Word lid en maak het verschil
Word lid

19 mei 2020

Leefstijlgeneeskunde tegen ernstig verloop COVID-19

Leefstijlinterventie moet een prominentere plek krijgen naast de geldende coronamaatregelen als het aankomt op een goede gezondheid. Een gezondere leefstijl kan een ernstiger verloop van COVID-19 mogelijk voorkomen bij mensen met een chronische leefstijlgerelateerde ziekte.

Deze boodschap wordt vandaag in een brief aangeboden aan Staatssecretaris Blokhuis namens Vereniging Arts en Leefstijl.

In de brief valt ook te lezen dat vitale leefstijlmaatregelen ontbreken in de aanpak rondom het coronavirus. De uiteenzetting is ondertussen al door 1875 gepassioneerde zorgprofessionals en organisaties ondertekend. Diabetesvereniging Nederland is hier een van.

Naast de brief rapporteren artsen en wetenschappers ook dat mensen met chronische leefstijlgerelateerde ziektes zoals obesitas, diabetes type 2, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten ernstiger ziek worden van een covid-19 infectie. Dit valt te lezen in een breed gesteunde wetenschappelijke notitie. Het is een van de vele conclusies die vandaag naar buiten wordt gebracht door Lifestyle4Health (het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde).

Kansen voor de toekomst

Met de brief en de notitie wordt duidelijk dat wetenschap en praktijk het erover eens zijn dat gezond eten, voldoende bewegen, stoppen met roken en voldoende ontspanning de metabole gezondheid en weerstand van mensen kunnen verhogen.

Wetenschappelijke notitie

Experts van TNO en LUMC beschrijven in de wetenschappelijke notitie de huidige inzichten over de relatie tussen COVID-19, weerstand, metabole ontregeling en leefstijlinterventies. Chronische leefstijlgerelateerde ziektes zijn een direct gevolg van metabole ontregeling.

Al eerder werd een bundel ‘wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde’ uitgebracht door Lifestyle4Health. In het initiatief van TNO en LUMC worden de mogelijkheden beschreven voor het inzetten van leefstijlinterventies in de behandeling van leefstijlgerelateerde ziekten. De vandaag gepubliceerde aantekening is een aanvulling op de eerdere bundel.

Volgens Dr. Hanneke Molema (Lifestyle4Health) is ‘de coronapandemie – en meest recente wetenschappelijke inzichten – de bevestiging dat leefstijl, leefomgeving en leefstijlgeneeskunde van cruciaal belang zijn voor een gezonde samenleving, juist nu’.

Meer lezen

Gezonde leefstijl

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid