Word lid en maak het verschil
Word lid

11 mei 2023

Modernisering geneesmiddelen vergoedingssysteem gaat niet door

Ook in 2024 gaat de modernisering van het geneesmiddelenvergoedingssysteem niet door. Dat heeft Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangekondigd in de voorjaarsnota. Het uitgangspunt van Diabetesvereniging Nederland blijft dat ook bij een andere invulling van de bezuinigingen de rekening niet bij de patiënt mag komen te liggen.

Ook in 2024 geen modernisering van het GVS

Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in de voorjaarsnota aangekondigd dat na het uitstel in 2023 de modernisering van het geneesmiddelenvergoedingssysteem ook in 2024 niet zal doorgaan. Wel kijkt de minister naar alternatieve maatregelen voor bezuinigingen. Wat dit laatste betekent voor mensen met diabetes is nog onbekend. In de Tweede Kamer is op 12 april een motie aangenomen waarin staat dat welke maatregelen er ook genomen worden, de rekening niet bij patiënt mag komen te liggen. Diabetesvereniging Nederland is blij dat de voorgenomen modernisering van het geneesmiddelenvergoedingssysteem niet doorgaat en dat de ingezette acties succes hebben gehad.

Voorlopig dus geen beperkte toegang tot medicatie

Het geneesmiddelenvergoedingssysteem is een belangrijk onderwerp voor mensen met diabetes, omdat zij regelmatig gebruik moeten maken van medicijnen. De modernisering van het systeem zou ertoe hebben geleid dat sommige medicijnen niet langer vergoed worden of alleen nog tegen een hogere eigen bijdrage. Dit zou de toegang tot medicijnen voor mensen met diabetes kunnen beperken.

Wat nu?

Diabetesvereniging Nederland blijft de ontwikkelingen goed in de gaten houden en zal actie ondernemen als dat nodig is. Dat de rekening niet bij patiënten mag komen te liggen is en blijft hét uitgangspunt.

Lees meer over de modernisering van het geneesmiddelenvergoedingssysteem

Minister twijfelt over GVS
Modernisering GVS uitgesteld
Kamervragen door brief van DVN

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid