over diabetes? Onze Ledenservice staat je graag te woord.

Meer lezen:

Medicijnen bij diabetes type 2 op thuisarts.nl
Medicijnen bij diabetes type 2 en een ziekte van hart, bloedvaten of nieren op thuisarts.nl
Samen beslissen over de beste diabeteszorg

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid