Word lid en maak het verschil
Word lid
Meldpunt medicijntekorten ontvangt tientallen meldingen

13 september 2023

Meldpunt medicijntekorten ontvangt tientallen meldingen

Het Meldpunt medicijntekorten van Diabetesvereniging Nederland verzamelt vanaf 1 juli ervaringen met medicijntekorten. Meldingen helpen bij de afspraken over communicatie over tekorten en de begeleiding bij overstappen naar een ander medicijn.

Overstappen naar een ander medicijn

Overstappen naar een ander medicijn als gevolg van een tekort is altijd vervelend maar ook soms onwenselijk. Het leidt vaak tot stress en in sommige gevallen zelfs tot nare bijwerkingen. Diabetesvereniging Nederland verzamelt sinds 1 juli vragen of opmerkingen van mensen die last hebben van de overstap naar een ander medicijn.

Wat zijn er voor meldingen binnengekomen?

We ontvingen tientallen meldingen van ervaringen met medicijntekorten. In sommige gevallen meldingen die werden opgelost, maar vooral leiden tot ongemakken zoals meerdere bezoeken aan de apotheek of een langere levertermijn. In andere gevallen leidend tot groot ongemak en veel stress, zoals het niet geleverd worden van navullingen of in een andere niet-passende vorm. Waar nodig is er contact geweest met fabrikanten. Alle meldingen gaan gebundeld mee in overleggen met onder andere overheidsorganisaties.

Meest voorkomende melding

Uit het grootste aantal meldingen dat we ontvangen, blijkt dat veel mensen met diabetes vaak langer moeten wachten dan normaal om hun medicijnen te krijgen. Dit niet komt niet altijd door echte tekorten, maar vaak doordat de apotheek het geneesmiddel moet bestellen bij de groothandel. Ons advies is om medicijnen bij de apotheek te bestellen als je nog minstens twee weken voorraad thuis hebt. Deze eenvoudige maatregel kan veel stress voorkomen. Bovendien geeft het de apotheek de ruimte om op tijd te leveren zonder extra handelingen, afstemming en kosten.

Meldpunt medicijntekorten blijft open

Het Meldpunt medicijntekorten blijft open totdat de medicijntekorten zijn opgelost of geen problemen meer opleveren.

Wat doet Diabetesvereniging Nederland?

Diabetesvereniging Nederland houdt de medicijn tekorten goed in de gaten. Als het nodig is nemen we direct contact op met de betrokken partijen om afspraken te maken, zoals over hoe dit wordt gemeld aan gebruikers en hoe een overstap wordt begeleid. Het is heel belangrijk dat een tekort zo weinig mogelijk invloed heeft op het welzijn van mensen met diabetes. Diabetesvereniging Nederland spreekt ook met betrokken partijen over een effectieve aanpak om deze tekorten permanent op te lossen.

Samen werken aan oplossingen

Diabetesvereniging Nederland blijft oproepen tot een gecoördineerde inspanning van alle betrokken partijen, waaronder farmaceutische bedrijven, apotheken en zorgverzekeraars, om te werken aan oplossingen voor de tekorten. Het is van zeer groot belang dat mensen met diabetes toegang blijven hebben tot de juiste medicatie, zonder onnodige onderbrekingen of risico op complicaties.

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid