Word lid en maak het verschil
Word lid

28 september 2022

Modernisering Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) uitgesteld

Minister Ernst Kuipers heeft de modernisering van het GVS een jaar uitgesteld. Daar heeft Diabetesvereniging Nederland (DVN) zich hard voor ingezet en we zijn enorm blij dat al onze acties van de afgelopen maanden effect hebben gehad.

Wat betekent dit uitstel?

Dit uitstel betekent dat in 2023 medicijnen op dezelfde manier vergoed blijven als nu het geval is. Een extra bijbetaling van €250 op sommige geneesmiddelen of overstappen op een ander medicijn zal dus het komende jaar niet nodig zijn.

Wat geeft de minister voor reden voor het uitstel?

De minister zegt in een brief aan de Tweede Kamer dat mogelijke beschikbaarheidsproblemen, inflatie en regeldruk bij zorgverleners de belangrijkste redenen voor uitstel zijn. Door deze combinatie vindt de minister het niet verantwoord om het beleid al in 2023 door te voeren.

De minister schrijft ook over de motie van de fractie Den Haan van 7 juli 2022. In die motie werd gevraagd of de minister beter in beeld kon brengen wat de gevolgen van de modernisering zouden zijn voor de verschillende patiëntgroepen. De minister geeft aan dat het onmogelijk was om dit in beeld te brengen voor alle ziektebeelden en dat er gekozen is om te kijken naar de vier aandoeningen met de hoogste ziektelast, waaronder diabetes.

Wat heeft DVN de afgelopen weken gedaan?

In gesprek met het ministerie van VWS heeft Diabetesvereniging Nederland flinke kritiek op het plan van de minister gegeven. Dat hebben we niet alleen aan de minister en zijn ministerie laten weten, we hebben ook contact gezocht met alle politieke partijen in de Tweede Kamer en met een aantal Kamerleden persoonlijk hierover gesproken.

Hoe gaat het nu verder?

Voor alle duidelijkheid: het plan om te bezuinigen is niet afgesloten, het is uitgesteld naar 2024. De minister denkt de misgelopen bezuiniging van dit jaar op te vangen door dalende kosten in de apotheekzorg. Het komende jaar zal worden gebruikt om beter uit te zoeken hoe de modernisering op een goede manier doorgevoerd kan worden. Dat is een belangrijke stap. Diabetesvereniging Nederland zal er voortdurend op blijven letten dat de geplande bezuinigingen ook in 2024 niet bij mensen met diabetes komen te liggen.

We zetten dus door, met dank aan de steun van onze achterban.

Meer lezen:

Diabetesvereniging Nederland informeert Den Haag over zorgen rond vergoeding geneesmiddelen

AD.nl: Verplicht bijbetalen of overstappen op ander merk?

Kamervragen over diabeteszorg naar aanleiding van brief DVN

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid