23 maart 2023
Nieuw: Keuzehulp leefstijl en medicijnen voor diabetes type 2
De nieuwe keuzehulp diabetes type 2 voor leefstijl en medicijnen is vanaf nú gratis beschikbaar. De keuzehulp geeft iemand met diabetes type 2 inzicht in de verschillende behandelopties en de voor- en nadelen per behandeling. Diabetesvereniging Nederland ontwikkelde deze keuzehulp samen met vier partners in de diabeteszorg.
Waarom een keuzehulp voor diabetes type 2?
Er zijn steeds meer verschillend werkende medicijnen. En de voorkeur voor aanpassingen van de leefstijl als behandeling neemt verder toe. Met de informatie in de keuzehulp kan iemand met diabetes type 2 beter bepalen welke behandeling het beste bij hem of haar past. Samen met de zorgverlener kan dan de beste behandeling worden opgestart.
Waarom vindt Diabetesvereniging Nederland de keuzehulp belangrijk?
Iemand met diabetes type 2 komt een paar keer per jaar bij een zorgverlener. De rest van de tijd moet hij of zij zelf voor de behandeling zorgen. Diabetes is een zelfzorg ziekte. Het is daarom heel belangrijk dat iemand met diabetes weet welke behandelingen er zijn. En zelf daarin -uiteraard in overleg met de zorgverlener- een keuze maakt. De keuzehulp helpt iedereen met diabetes type 2 om te bepalen wat er bij hem of haar past. Het resultaat is een hogere slagingskans en een betere kwaliteit van leven.
Waarom is leefstijl zo belangrijk geworden?
Uit wetenschappelijke onderzoeken is bekend geworden dat het aanpassen van de leefstijl de beste behandeling is voor diabetes type 2. Het kan ervoor zorgen dat iemand (tijdelijk) geen medicijnen meer nodig heeft of minder medicijnen hoeft te gebruiken. Het verkleint ook de risico’s op complicaties die veel voorkomen bij diabetes type 2. Betere voeding en beweging zorgen voor een betere gezondheid en een sterkere weerstand tegen ziektes.
Ook belangrijk voor de zorgverlener
In de keuzehulp staan de behandelopties voor aanpassing van de leefstijl en verschillende medicijnen. Iemand met diabetes type 2 kan deze samen met de zorgverlener vergelijken en bespreken.
De keuzehulp geeft:
- Inzicht in de behandelingen
- Kennis over diabetes, aanpassen van leefstijl en medicijnen
- Meer grip op de eigen gezondheid en zorgkeuzes
Het gebruik van de keuzehulp biedt ook voordelen voor zorgverleners, mantelzorgers, huisartsen, diabetesverpleegkundigen, internisten en diabetologen:
- Beter geïnformeerde patiënten
- Efficiënter en effectiever consult
- Hogere therapietrouw en tevredenheid
- Weloverwogen besluitvorming als het gaat om de behandelkeuze
Hoe werkt de keuzehulp?
In de de keuzehulp zie je vier stappen:
Stap 1: Informatie over de diagnose en verschillende behandelingen.
Stap 2: De behandelingen worden vergeleken op voor- en nadelen, gevolgen voor het dagelijks leven, gezondheidseffecten en bijwerkingen.
Stap 3: Kennis toetsen met een aantal kennisvragen.
Stap 4: Vragen over de voorkeur en het geeft inzicht in wat belangrijk is bij het kiezen van een behandeling die het beste bij de persoon past.
In de keuzehulp kunnen notities worden gemaakt om later samen te bespreken. Dit bevordert het samen beslissen in de praktijk. Na het afronden van de keuzehulp ontvangt de invuller een samenvatting van de ingevulde antwoorden voor de volgende zorgafspraak.
Wie zijn er verantwoordelijk voor de keuzehulp?
De nieuwe keuzehulp is ontwikkeld en getest op basis van de laatste medische onderzoeken en richtlijnen, in samenwerking met Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+), Diabetesvereniging Nederland (DVN), de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), de Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) en keuzehulpontwikkkelaar PatiëntPlus.
Start nú de keuzehulp
Start met de keuzehulp: Keuzehulp diabetes type 2
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.
Schrijf je in met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates
Nieuwsbrief