Word lid en maak het verschil
Word lid

25 augustus 2021

MODY-diabetes: vaak verward met diabetes type 1 of 2

Veel mensen denken dat er twee soorten diabetes zijn: type 1 en type 2. Maar er zijn ook andere vormen van diabetes, die minder vaak voorkomen. Een daarvan is MODY, een erfelijke vorm van diabetes. MODY (Maturity-Onset Diabetes of the Young) is vrij onbekend, vaak wordt het aangezien voor type 1 of type 2.

MODY wordt veroorzaakt door een aangeboren afwijking in de betacellen van de alvleesklier, waardoor de alvleesklier niet goed werkt. Er zijn verschillende soorten MODY. Bij MODY 2 reageert de alvleesklier te laat en maakt dan pas bij hogere glucosewaarden insuline aan dan zou moeten. Bij alle andere varianten wordt er te weinig insuline aangemaakt. De symptomen van MODY 1 en 3 lijken op die van diabetes type 1. Soms worden deze vormen van MODY voor diabetes type 2 aangezien.

Webinar over MODY

Naar schatting hebben 20.000 mensen met diabetes type MODY, terwijl er nu 500 als MODY worden behandeld. Wat is het verschil tussen MODY en andere vormen? Hoe kom je erachter dat je MODY hebt? Welke stappen moet je nemen als je twijfelt over je diagnose?

Op woensdagavond 1 september om 20:00 uur organiseren we een webinar over dit onderwerp. Dokter Marielle Schroijen van het LUMC in Leiden neemt ons mee in de wereld van MODY. We spreken met haar over de kenmerken van MODY, de erfelijke factoren en de behandeling. Ervaringsdeskundigen Tamara en Gaby – beiden met de diagnose MODY – vertellen hoe hun ervaringen zijn met deze vorm van diabetes.

Wil je erbij zijn?

Meld je hier aan (ook als je de webinar later wilt terugkijken).

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid